Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.19.

„Jelenleg vesztésre állunk" - nyilatkozta egy ukrán parancsnok

"Ukrajna végleg veszíteni fog, ha nem történik változás ".

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában.

Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el” – mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

A katonatiszt szerint most jutottak a legkritikusabb szakaszba, mert bekövetkezett az elgyengülés pillanata. Ebben a helyzetben „az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (…) (pedig) nincs egység a társadalomban.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők „kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek. Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás – tette hozzá. „A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra” – figyelmeztetett.

Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik. „Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell – férfiaknak és nőknek egyaránt” – fogalmazott.

Mint kifejtette, az emberek nem szeretnek kilépni komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét.

A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: „Az irodákban”.

Hozzátette: az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, teljesen meg kellene változtatnia szemléletét. Akkor véleménye szerint nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz. „Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni” – zárta szavait a katonatiszt.

Éjjelente nehézdrónok segítségével aknásítja el az utakat a frontvonalak orosz oldalán az ukrán hadsereg, ez annak a jele, hogy támadásra készül – írta Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora kedden a Telegram-csatornáján.

„Ilyet általában egy offenzíva előtt szoktak tenni” – írta Rogozin az utak távaknásításáról. Andrej Marocsko katonai szakértő, a „Luhanszki Népköztársaság” nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy NATO-tisztek Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt csapásmérő csoportokat készítenek fel ellentámadásra Harkiv megyében.

Marocsko szerint

a régióba egy ukrán „információs deszant” is érkezett az orosz fegyveres erők lejáratására.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ukrán hatóságok hibát követtek el azzal, hogy elutasították Moszkva béketárgyalási javaslatát – amely megköveteli négy, jórészt orosz ellenőrzés alá került régióról való lemondást –, mert a későbbiekben a feltételek csak súlyosabbak lesznek.

A Moszkvában kedden kiadott hadijelentés szerint egyébként az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában – a Harkiv megyében húzódó északi frontszakasz ezúttal nem tartozott közéjük-, miközben tíz ukrán ellenrohamot vert vissza.

Az orosz összegzés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radarállomást és két indítóállást, egy csapásmérő drónokat gyártó műhelyt, egy haditechnikai eszközraktárt, amely a 44. tüzérdandárhoz tartozott, egy lőszerraktárt, hét páncélozott harcjárművet – köztük két amerikai MaxxPro, egy Stryker és egy M113-as típusút –, egy amerikai M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint egy brit FH-40-es vontatott tarackot, egy Neptun-MD nagy hatótávolságú irányított rakétát, továbbá 24 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Rosztov megyei Azov városban keddre virradóra az ukrán hadsereg négy pilóta nélküli repülőszerkezettel támadott meg egy olajraktárt, amely kigyulladt. A 3200 négyzetméteres területen elterjedt, összesen négyezer köbméter térfogatú lángoló tartály oltásában mintegy 200 ember vett részt 49 egységnyi műszaki felszereléssel.

A RaHDit hackercsoport közzétette több mint 1200 ukrán drónkezelő személyes adatait,

köztük a 383. önálló távirányítású repülőgép-ezredének teljes személyi állományáét, amely a Nyomozó Bizottság (SZK) szerint részt vett a Kaluga megyei Sajkovka, a Rjazany megyei Gyagilevo és a Szaratov megyei Engels repülőtere elleni támadásban.

Az SZK egyébként tavaly októberben távollétében vádat emelt a 383. ezred parancsnoka, Szerhij Burdenyuk ezredes ellen az orosz repülőterek elleni dróntámadások miatt, diverzáns akció és gyilkosság, valamint gyilkossági kísérlet elkövetése címén.

Egy orosz katonai bíróság távollétében tízévi szabadságvesztésre ítélte kedden Olekszij Honcsarenkót, az ukrán parlament képviselőjét katonai rágalmak politikai gyűlölet által motivált terjesztése, a terrorizmus pártolása, erőszakkal való fenyegetés és gyűlöletkeltés miatt. Honcsarenkót áprilisban az orosz belügyminisztérium másodszor is körözési listára tette.

Elfoglalta az orosz hadsereg a Zaporizzsja megyében lévő Zahirne települést a hétvégén, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, és 11 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán hadseregnek több mint 1700 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három lőszerraktárt, három harckocsit – köztük egy német Leopardot-, kilenc páncélozott harcjárművet, egy brit Braveheart és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy-egy amerikai M777-es és M198-as vontatott tarackot, továbbá tíz drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban lévő Nikolszke községben pilóta nélküli repülőgépről végrehajtott csapás következtében életét vesztette Nyikita Cicagi, a News.ru hírportál haditudósítója.

