POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.11.

Kiváló politikai lehetőség Magyarország számára az uniós elnökség

Erről beszélt Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke jelezte, hogy erős mandátumot kaptak a kormánypártok a magyar álláspont képviseletére - írja a Magyar Nemzet.

 

 

 

– Húsz nap múlva megkezdődik Magyarország európai uniós elnöksége – fogalmazott Németh Zsolt, a Fidesz képviselője a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. Az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke a vasárnap lezajlott európai parlamenti választás kapcsán elmondta, hogy nagyon erős mandátumot kaptak a kormánypártok arra, hogy a migráció, a gender, valamint a háború kérdésében képviseljék a magyar álláspontot.

Mint jelezte, az intézményi ciklusváltás lesz a legfontosabb feladata a magyar elnökségnek. Kiemelte, hogy egy kiváló politikai lehetőség Magyarország számára, hogy a partnerek megszabaduljanak a hazánkkal szembeni előítéletektől.

A jobboldalon egy új európai politikai család van születőben, ami Magyarország mozgásterét is kibővítheti

– jegyezte meg.

Németh Zsolt elmondta, hogy Ursula von der Leyen elnöksége alatt az Európai Bizottság alkalmatlannak bizonyult arra, hogy Európa új irányt vegyen. Emlékeztetett, hogy hazánk 2011-es uniós elnöksége során a pártatlan közvetítői szerep volt a siker kulcsa.

Kulcsfontosságú, hogy a tárgyalóasztalok melletti béketárgyalások minél előbb megkezdődjenek

– válaszolta Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára. Köszönetet mondott a magyar és európai állampolgároknak, hogy kiálltak a béke mellett. Jelezte, hogy az elnökség lehetőséget biztosít arra, hogy ők is ugyanígy tegyenek.

Orbán Viktor: Elértük a célunkat, Európában is megerősödtek a békepárti erők

A miniszterelnök értékelte a választási eredményeket.

 

Orbán Viktor Index interjú Szalai Szabolcs

Forrás: Facebook

Hirdetés

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feliratkozom a hírlevélre

A jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Indexnek. A kormányfő rámutatott: ezzel a jobboldal megelőzné a szocialistákat, a zöldeket „és mindenki mást is”, egyedül az Európai Néppárt lenne valamivel nagyobb tömörülés. Orbán Viktor véleménye szerint egy ilyen jobboldali párt megjelenése még az Európai Néppárttól is elvinne szavazókat.

Tehát a fordulat karnyújtásnyi közelségbe került. A kulcskérdés az, hogy az olasz és a francia elnök asszony meg tud-e egymással egyezni. Ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában

– mondta a lapnak a kormányfő.

 

Elsöprő győzelmet arattak a kormánypártok

Az interjúban szóba került, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájára több szavazat érkezett, mint öt éve, ám a magas részvétel miatt százalékosan az eredmény valamivel elmarad az előzőtől. A miniszterelnök ezt úgy értékelte, hogy a 44 százalék is szép eredmény, majd rámutatott: ez egy olyan választás volt, ahol egyszerre két ellenfelet is le kellett győzni, a régi ellenzéket, meg az újat. – Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utca hosszal. Az ezüstérem is szépen csillog, de az arany még szebben – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Péter és a Tisza Párt szerepléséről a kormányfő azt mondta: hogy ki és milyen lőtávon belül van, meg hogy kinél van a puska, azt hagyjuk meg a következő választási kampány időszakára.

Most volt egy csata, amit megnyertünk, 15 százalékkal vertük meg a másodikat. Mi vagyunk messze a legnagyobb párt, ezért optimizmussal tekintek a jövőbe. Ráadásul úgy nyertük meg, hogy soha ennyien nem szavaztak még ránk európai parlamenti választáson

– mutatott rá a miniszterelnök.

 

Óriási volt a tét

Orbán Viktor kiemelte, hogy a választások tétje óriási volt. – Ha nem a pártszínpad felől nézzük a választást, hanem a valóban fontos kérdések felől, akkor a háború vagy béke kérdése volt a tét.

Ezzel a választással az volt a célunk, hogy a háború felé robogó európai vonatot lelassítsuk, aztán meg is állítsuk. Ez sikerült is

– jelezte, majd hozzáfűzte: nem csak Magyarországon, de Európában is megerősödtek a békepárti erők.

– Egy kulcsországban például, Franciaországban, ahol talán a legelkötelezettebbek voltak amellett, hogy nyugati katonákat kellene küldeni az Ukrajnában zajló háborúba, fölborult a politikai rendszer. Ott most előre hozott parlamenti választásokat kell tartani, ahol jó esélye van annak, hogy a békepártiak megismételjék a vasárnapi győzelmüket – emlékeztetett a miniszterelnök.

Felidézte, hogy a munka a békéhez való közelebb kerülés érdekében folyt az elmúlt hónapokban, így ő is erre tett fel mindent.

Szerintem ebben a béke- és háborúpárti küzdelemben 1-0-ra mi vezetünk Európában, a félidőt most lefújták, az Egyesült Államokban rendezik a másodikat, ott is jó esély van nyerni

– fejtette ki Orbán Viktor.


 

origo.hu

Joe Biden bukásán nevet Amerika, ilyen szánalmas összeomlásra kevesen számítottak

ripost.hu

Ha neked is ilyen telefonod van, tőled is levonhatnak 5 perc alatt 74 tranzakcióval 550 ezer forintot

borsonline.hu

Júliusi horoszkóp: Jólét és kihívások várnak ezekre a csillagjegyekre

mandiner.hu

A németek kiadtak egy körözött antifát Magyarországnak

metropol.hu

Nagy pofont kapnak az élettől ma ezek a csillagjegyek

hirtv.hu

Izrael is beszállhat az orosz-ukrán háborúba

ripost.hu

Nehogy kiöntsd a kovászos uborka levét, eszméletlen, mire jó

mindmegette.hu

Szedd magad őszibarack: ezeken a helyeken olcsóbban juthatsz friss gyümölcshöz

ripost.hu

Tépkedd le a paradicsom levelét, eszméletlen, ami történni fog

ripost.hu

„Ezért hagyom a parkoló közepén és nem viszem vissza soha a bevásárlókocsit - ítélkezhettek, nem érdekel”

ripost.hu

Átlag feletti vagy? 10-ből csak 7 ember képes megoldani ezt a feladatot

ripost.hu

Csupán 7 kérdés, na de milyen! Zseni vagy, ha mindre tudod a választ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Elsüllyedt egy hajó, 35 ember fulladt a tengerbe, és ez még nem minden

POLITIK

Amerikai drónok levadászására készülnek az oroszok

POLITIK

Európa nem erre szavazott, ezért nem támogatjuk ezt a hazug és szégyenteljes megállapodást

POLITIK

Hatalmas reklám a magyar fővárosnak