POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.07.
Módosítva: 2024.06.07.

Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

"Karnyújtásnyira vagyunk a változástól."

Arra kéri támogatóit, hogy Vitézy Dávidra és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak vasárnap.

 

_CZ_7135

20240603 Budapest
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet

20240603 BudapestSzentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjeFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

 

– Amikor elfogadtam a főpolgármester-jelöltséget, kezdettől fogva egy cél lebegett a szemem előtt, leváltani a valaha volt legrosszabb főpolgármestert, Karácsony Gergelyt, és kiszabadítani a fővárost Gyurcsányék fogságából – jelentette ki Szentkirályi Alexandra, a közösségi oldalán közzétett új videójában.

Az elmúlt napokban világossá vált számomra, hogy valódi esélyünk van leváltani Karácsonyt. Egyértelmű, hogy a budapestiek többsége el akarja zavarni őt. Karnyújtásnyira vagyunk a változástól. Mára egyetlen akadálya maradt ennek, az, hogy a változást akaró szavazatok kétfelé oszlanak. Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Karácsony és Gyurcsány távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak, elállok a főpolgármester-jelöltségtől, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt

– mondta el a videójában Szentkirályi, majd arra kérte minden támogatóját, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára szavazzanak.

Szentkirályi Alexandra már több mint tíz éve aktív alakítója a magyar közéletnek, a főpolgármesterségért indulását 2024 márciusában jelentette be. Azt megelőzően a politikus 2020 és 2024 között több mint négy éven keresztül kormányszóvivőként segítette a kormány munkáját. Tarlós István kilenc évig tartó főpolgármestersége alatt, 2010–2014 között képviselő volt a Fővárosi Közgyűlésben, majd pedig

2014 és 2019 között Budapest humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettese volt, azaz a kulturális, az oktatási, a szociális és ifjúságpolitikai, a sport-, a környezetvédelmi, a turisztikai és az arculati feladatokat felügyelte.

Szentkirályi Alexandra már fiatalon is elkötelezett volt a közélet alakítása mellett, ennek jegyében 2007–2010 között a Fidelitas budavári csoportelnöke volt, 2009-től pedig egy évig a Nézőpont Intézet munkatársaként tevékenykedett.

A kormánypártok főpolgármester-jelöltjének visszalépésével mindössze egy komolyan vehető kihívója maradt a jelenlegi főpolgármesternek, mégpedig Vitézy Dávid. A közlekedési szakember függetlenként, az LMP támogatásával indult el a főpolgármesteri címért. A most politikai pályát kezdő szakember korábban évtizedeken keresztül foglalkozott a budapesti közösségi közlekedéssel.

Vitézyt 2020 februárjában nevezeték ki a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának, a címet több mint két évig viselte, egészen 2022 júliusáig, amikor is egy, a minisztériumok közötti struktúraváltozás eredményeként megszűnt az akkor már Nemzeti Közlekedési Központ néven működő szervezet. Ezt követően Vitézy közlekedési államtitkárként tevékenykedett 2022 novemberéig, amikor bejelentette lemondását. A főpolgármester-jelölt korábban,

2010 novembere és 2014 decembere között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója és igazgatósági tagja volt. Vitézy vezetése alatt a BKK kötelékébe tartozott a tömegközlekedés, a kerékpáros és gyalogos közlekedés, a közúti infrastruktúra kezelése, a városi parkolás és a közlekedéssel kapcsolatos uniós projektek megvalósítása és szervezése.

Ebben az időszakban megvalósult az 1-es és a 3-as villamosvonal teljes rekonstrukciója, több helyen Budapesten addig ismeretlen módon füvesített villamospálya kialakításával, emellett az 1-es villamost meg is hosszabbították. A BKK saját projektje volt a budai fonódó villamoshálózat megvalósítása az elkülönülő villamosvonalak összekapcsolásával és új akadálymentesített infrastruktúra kialakításával. Mindemellett pedig Vitézy Dávid tevékenységének eredményeként elindult a BKK Futár applikáció, amelynek segítségével a felhasználók valós idejű információkhoz juthatnak a közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

 

Szemben Karácsonnyal

A másik, jelenleg is versenyben lévő jelölt Karácsony Gergely regnáló főpolgármester, aki a DK, az MSZP, a Párbeszéd – Zöldek és a Momentum közös jelöltjeként indul a választásokon. A főpolgármestert 2019-ben komplex, több mint 130 ígéretet tartalmazó programmal választották meg, azonban ennek több mint kétharmadát képtelen volt megvalósítani. Később pedig a sikertelenségéért a kormányt hibáztatta.

Karácsony Gergely a kampány során a saját főpolgármesteri munkáját sem tudta megvédeni, a politikust több vita alkalmával is alaposan elverte Vitézy Dávid.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti kampányban elsőként a Partizán csatornán vitázott, ugyanis korábban a főpolgármester többször megfutamodott kihívója elől, csak a partizános meghívást fogadta el.

Az ATV fővárosi listavezetői vitáján is egymásnak feszült a főpolgármester és Vitézy Dávid, amelyen Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Grundtner András (Mi Hazánk) és Soproni Tamás (a Momentum listájának második helyezettje) is részt vett. Az LMP jelöltje számos kérdésben, többek között a közösségi közlekedéssel, a hajléktalansággal, a forgalomcsökkentéssel és a bérlakásprogrammal kapcsolatban is hangzatos ígéreteket fogalmazott meg, amelyeket a jelenlegi főpolgármester nem volt képes hatástalanítani. A vita helyett Karácsony Gergely folytatta Vitézy támadását, kormánypártisággal vádolta, illetve álellenzéki pártnak nevezte az LMP-t.

A főpolgármester, aki önmagát vitapárti és demokratikus vezetőnek akarja beállítani, feltehetően a kudarctól való félelmében visszautasította az RTL megkeresését, hogy náluk is vegyen részt egy választási vitában.

 

origo.hu

Elmondjuk, hogy juthat tovább a magyar válogatott

ripost.hu

Végre: Ponekker Virágra újra rátalált a szerelem a válás után

mindmegette.hu

Elbúcsúzhatunk a felvágottaktól is: ezek az élelmiszerek tűnnek el a boltok polcairól

mandiner.hu

„Szabadságot Gigi D'Agostinónak!” – komoly fricskát kapott a német társadalom a magyar szurkolóktól (VIDEÓ)

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

mandiner.hu

A magyar szurkolóknak üzent a román politikus (FOTÓ)

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

astronet.hu

Jupiter az Ikrekben: jön a szerencsés változás

ripost.hu

Elég okos vagy, hogy hiba nélkül kitöltsd ezt a tesztet?

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Zokogva vallott Celine Dion: nem énekelhet többé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Még több munkahely lesz hazánkban

POLITIK

Putyin trükkös lépése: Ez a bambuszdiplomácia

POLITIK

A 25 éven aluliakat akarják sorozni Ukrajnában

POLITIK

Nem minden francia politikus akar katonákat küldeni Ukrajnába