POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.25.

Ismét ukrán dróntámadás érte Oroszországot

A drónok zömét lelőtték.

Egy idős nő meghalt, négyen megsebesültek, és számos épület megrongálódott Belgorod megyében, amelyet drónokkal támadtak az ukrán erők – közölte kedden Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával szomszédos orosz megye kormányzója.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a légvédelem a megyét támadó drónok közül 29-et semmisített meg. Az idős nő a megyeközpont, Belgorod mellett fekvő egyik faluban lelte halálát, egy másik faluban pedig megsebesült egy nő – írta Gladkov a Telegram közösségi oldalán.

A Jakovlevói járás fölött legkevesebb hat drónt lőttek le. Két embert a lehulló repeszek sebesítettek meg. Egy sebesülést pedig egy Belgorod város fölött lelőtt drón okozott.

A kormányzó hozzátette: a megyében számos épületben és sok gépkocsiban tett kárt a dróntámadás.

Legkevesebb hárman sebesültek meg hétfőn reggel Odessza városában, amikor orosz rakétatámadás ért egy polgári infrastrukturális létesítményt – közölte Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója.

A légi csapás célpontja egy raktárépületet volt, ahol ötvenen dolgoztak. Kiper a Telegramon arról számolt be, hogy három embert, köztük egy 19 éves fiút kórházba szállítottak. Az ukrán belügyminisztérium által közzétett fotókon a helyszínen lángokkal küzdő tűzoltók láthatók.

A rakétabecsapódás miatt mintegy 5000 négyzetméternyi területen keletkezett kár, és háromezer négyzetméterre terjedtek ki a lángok – mondta el Kiper az állami televízióban. Az ukrán légierő jelentése szerint a célpont felé tartó két rakéta egyikét megsemmisítették.

Pokrovszk városában négyen vesztették életüket és 34-en megsebesültek orosz rakétacsapások következtében – ismertette Vadim Filaskin, a keleti Donyeck megye kormányzója. A sebesültek között két gyerek is van – tette hozzá. Filaskin szerint a várost két Iszkander-M ballisztikus rakéta találta el több lakóépületet is megsemmisítve.

A Pokrovszktól délre található Kurahove településen is volt egy haláleset egy helyi létesítményt ért orosz rakétatámadás miatt – közölte Filaskin. Herszon régióban egy 40 éves férfi halt meg a helyi hatóságok közlése szerint egy siklóbombával végrehajtott támadásban.

Az északkeleti Harkiv régióban ketten vesztették életüket, amikor autójukkal egy tankelhárító aknára hajtottak Lipci határfalú közelében. Az ukrán vezérkar közleménye szerint heves harcok folytak hétfőn Donyeckben, Novoalekszandrivka falu térségében, Avgyijivkához közel.

Volodimir Zelenszkij szerint az idén Ukrajna több mint harminc orosz olajlétesítményre mért csapást. Az X-en közzétett videójában az ukrán elnök közölte, hogy a csapásokhoz a katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által kifejlesztett nagy hatótávolságú drónokat vetettek be.

Ukrajna azzal vádolta hétfőn Oroszországot, hogy egyre gyakrabban vet be tiltott vegyi anyagokat, így például könnygázt a harcokban. Az ukrán hadsereg szerint májusban áprilishoz képest 271-el több, vagyis 715 ilyen esetet regisztráltak. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg drónokat használ – rendszerint rendőrségi tömegoszlatás céljából alkalmazott – könnygázgránátok ledobására.

Az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyelő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltja a könnygáz harcászati felhasználását, viszont engedélyezi azok biztonsági erők általi használatát.

Bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet hétfőn az orosz külügyminisztérium, és tiltakozását fejezte ki nála az amerikai rakétákkal Szevasztopol ellen végrehajtott, civil áldozatokat követelő vasárnapi rakétacsapás miatt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légvédelmi tűz hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember – köztük két gyermek – életét vesztette, és 153-an megsebesültek; 82 ember – köztük 27 gyermek – kórházi ellátásra szorult.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 22 sebesültet – köztük 11 gyereket – moszkvai egészségügyi központokba szállítanak át kezelésre.

„Az orosz külügyminisztériumban Lynn Tracyvel, az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének behívott vezetőjével a június 24-én lefolytatott beszélgetés során demars hangzott el a Washington által védelmezett és felfegyverzett kijevi rezsim újabb véres bűncselekményével kapcsolatban, amely célzott, számos áldozatot, köztük gyermekeket is követelő rakétatámadást hajtott végre Szevasztopol békés lakossága ellen” – közölte a tárca.

Az orosz fél hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok hibrid háborút folytat Oroszország ellen, és tényleges részese lett a konfliktusnak azzal, hogy az ukrán fegyveres erőket korszerű fegyverekkel látja el, amelyek esetében a célravezetést és a repülési feladatok bevitelét amerikai katonai szakemberek végzik el.

