POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.13.

Orosz hadihajók az amerikai partok közelében

Hordoznak-e atomfegyvert?

Küszöbön az újabb kubai rakétaválság. A szakértő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is a határait feszegeti. Washington egyelőre éberen figyel.

 

Havanna, 2024. június 12. Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. MTI/AP/Arial Ley Fotó: Arial Ley

Orosz hadihajó flotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)
Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)

Megérkezett szerdán Havanna kikötőjébe az az orosz haditengerészeti kötelék, amelynek látogatását a két érintett ország egy héttel ezelőtt jelentette be. A kubai hadsereg 21 ágyúlövéssel üdvözölte a rajt, ezenkívül halászok és bámészkodók kisebb csoportja nézte a hajókat a Malecón tengerparti sétányon, amint elhaladtak a 400 éves Morro-erőd előtt, a kikötő bejáratánál.

A korábbi havannai közlés szerint a hatnaposra tervezett látogatáson az Admiral Gorskov fregatt, a Kazany atom-tengeralattjáró, a Akagyemik Pasin tartályhajó és a Nyikolaj Csiker mentőhajó vesz részt. A kubai diplomáciai tárca szerint az orosz hajók érkezése összhangban áll a kétoldalú baráti kapcsolatokkal, valamint a nemzetközi szabályok szigorú betartásával, és egyik hajó sem szállít atomfegyvert, ottani állomásozásuk nem jelent veszélyt a térségre. Ez utóbbi állítások helytállóságában az amerikai illetékesek sem kételkednek. A havannai kikötőbe elsőként az Akagyemik Pasin és a Nyikolaj Csiker futott be, míg a kikötő előtt lehorgonyzott fregattot és az atomtengeralattjárót a nap folyamán várják. Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint a hadihajó és az atom-tengeralattjáró rakétateszteket hajtott végre az Atlanti-óceánon útban Kuba felé.

Természetesen figyelemmel kísérjük a hajók útvonalát

– mondta egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A hajók és a tengeralattjáró egy ponton sem jelentettek közvetlen fenyegetést az Egyesült Államokra nézve

 – tette hozzá. Egy meg nem nevezett katonai szakértő szerint az amerikai erők arra számítanak, hogy az orosz hajóraj Kuba után ellátogat a Moszkvával szintén szövetséges Venezuela valamelyik kikötőjébe is, és végül csak a nyár végén indul haza.
Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta: rutinjellegű gyakorlatról van szó. 

Volt már ilyen, lesz még ilyen, nem látok mögötte semmilyen különösebb szándékot

 – mondta. Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország rakétákat telepítene Kubába, mindenesetre Washington éberen figyel – tette hozzá.
Egy kicsit másképpen nyilatkozott William Leogrande, a washingtoni American University professzora. Szerinte a látogatás több, mint a „megszokott gyakorlat", ugyanis olyan időszakban történik, amikor Joe Biden amerikai elnök kormánya azt próbálgatja, hogy milyen messzire tud elmenni Ukrajna támogatásában. 

A hadihajók látogatásával Vlagyimir Putyin orosz elnök arra akarja figyelmeztetni Bident, hogy Moszkva is képes kihívó lenni Washingtonnal szemben az ő befolyási övezetében

 – fogalmazott Leogrande.


Havanna mindössze 160 kilométerre van a floridai Key West amerikai haditengerészeti bázistól. A vizit Kuba évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságának idejére esik, amikor is hiány van az élelmiszerektől kezdve a gyógyszereken át az üzemanyagig szinte mindenből, és ez egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget szül.

Ez a hidegháború idejét idézi fel, de most a kubaiakat nem az ideológiai meggyőződés vonzza Moszkvához, hanem a gazdasági szükségszerűség

 – fűzte hozzá Leogrande.
Oroszország márciusban 90 ezer tonna kőolajat szállított a karibi szigetországba, illetve további segítséget is kilátásba helyezett, beleértve a cukortermeléssel, az infrastruktúrafejlesztéssel, a turizmussal és a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos projekteket is.

 


 

origo.hu

Újabb jelöltek a foci-Eb legszexibb szurkolója címre - képek

ripost.hu

Beleszálltak a magyar válogatottba, keményen leszólták Marco Rossi csapatát

borsonline.hu

Csupán 7 kérdés, mégis szinte mindenkin kifog ez a retró kvíz

vg.hu

Foci-Eb 2024: előkerült egy fotó, amely megváltoztathatta volna a német–magyar végkimenetelét

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

magyarnemzet.hu

Újabb elképesztő videó került elő Magyar Péter mulatozásáról

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

mindmegette.hu

Sütőpapír vagy alufólia? Most kiderül, melyiket használhatod az air fryerben!

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

ripost.hu

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Botrányos részegség, Magyar Péter a padlón, négykézláb

POLITIK

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

POLITIK

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

POLITIK

Ezért tartóztatták le Óbuda volt MSZP-s alpolgármesterét