POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.24.

Súlyos bombatámadás érte Harkivot

Hárman meghaltak, ötvenen megsérültek.

Orosz bombatámadást jelentettek szombaton a kelet-ukrajnai Harkivból. A második legnagyobb ukrán város központjában irányított bombák csapódtak be. Az ukrán hatóságok szerint a támadásban hárman életüket vesztették, és több mint ötvenen megsérültek. Közben a moszkvai védelmi minisztérium is újabb, orosz területek elleni ukrán dróntámadásokról adott hírt.

Biztonsági kamera rögzítette a pillanatot, amikor szombaton orosz bombatámadás érte Harkiv központját. A felvételen az látható, ahogy két járókelő az ellentétes irányból közelít egy zebrához, majd hirtelen egy hatalmas robbanás rázza meg a gyalogátkelőt – számolt be róla az M1 Híradó.

Az ukrán hatóságok szerint a kelet-ukrajnai várost négy helyszínen érte bombatámadás.

„Az utasok éppen leszálltak egy megállóban, amikor hirtelen egy robbanást hallottunk” – mondta egy buszsofőr.

Harkiv utcáit perceken belül tűzoltó -és mentőcsapatok lepték el. A hatóságok szerint a becsapódó robbanóeszközök több lakóházat is súlyosan megrongáltak. Sok embert az otthonában, másokat az utcán ért a támadás. A mentősöknek sok dolga akadt: A halálos áldozatok mellett több mint 50 embert kellett kórházba szállítaniuk, köztük többen válságos állapotban vannak.

„Ez egy tisztán polgári célpontok ellen indított terrortámadás volt. Itt nincsenek katonai létesítmények” – nyilatkozta a harkivi kormányzó.

Az incidens után az ukrán elnök az elmúlt hetekben megnövekedett orosz légicsapások számára hívta fel a figyelmet.

 

Volodimir Zelenszkij szerint a légvédelem hiányosságai teszik lehetővé, hogy az orosz vadászbombázók be tudnak repülni az ukrán városok fölé, ahol így bombatámadásokat hajthatnak végre.

„Június eleje óta az oroszok már több mint 2400 irányított bombát dobtak le Ukrajna területére. Ezek közül 700 csapás a Harkiv megyei városaink és katonai állásaink ellen irányult”

– mondta Volodimir Zelenszkij, majd újabb fegyvertámogatásokat kért nyugati szövetségeseitől az ukrán légvédelem megerősítéséhez.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint az ukrán városok elleni támadásaik során energetikai üzemeket céloznak meg, hogy ezzel gyengítsék az ukrán haderő harci képességeit.

„Fegyveres erőink a héten 14 csoportos csapást hajtottak végre nagy pontosságú légi és földi fegyverekkel az ukrán hadi létesítmények, és az azokat kiszolgáló elektromos hálózat ellen”– mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közben a németországi Kaiserslautern városában szombaton sok száz tüntető gyűlt össze, hogy a NATO-országok háborús szerepvállalása ellen tiltakozzanak. A demonstrálók szerint az Ukrajnát támogató országok hibát követtek el azzal, hogy engedélyezték az ukrán hadseregnek a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetését.

„Az, hogy a NATO-országok engedélyt adtak Ukrajnának, hogy az orosz területek ellen is használhassák a Németországtól vagy az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket, a háború súlyosbodásához vezet”– mondta egy tüntető nő.

Az ukránok szerint viszont joguk van Oroszországra támadni, ha ezzel károkat okozhatnak az ellenség hadi gépezetének. Az orosz városokból a héten számos energetikai létesítmény elleni ukrán támadásról számoltak be.

„Harkivban még mindig folyik a romok eltakarítása azon a helyen, ahol az egyik légibomba becsapódott. Egy másik bomba teljesen romba döntött egy lakóépületet a város központi részén, a buszpályaudvar közelében” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében, és terrortámadásnak minősítette a támadást. Hozzátette, hogy csak június eleje óta az orosz hadsereg több mint kétezernégyszáz irányított bombát vetett be Ukrajna ellen, ebből mintegy hétszázzal a harkivi régiót támadták.

Ruszlan Kravcsenko, Kijev megye kormányzója a Facebookon vasárnap arról tájékoztatott, hogy

rakéták csapódtak be a régióban, és ezek repeszei az egyik településen károkat okoztak lakóépületekben, valamint két ember könnyebben megsebesült.

A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szintén a Facebookon arról adott hírt, hogy szombat este az orosz erők rakétával támadták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot, és ennek következtében károk keletkeztek a város olaj- és gázipari műszaki egyetemének 14 épületében.

„Az előzetes felmérés szerint 815 ablakot, 25 bejárati ajtót és 1160 négyzetméternyi tetőt rongáltak meg a rakétabecsapódások” – írta a cég, hozzátéve, hogy segít a megrongálódott egyetemi épületek helyreállításában.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon közölte, hogy vasárnapra virradóan az ukrán légierő három támadó orosz Kalibr rakétából lelőtt kettőt Kijev környékének légterében.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a légierő sikeres csapást mért egy orosz gépesített lövészezred irányítási pontjára az oroszországi Belgorodi területen lévő Nyehotyejevka településen. A csapás következtében a célpont megsemmisült

– tette hozzá a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán légierő olyan műholdfelvételeket tett közzé a Telegramon, amelyek megerősítik, hogy az ukrán erők az oroszországi krasznodari régióban péntekre virradóan megsemmisítettek egy Sahid drónokat tároló raktárt és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége több mint 534 ezer. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és két légvédelmi rendszert, továbbá ötven drónt.

Gyásznapot tartanak hétfőn Szevasztopolban és a Krímben, mert a kikötővárosra az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltetet hordozó, amerikai ATACMS rakétákkal csapást mért, aminek következtében öt civil életét vesztette, 124-en pedig megsebesültek.

A halottak között három, a sérültek között pedig 27 gyerek van. Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos szerint öt sérült gyerek állapota súlyos.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy

 

az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját.

A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy az elhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén.

A tárca Washingtont nevezte meg a szevasztopoli civileket érő támadás felelőseként, rámutatva, hogy az ATACMS-rakétákat amerikai szakemberek az Egyesült Államok saját műholdas felderítési adatai alapján programozzák. A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a támadást Mikolajiv térségéből indították, és hogy az orosz erők meg fogják semmisíteni az üteget.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a történteket civilek elleni terrortámadásnak nevezte. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Ukrajna „rituális bűncselekményt” követett el, és szándékosan választotta az ortodox szentháromság napját a támadás céljára. Közölte, hogy Moszkva reagálást sürget a történtekre a nemzetközi közösségtől.

origo.hu

Mindenkinek leesett az álla: egy elképesztően kicsi bikinialsóban terpeszt Vasvári Vivien

ripost.hu

A stuttgarti klinikáról üzentek, erre kérték Varga Barnabást

borsonline.hu

"Egy emberi alakot öltött angyal volt" – Gyászol a sportvilág, 36 évesen elhunyt a testépítő

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

vg.hu

Kínai szupervonat: Magyarországon vették videóra – a MÁV tisztázta, mit keres itt

ripost.hu

Lehetetlen földrajzi kvíz: mennyire ismered Magyarország településeit?

travelo.hu

Beizzítják Siófok legnagyobb buliját, szuper fellépőkkel várnak a Plázson

ripost.hu

„Szörnyű napokat éltem át” – ismét plasztikáztatott Molnár Anikó

ripost.hu

Marco Rossi a jövőjéről beszélt, majd hazautazott

ripost.hu

Molnár Anikó plasztikáztatta magát, megmutatta új arcát – Fotó!

ripost.hu

Nehogy kiöntsd a kovászos uborka levét, eszméletlen, mire jó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Háborúpárti koalíció jött létre Brüsszelben

POLITIK

Biden elvesztette a tv-vitát Trumppal szemben

POLITIK

Miért nem lép Karácsony a letartóztatott politikus ügyében?

POLITIK

Brüsszel biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával