POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.08.

Gyurcsány kénytelen volt nyíltan beállni Karácsony mögé

Karácsony-váltó hangulat.

Visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, és a Fidesz listavezetőjeként folytatja a kampányt Szentkirályi Alexandra – ezt a közösségi oldalán jelentette be. Pénteken úgy fogalmazott, „egy cél lebegett a szemem előtt: leváltani a valaha volt legrosszabb főpolgármestert és kiszabadítani a fővárost Gyurcsányék fogságából.” A témával kapcsolatban Tóth Eriket, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóját kérdezték az M1 Ma reggel című műsorában.

Tóth Erik felidézte, hogy Nézőpont Intézet felmérése mellett a Századvég is végzett pénteken egy közvélemény-kutatást. Igaz, ez még Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt készült, de már az is jól mutatta, hogy Karácsony Gergelyhez képest Vitézy Dávid kedveltsége jóval magasabb a fővárosban: a budapestiek 58 százaléka Vitézy Dávidot, 44 százaléka pedig Karácsony Gergelyt kedveli.

Szentkirályi Alexandra hozzájuk képest pedig picivel le volt maradva. És ha mind a négy jelölt ott van a szavazólapon, akkor tulajdonképpen nincsen kérdés: Karácsony Gergely megnyerhette volna ezt a választást könnyedén, mert sem Szentkirályi Alexandra, sem még Vitézy Dávid nem tudta volna őt megszorongatni – tette hozzá.

Csakhogy a szakértő szerint

itt jön a képbe a főpolgármestert váltó hangulat.

Vannak olyan politikai pillanatok, amikor a jelölteknek lenne rá esélyük, hogy változást érjenek el, és leváltsák a főpolgármestert, de a politikai kínálat ezt nem teszi lehetővé – mutatott rá. Mint mondta, például a változást akaró választók szavazati megoszlanak a különböző jelöltek között.

Ez volt a helyzet péntek reggelig.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével azonban több dolog történt: az egyik, amire lehet számítani, hogy vasárnap reggel 6 óra és este 7 óra között azok a szavazók, illetve választók, akik valamilyen okból elégedetlenek Karácsony Gergely elmúlt 5 évével Budapesten, valószínűsíthetően most fel fognak sorakozni Vitézy Dávid mellett.

Tóth Erik szoros küzdelemre számít a vasárnapi nap folyamán, de az biztos, hogy a lehetőség arra vonatkozóan, hogy Budapesten ne karácsony Gergelynek hívják a főpolgármestert június 9-ét követően, az Szentkirályi Alexandra pénteki döntésével létrejött – fogalmazott.

Hozzátette: Szentkirályi Alexandra képes volt arra, hogy a közösség érdekét a saját érdekei elé helyezze.

„Senki se gondolja, hogy ő úgy futott neki ennek a választási kampánynak, hogy majd június 7-én vissza fog lépni bárkinek a javára”

– hangsúlyozta az elemző.

Tóth Erik szerint visszalépés azt mutatja, a nagyobb kormánypárt nem engedte el Budapestet, sőt, kifejezetten szeretne változást elérni. És az is látszik, hogy Szentkirályi kampányát nem dogmatikus, kockásfüzetekben gondolkozó, szűk látókörű politikusok alkotják, hanem éppen ellenkezőleg, képesek pragmatikus döntéseket hozni.

Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely?

Az elemző szerint Karácsony kampánystábja azért van ennyire megijedve most, mert pontosan tudják, hogy ott van mögöttük egy olyan ötéves ciklus, ahol különböző lehetőségeket vesztegettek, el ziccereket hagytak ki, és ez most itt akár vissza is üthet rájuk.

A közvélemény kutatási adatok mindenesetre Vitézy Dávid szempontjából biztatóak, Karácsony Gergely szempontjából pedig kevésbé azok – mutatott rá.

Majd felidézte, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépését követően Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének hirtelen be kellett szállnia Karácsony kampányába.

Gyurcsány Ferenc tegnapi kiállása egyetlen egy dologról szólt, hogy mindenki, aki szereti a DK-t, az szavazzon Karácsony Gergelyre

– mondta.

„Szerintem ez öngól, mert bárki mondhat bármit, de Karácsony Gergely kapcsán az egyik legnagyobb probléma, amit a budapesti választók el szoktak mondani, az az, hogy az elmúlt 5 évben kiszolgálta egy bizonyos politikai erőnek, Gyurcsány Ferencnek az érdekeit” – fogalmazott az elemző.

Hozzátette: ha a budapestiek elégedettek lennének Karácsony Gergely utóbbi ötéves teljesítményével, akkor egy visszalépés jottányit nem számítana ebben a főpolgármesteri versenyben, mert akkor Karácsony Gergelynek nem lenne miért izgulnia.

Vitézy Dávid büntetőfeljelentést tett, miután Karácsony átragasztotta a választási plakátjait

„A főpolgármester ma büszkén posztolta ki a saját Facebook-oldalára, hogy választási csalást követ el, amikor felülragasztja az egyik plakátomat” – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

A politikus bejegyzésében leírja, Budapestet olyan impresszum nélküli plakátok lepték el, amelyek vele kapcsolatban terjesztenek hazugságokat. „Nem nehéz kitalálni, hogy ki a forrás: Karácsony Gergely és a Demokratikus Koalíció” – tette hozzá, és állítja ezt bizonyítani is tudja.

Vitézy leírta, büntetőfeljelentést tett a választási bizottságnál. A főpolgármester-jelölt egyúttal felszólította Karácsony Gergelyt, hogy fejezze be a folyamatos jogsértést, és kérjen bocsánatot.

Mint a politikus írja, a plakátrongálás méltatlan Budapest főpolgármesteréhez, és mindahhoz, amit ez a munkakör megtestesít.

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: „Képzeljük el egy pillanatra, mi lenne, ha én tennék Karácsony=Gyurcsány matricákat a plakatjáira. Választási csalást kiáltana, rohanna panaszkodni minden létező kamerának, hogy a Budapest köztársaságban ilyet nem lehet.”

Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a fővárosiak mindössze 45 százaléka szavazna a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

Az MTI-nek szombaton reggel megküldött közleményében az intézet azt írta, Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony Gergely vasárnap veszíteni fog (46 százalék), mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást.

Felidézték, Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje péntek reggel jelentette be, hogy csak a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt, így három szereplőre szűkült a jelöltek köre. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy az átalakult versenyben ki lehet a legnagyobb esélyese a vasárnapi választásnak – írták.

A budapestiek abszolút többsége (52 százalék) Vitézy Dávidra, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért civil szervezet közös jelöltjére szavazna.

„Karácsony Gergelyre, a Gyurcsány-koalíció jelöltjére a fővárosi szavazók mindössze 45 százaléka adná szavazatát. Ezek alapján úgy tűnik Vitézy Dávidnak sikerült Karácsony Gergely 2019-es 51 százalékos támogatói köréből is megszólítania szavazókat. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje esélytelen kihívóként legfeljebb 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik”

– állapították meg.

Hozzátették, Karácsony Gergely hivatali ideje végén nemcsak Vitézy Dávid támogatói vannak többségben, de azok is, akik szerint kihívója le is fogja őt győzni. A budapestiek 46 százaléka szerint nem fog tudni újrázni a jelenlegi főpolgármester, és ennél kevesebben, mindössze 42 százalék véli úgy, hogy ismét nyerni tud – áll a közleményben.

Mint ismeretes visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől és beállt Vitézy Dávid mögé Szentkirályi Alexandra. A fideszes politikus azt mondta, egyetlen cél lebegett a szeme előtt: leváltani a valaha volt legrosszabb főpolgármestert, és kiszabadítani Budapestet Gyurcsány Ferencék fogságából. Vitézy Dávid a hírre úgy reagált, hogy szerinte inkább Karácsony Gergelynek kellett volna visszalépnie. Közben egy friss felmérés szerint Vitézy Dávid már esélyesebb a győzelemre, mint Karácsony Gergely.

„Leváltani a valaha volt legrosszabb főpolgármestert… És ki kell szabadítani a fővárost Gyurcsányék fogságából: a piszokból, a dugókból és a csődből” – ezzel indokolta Szentkirályi Alexandra, hogy miért lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől. A kormánypárti politikus péntek reggel a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Fidesz listavezetőjeként folytatja a kampányt.

A politikus az M1-nek később úgy fogalmazott: a Budapestiek többsége változást szeretne, amelynek az egyetlen akadálya eddig az volt, hogy a változást akaró szavazatok kétfelé oszlottak.

„Azt szeretném, ha ennek a változásnak nem lenne akadálya, ezért mindenkit, aki eddig engem támogatott, arra kérek, hogy továbbra is támogasson engem továbbra is, mint a Fidesz fővárosi listavezetője és húzza a Fidesz-KDNP-re az X-et most vasárnap, amikor a közgyűlésről döntünk. És arra kérem őket, hogy húzzák be Vitézy Dávidra is az X-et, hiszen ebben az esetben egyirányba mennek majd a szavazatok és képesek leszünk valódi változást elérni Budapest élén és leváltani végre Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet” – mondta Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi Alexandra bejelentése után Karácsony Gergely a kezeit tördelve állt az újságírók elé. A Párbeszéd, az MSZP és Gyurcsány Ferenc közös főpolgármester-jelöltje azt mondta: szerinte a kormánypártoknak nem volt programjuk a fővárosban, neki ellenben van.

Karácsony Gergely ezután a Fidesz jelöltjének nevezte Vitézy Dávidot, de szerinte őt így is többen támogatják.

