POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.17.

Már a pozíciókról folyik az egyezkedés Brüsszelben

Gyorsan keresztül akarják vinni a kérdést.

Az elkövetkező hetekben négy fontos pozícióról fog döntés születni, kiderül, hogy ki lesz az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai fő képviselője.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2024. március 22-én. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Június 17-én informális csúcstalálkozót tartanak, amelynek során a tagállamok állam és kormányfőinek részvételével. Ezen a csúcson kellene megállapodniuk az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének, valamint a következő külügyi főbiztos személyéről is döntenek. Ez kétfordulós tárgyalássorozat lesz, a folytatást június 27–28-ra tervezik.

Szokatlanul korai konszenzus alakul ki a Politico brüsszeli lap szerint az EU vezetőpozícióira: a német Ursula von der Leyen második ciklusra számíthat az Európai Bizottság elnöke, a portugál António Costa az Európai Tanács elnöke, a máltai Roberta Metsola az Európai Parlament főnöke. az észt Kaja Kallas pedig külpolitikai vezetőként futhat be a lap szerint.

Bár semmi sincs kőbe vésve, az egyezség körvonalait a blokk vezetőinek június 17-én rendezett informális vacsora várja – mondta el nyolc európai tisztviselő és diplomata a Politicónak. 

Az EU vezetői hétfőn találkoznak, hogy megvitassák az európai parlamenti választások nyomán a legfontosabb brüsszeli munkákat. Olaf Scholz német kancellár kijelentette: úgy véli, hogy hamarosan megszületik a döntés Brüsszel legfontosabb posztjairól – beleértve Ursula von der Leyen újbóli megerősítését az Európai Bizottság elnöki posztján –, amivel Emmanuel Macron francia elnök hasonló szavait visszhangozta.

„Most nagyon gyorsan megszületik a döntés a legfontosabb állásokról, amelyeket Európában be kell tölteni ahhoz, hogy az Európai Unió cselekedni tudjon” – mondta Scholz az Axel Springer sajtóorgánumoknak adott interjújában a G7-csúcstalálkozón Olaszországban.A Politico cikke szeirnt, az EU vezetői hétfőn Brüsszelben informális csúcstalálkozóra gyűlnek össze, hogy megvitassák az EU vezető állásait, köztük az Európai Bizottság következő elnökét, az Európai Tanács elnökét és a külpolitikai vezető személyét.

EU
Fotó: AFP

A lap szerint, hétfőn várhatóan már informális döntést is hoznak, mielőtt az Európai Tanács következő, június 27–28-i csúcstalálkozóján megkötik a megállapodást. A kétfordulós tárgyalássorozat (a másodikat június 27–28-ra tervezik) során a tagállamok vezetőinek meg kell állapodniuk az Európai Bizottság (amelyet most Von der Leyen vezet), az Európai Tanács (ezt Michel elnökli) és az Európai Parlament (bár a parlament szavaz a saját vezetéséről) következő elnökéről, valamint a következő külügyi vezető személyéről. Brüsszeli rossznyelvek szerint Michel ez utóbbi pozíciót magának szeretné elhappolni, ám ez nem fog menni úgy, hogy Von der Leyen marad a Bizottság elnöke. 

Márpedig, mint arról a Világgazdaság is beszámolt korábban a nagyobb uniós tagállamok vezetői úgy tűnik, már meg is hozták a döntésüket.

Scholz konkrétan úgy fogalmazott, hogy 

mindenki egyetért azzal, hogy ezeket a kérdéseket gyorsan és egy menetben eldöntjük.

A hét elején Macron azt is kijelentette, hogy szerinte az EU-s tárgyalások döntést hozhatnak Brüsszel vezető állásairól  a következő héten. Mindez annak fényében is különös, hogy Scholz nyilvánosan nem támogatta Von der Leyent, de most azt mondta, hogy „minden jel arra utal, hogy Ursula von der Leyen egy második ciklusban is betöltheti” a választásokat.

Kettős tervet forgathat a fejében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke – vonta le a következtetést a Politico brüsszeli hírportál nyolc név nélkül nyilatkozó európai uniós diplomatától, tisztségviselőtől és tagállami tisztségviselőtől kapott információkra hivatkozva.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az uniós „táncrend” szerint az Európai Tanács elnökének feladata, hogy az európai parlamenti választások után koordinálja a fő tisztségviselők megválasztását megelőző egyeztetéseket. A hírportálnak nyilatkozó bennfentesek szerint azonban Charles Michel arra próbálhatja felhasználni a pozícióját, hogy keresztbe tegyen Ursula von der Leyen jelenlegi bizottsági elnök esetleges újrázásának, akivel legendásan rossz viszonyt ápol.

Az elmúlt öt évben a két politikus közötti cicaharc, a szokásos diplomáciai protokoll sorozatos megsértése, sokszor az egész Európai Uniót járatta le a nemzetközi színtéren.

Sok tagállam aggódik amiatt, hogy Charles Michel nem konstruktív szerepet fog játszani, hanem inkább személyes bosszúhadjáratot folytat

− mondta egy uniós diplomata.

Michel másik célja az lehet, hogy a saját maga részére viszont megkaparintson egy uniós pozíciót: Josep Borrell külügy főképviselő utóda szeretne lenni, de az informátorok ez utóbbira kevés esélyt látnak.

Szerintük ráadásul Michel igyekszik majd egyenként beszélni a tagállami vezetőkkel, ahelyett, hogy egy asztalhoz ültetné őket, ahogy ez általában szokás.

Mint arról beszámoltunk, Charles Michel nem először háborítja fel a brüsszeli tisztségviselőket. Az év elején minden előzmény nélkül hirtelen bejelentette, hogy indul az európai parlamenti választáson, s ezért idő előtt leköszön az Európai Tanács elnöki pozíciójáról. Ezt sokan árulásként értékelték, tekintve, hogy épp akkor hagyta volna el a posztját, amikor annak a legnagyobb a szerepe.

Később ugyanilyen hirtelen visszatáncolt, de ez sem nyerte el mindenki tetszését.

Oké, azt hiszem, vissza kell tennem a pezsgőt a hűtőbe

− kommentálta a hírt egy brüsszeli tisztviselő.

A botrányt botrányra halmozó Von der Leyennek pedig komolyabb gondja is van, mint Michel áskálódása: az Európai Bizottság jelenlegi elnöke mögé még a saját pártcsaládjának tagjai sem állnak be egyöntetűen, így pedig még ha a tanácsban sikerrel jár is, 

az Európai Parlamentben nehéz lesz összekaparnia a szükséges 361 szavazatot.

 

 

origo.hu

Elképesztő titkot fedeztek fel az egyiptomi piramisok alatt

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

borsonline.hu

Szandi-ügy: Megszólalt az alapítvány vezetője az énekesnőről

magyarnemzet.hu

Éjjel egy benzinkúton fizettették meg a magyar válogatott hősével a gólja árát

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

hirtv.hu

Szó szerint megúszta a mobiltelefon, amit Magyar Péter a Dunába dobott

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

travelo.hu

Felesége szeme láttára falt fel egy férfit a közel 3 méteres cápa Floridában

ripost.hu

Ebben az órában menj a Lidlbe, akár 60 százalék kedvezményt is kaphatsz

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Már kínai és indiai cégeket is sújtanak az EU-szankciók

POLITIK

Európa legbefolyásosabb vezetőivel találkozik Orbán Viktor

POLITIK

Románia még nem adja oda az ukránoknak a légvédelmi rendszert

POLITIK

Magyar Péter betámadta az összes újságírót