Heten meghaltak az oroszországi Belgorod megyében, amelyet ukrán tüzérségi támadás ért. Közben Ukrajna támadást hajtott végre Oroszország belsejében, a fronttól mintegy 200 kilométerre egy katonai repülőtér ellen is. Sajtóbeszámolók szerint a drónokkal végrehajtott csapásban több orosz repülőgép megsérült. A rosztovi régióban található légibázison több tucat vadászbombázó állomásozik – közölte az M1 Híradója.

Szinte teljesen kihaltak Budo-Vorobivska utcái. Az ukrán határfaluból az utóbbi időben a lakosság több, mint fele elmenekült, mert az orosz hadsereg tankokkal, aknavetőkkel, tüzérséggel folyamatosan támadja a települést. Több ház megrongálódott, az üzletek tavaly nyár óta nem nyitottak ki, három hete leállították a kenyérszállítást is – tett hozzá az M1.

„Itt leszek a végsőkig. Van egy farmom, kár lenne itt hagynom a tehenemet. A falu gyönyörű, és az utcánkban a legerősebb és legkitartóbb emberek maradtak itt” – magyarázta egy asszony.
Az orosz-ukrán háború kezdete óta

a határ két oldalán fekvő településeket naponta érik lövések és dróntámadások.

Az oroszországi Sebekinóban pénteken egy ukrán tüzérségi támadás romba döntötte egy négyemeletes lakóépület 15 lakását. A törmelék több embert maga alá temetett, a hatóságok legkevesebb hét sebesültről tudnak. A 40 ezres határváros és a környező falvak gyakran válnak ukrán támadások célpontjává.

Moszkva azt állítja: a pénteki harcokban az orosz védelem 87 ukrán drónt semmisített meg, amelyek többségét a déli katonai parancsnokságnak otthont adó Rosztov régió ellen indították: a Morozovszk városát ért támadás egy katonai légibázisban is kárt tett, sajtóbeszámolók szerint több repülőgép megsérült.

A rosztovi Millerovóban pedig

merényletkísérletet hajtottak végre egy orosz vezérkari főnök ellen.

A Don-menti Rosztov hírportál által közzétett videófelvételen szemtanúk rögzítették, ahogy lángokba borul az autó. Miután furcsa zajokat hallott, és észrevette, hogy füst kezdett áramlani a kocsiból, a magas rangú katonatiszt elhagyta a járművet és sértetlenül megúszta az esetet. Az oroszországi Nyomozó Bizottság közölte, hogy büntetőeljárás indult gyilkossági kísérlet miatt.
Közben Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy

Moszkva a határ menti orosz városoktól távolabbra tolja a frontvonalat a Harkivi régióban.

Az orosz elnök, aki Ukrajnában harcoló katonákkal találkozott Szolnyecsnogorszkban, azt mondta: azért voltak kénytelenek offenzívát indítani, hogy megvédjék Belgorodot és az ukrán határon fekvő más városokat az ukrán lövedékektől.

„Most egyszerűen arra kényszerülünk, hogy visszatoljuk a frontvonalat Harkiv irányába, hogy csökkentsük a Belgorod és más lakott területek elleni terrortámadásokat. Világos, hogy a 10, 15, 17 kilométeres mélység nem akadályozza meg az ellenséget, hogy nagyobb hatótávolságú fegyverekkel csapjon le. De mégis, ez a fenyegetés fokozatosan távolodik a nagyobb lakott területeinktől” – magyarázta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Vlagyimir Putyin figyelmeztetett: ha folytatódnak az orosz városok elleni csapások, akkor a lakott területek biztosítására ellenintézkedések várhatók.

origo.hu

Drámai részleteket mondott magánéletéről a Magyarország Szépe új győztese

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt férje és Szinetár Dóra lányával kapcsolatban

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

magyarnemzet.hu

Georgia gyorsan vezetést szerzett, kiesésre áll a magyar válogatott

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

lakaskultura.hu

Különleges térrendezés egy budapesti kisgyerekes pár lakásában

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Nincs visszaút: egyértelmű jelét adta Ben Affleck, hogy vége

ripost.hu

Aurelio elárulta, mennyit keresett eddig az EB meccsein

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Agresszivitás, leginkább ez jellemzi Magyar Pétert

POLITIK

Zelenszkij a frontvonalra látogatott

POLITIK

Egyre népszerűbb a csok plusz és a falusi csok

POLITIK

Már kínai és indiai cégeket is sújtanak az EU-szankciók