„Nincs két ellenzék sem, hanem egy, igaz sokszínű, de egy ellenzék van, amelyhez olyan politikusok tartoznak, akik ebben a pillanatban teljesen világossá tették, hogy melyik oldalon állnak” – mondta Karácsony.

Vitézy véleménye szerint akinek leginkább vissza kellett volna lépnie, az Karácsony Gergely. A mostani pártkáderek helyett szakemberekkel fogja vezetni Budapestet – mondta Vitézy Dávid, miután kiderült, hogy az aktuális főpolgármesterrel ketten maradtak versenyben.

Miközben sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely párttársai táblákkal igyekeztek megzavarni, Vitézy Dávid arról beszélt: Karácsony Gergely bebizonyította, hogy nem tud elszámolni az ígéreteivel, ezért neki kellett volna visszalépnie.

„Karácsony Gergely teljesen felsült, és minden vártnál gyengébb szereplésével a budapestiek széles körének bizonyította azt, hogy nem tud elszámolni azzal a semmittevéssel, ami az elmúlt öt év városházi politikáját, városvezetését a folyamatos panaszkodást és mutogatást jellemezte. Csak hogy felelevenítsek egy részletet ebből: Karácsony Gergelyt emlékeztettem arra a vállalására, amit egy korábbi előválasztási vitában tett, hogy el sem fog indulni ezen a választáson, ha azt az ígéretét, hogy akadálymentesíti a közintézményeket, nem teljesíti. Nem teljesítette, ő maga mondta el, mégis elindult ezen a választáson” – fogalmazott Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid néhány napja a Partizán vitájában szembesítette Karácsony Gergelyt korábbi vállalásaival. A főpolgármester azonban érdemi válaszok helyett többször lehajtott fejjel, maga elé meredve hallgatta a kritikákat.

Elemzők és a sajtó szerint is a főpolgármester számára a vita egyik kritikus pontja az volt, amikor Vitézy Dávid arra utalt, hogy Karácsony Gergely valójában Gyurcsány Ferenc embere, listáján pedig most is bukott baloldali politikusok szerepelnek.

Bár Karácsony Gergelyt pénteken már maga Gyurcsány Ferenc is védelmébe vette, a felmérésekből az látszik, hogy jelenleg Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt – erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1-en. Boros Bánk Levente hangsúlyozta: Budapesten többségben vannak azok, akik nem kérnek Karácsony Gergelyből.

„Két szavazói csoportról beszélhetünk Budapesten: azok, akik Karácsonyt és Gyurcsányt továbbra is a fővárosi városházán szeretnék látni, és azok, akik változást kívánnak. Én azt gondolom, hogy Vitézy Dávid képes megszólítani és mozgósítani egyrészt a Karácsonnyal kapcsolatban elégedetlen szavazókat, és azzal, hogy Szentkirályi Alexandra pedig visszalépett Vitézy Dávid javára, ezzel a kormánypárti voksolók is ehhez a többséghez tartozhatnak, amelyik majd Vitézy Dávid mögé felsorakozhatnak” – részletezte az elemző.

A szakértő hozzátette: ennek fényében bölcs és logikus lépés volt Szentkirályi Alexandra visszalépése, aki a közösség érdekeit a sajátja elé helyezte.

 

origo.hu

Itt a NATO váratlan bejelentése Ukrajnáról

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

borsonline.hu

Harry sorsára jutnak? Örökre megváltozhat Sarolta hercegnő és Lajos herceg élete

hirtv.hu

A hatóság rongálás és garázdaság miatt indított nyomozást Magyar Péter ügyében + videó

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

hirtv.hu

Orbán Viktor: Még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni

ripost.hu

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

travelo.hu

Ezek az európai városok a világ legboldogabb helyei, néhányról talán nem is hallottál még

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

ripost.hu

Ezzel el is dőlt Szoboszlai jövője? Súlyos döntést hozott a Liverpool új edzője

ripost.hu

„Nem lehet megkötni senki kezét" - döntöttek Marco Rossi sorsáról a magyar exkapitányok

ripost.hu

Ilyen egy igazi hős! Ronaldo egy haldokló kisfiú kívánságát teljesítette

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Az európaiak többsége szerint Ukrajna nem nyeri meg a háborút

POLITIK

Berlin készül az apokalipszisre. A politikusok a bunkerek építéséről vitatkoznak

POLITIK

Amerikai F-16-os és orosz gépek csapnak össze Ukrajna egén

POLITIK

Zavargások Törökországban, szíriai üzleteket támadott meg a tömeg

POLITIK

Európa a közös otthonunk, Európa a közös jövőnk

POLITIK

Izrael területek vesz el az araboktól Ciszjordániában

POLITIK

Macron már bárkivel összefog a jobboldal győzelme ellen

POLITIK

Földrengésszerű politikai változások várhatók a briteknél