Főpolgármester-választás: még nincs vége, Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.28.

Miért nem lép Karácsony a letartóztatott politikus ügyében?

Visszahívás ilyenkor a logikus lépés.

A Fidesz felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal hívja vissza Czeglédy Gergőt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságából.

A Fidesz budapesti szervezete azt írta szerdán a Facebook-oldalán, hogy Czeglédy Gergő, a BKK felügyelőbizottsági tagja, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke volt és jelenleg Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, „előzetes letartóztatásban” van.

„De hol van ilyenkor Karácsony Gergely?” – tették fel a kérdést, hozzátéve: a főpolgármester ahelyett, hogy intézkedne, inkább tetoválásokkal pozőrködik és cinikus válaszokat küld a sajtó megkeresésére a botránnyal kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy visszahívják-e a közpénzek ellenőrzését végző felügyelőbizottságból Czeglédy Gergőt, azt a lekezelő választ adta, hogy a közgyűlés nem ülésezik októberig – írták.

„Felszólítjuk Karácsony Gergelyt, hogy az szmsz-ben biztosított jogával élve azonnali hatállyal hívja vissza Czeglédyt a BKK felügyelőbizottságából! Amennyiben nincs bátorsága szembeszállni főnökével, Gyurcsány Ferenccel, akkor hívjon össze rendkívüli közgyűlést, ahol dönteni lehet a korrupcióval vádolt politikus visszahívásáról”

– tudatták.

„Ha Karácsony Gergely erre is képtelen”, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója kezdeményezni fogja rendkívüli közgyűlés összehívását – áll a bejegyzésben.

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint újabb öt embert gyanúsítottak meg minősített vesztegetés elkövetésével, közülük ketten őrizetben vannak. Egyikük a III. kerület baloldali alpolgármestere, Czeglédy Gergő, aki a gyanú szerint több mint 100 millió forint kenőpénzt fogadott el. Vitézy Dávid, aki mindössze 41 szavazattal maradt alul a főpolgármesterségért vívott küzdelemben, most azt írta: a BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik. A cég felügyelőbizottságának tagja ugyanis Karácsony Gergely delegáltjaként az őrizetbe vett óbudai alpolgármester, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke is volt.

Idén márciusban tagadta az M1-nek Óbuda LMP-s alpolgármestere, Burján Ferenc, hogy az önkormányzat bűncselekmény gyanús ügybe keveredett volna.

Kedden azonban a Magyar Nemzet arról értesült: a Központi Nyomozó Főügyészség újabb házkutatást tartott az óbudai önkormányzat épületében, és miközben több személyt is meggyanúsítottak a hatóság emberei, őrizetbe vették a kerület baloldali alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt.

 

De nem ez az első eset, hogy a Kiss László DK-s polgármester által vezetett hivatalban nyomozók jelentek meg. Hónapokkal ezelőtt a hatóság emberei korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt tartottak házkutatást a polgármesteri hivatalban, négy személyt pedig őrizetbe vettek. A Központi Nyomozó Főügyészség akkor megerősítette: egy férfi a kft.-jén keresztül – szolgáltatások nyújtására –

fiktív szerződéseket kötött a kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

Patek Gábor 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt az MSZP-s Gajda Péter irányította kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen. Erre utalt egy korábbi videójában Anonymus, az álarcos alak. Ebből kiderült: Patek intézhette Karácsony Gergely 2021-es előválasztási kampányát, ugyanis egy levelezés szerint a baloldali háttérember egy kft. nevében eljárva kért árajánlatot több mint száz óriásplakátra. Azt írta:

finanszírozóként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a főpolgármester alapította mozgalom lesz.

Anonymus akkor a 46 milliós engedménnyel zárult számlát is mellékelte a nyomozóhatóságnak.

A most őrizetbe vett Czeglédy Gergő alpolgármester tevékenysége már az önkormányzati választás kampányában gyanút keltett. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármesterjelöltje például arról beszélt, hogy 2019 óta Czeglédy

183 millió forinttal növelte értékpapírvagyonát és öt új ingatlant is beszerzett.

Vitézy Dávid pedig a Partizánban rendezett főpolgármesterjelölti vitában kérte számon a regnáló városvezetőt, amiért Czeglédy felkerült a DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listájára.

Karácsony Gergely a vita ezen pontján kényszeredetten jegyzetelt, majd a válaszát a hallgatóság fújolva és fütyülve fogadta.

Czeglédi Gergő keddi őrizetbe vétele mellett Vitézy ezúttal sem ment el szó nélkül. A főpolgármesterjelölt a közösségi oldalán reagált a történtekre, amiben odaszúrt Karácsony Gergelynek is. Azt írta: „A BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik.”

Az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg újabb öt embert – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel. A közleményben az is szerepel: az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője jelenleg is őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz.


 

origo.hu

Őrülten szexi, kerek fenekű barátnője kellemetlen helyzetbe hozta az Eb-ről kieső olasz sztárfocistát - galéria

ripost.hu

Csupán 7 kérdés, na de milyen! Zseni vagy, ha mindre tudod a választ

borsonline.hu

Lángoló házában égett bent a magyar zenész, halálból üzent anyjának Vanessza

magyarnemzet.hu

Elképesztő felvételek érkeztek az orosz harci gépek bevetéséről

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

ripost.hu

Leszakadt a világ egyik legnagyobb repterének teteje, rengeteg a sérült

travelo.hu

Most már Európában is terjed a szúnyogok okozta dengue-láz, ezek a tünetei

ripost.hu

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

ripost.hu

Órák vannak hátra: hidegfront vet véget a hőségnek - széllel, zivatarokkal érkezik az enyhülés

ripost.hu

Elolvadunk: ilyen édesen pancsol a medencében Kulcsár Edina a kisbabájával

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

A balra tolódott Néppárt a szocialistákkal, a liberálisokkal...

POLITIK

Sokkal többen szavaztak Franciaországban, mint két éve

POLITIK

Jobboldali áttörésre számítanak Franciaországban

POLITIK

Igazságos békét szeretnének az ukránok