Orosz bombatámadást jelentettek szombaton a kelet-ukrajnai Harkivból. A második legnagyobb ukrán város központjában irányított bombák csapódtak be. Az ukrán hatóságok szerint a támadásban hárman életüket vesztették, és több mint ötvenen megsérültek. Közben a moszkvai védelmi minisztérium is újabb, orosz területek elleni ukrán dróntámadásokról adott hírt.

Biztonsági kamera rögzítette a pillanatot, amikor szombaton orosz bombatámadás érte Harkiv központját. A felvételen az látható, ahogy két járókelő az ellentétes irányból közelít egy zebrához, majd hirtelen egy hatalmas robbanás rázza meg a gyalogátkelőt – számolt be róla az M1 Híradó.

Az ukrán hatóságok szerint a kelet-ukrajnai várost négy helyszínen érte bombatámadás.

 

„Az utasok éppen leszálltak egy megállóban, amikor hirtelen egy robbanást hallottunk” – mondta egy buszsofőr.

Harkiv utcáit perceken belül tűzoltó -és mentőcsapatok lepték el. A hatóságok szerint a becsapódó robbanóeszközök több lakóházat is súlyosan megrongáltak. Sok embert az otthonában, másokat az utcán ért a támadás. A mentősöknek sok dolga akadt: A halálos áldozatok mellett több mint 50 embert kellett kórházba szállítaniuk, köztük többen válságos állapotban vannak.

ortámadás volt. Itt nincsenek katonai létesítmények” – nyilatkozta a harkivi kormányzó.

Az incidens után az ukrán elnök az elmúlt hetekben megnövekedett orosz légicsapások számára hívta fel a figyelmet.

 

Volodimir Zelenszkij szerint a légvédelem hiányosságai teszik lehetővé, hogy az orosz vadászbombázók be tudnak repülni az ukrán városok fölé, ahol így bombatámadásokat hajthatnak végre.

„Június eleje óta az oroszok már több mint 2400 irányított bombát dobtak le Ukrajna területére. Ezek közül 700 csapás a Harkiv megyei városaink és katonai állásaink ellen irányult”

– mondta Volodimir Zelenszkij, majd újabb fegyvertámogatásokat kért nyugati szövetségeseitől az ukrán légvédelem megerősítéséhez.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint az ukrán városok elleni támadásaik során energetikai üzemeket céloznak meg, hogy ezzel gyengítsék az ukrán haderő harci képességeit.

„Fegyveres erőink a héten 14 csoportos csapást hajtottak végre nagy pontosságú légi és földi fegyverekkel az ukrán hadi létesítmények, és az azokat kiszolgáló elektromos hálózat ellen”– mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közben a németországi Kaiserslautern városában szombaton sok száz tüntető gyűlt össze, hogy a NATO-országok háborús szerepvállalása ellen tiltakozzanak. A demonstrálók szerint az Ukrajnát támogató országok hibát követtek el azzal, hogy engedélyezték az ukrán hadseregnek a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetését.

„Az, hogy a NATO-országok engedélyt adtak Ukrajnának, hogy az orosz területek ellen is használhassák a Németországtól vagy az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket, a háború súlyosbodásához vezet”– mondta egy tüntető nő.

Az ukránok szerint viszont joguk van Oroszországra támadni, ha ezzel károkat okozhatnak az ellenség hadi gépezetének. Az orosz városokból a héten számos energetikai létesítmény elleni ukrán támadásról számoltak be.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint ezért Washingtont a „kijevi rezsimmel” azonos felelősség terheli az atrocitásért.

„A nagykövettel közölték, hogy Washington ilyen lépései, amelyek célja Ukrajna nácibarát hatóságainak arra való ösztönzése, hogy az »utolsó ukránig« folytassák a harcot azáltal, hogy kiadta az engedélyt orosz területek mélyére irányuló csapásokra, nem maradnak büntetlenül. Válaszintézkedések mindenképpen következnek majd” – hangzott a Moszkvában kiadott tájékoztatás.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő barbárnak minősítette a Szevasztopol elleni rakétatámadást.

Ő is arra figyelmeztetett, hogy következményei lesznek a civilek halálát okozó rakétatámadásban való amerikai szerepnek, és rámutatott, hogy „nem ukránok” végzik el a műszakilag bonyolult rakéták célravezetését.

Felszólította az újságírókat: kérdezzék meg az európai és amerikai államfők szóvivőitől, hogy „miért gyilkol orosz gyerekeket a kormányuk”? Közölte, hogy nem született döntés a krími turistaszezon felfüggesztéséről a vasárnapi rakétatámadás nyomán. Hétfőt gyásznappá nyilvánították az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Szevasztopolban és a Krími Köztársaságban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek