POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.23.

Elbújhat-e a mentelmi jog mögé Magyar Péter?

Így látja a szakértő.

A kisebb értékre elkövetett lopás már két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - erre hívta fel a figyelmet a Századvég jogi tanácsadója Magyar Péter botrányos bulizása kapcsán, amikor is szemtanúk szerint a politikus elvehette egy másik férfi mobiltelefonját. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: az európai parlamenti mentelmi jog sem ad mindenre mentességet.

Fontos szerepe lehet az egyelőre garázdaság és rongálás miatt megindult rendőrségi eljárásban annak a szemtanúnak, aki látta, amikor egy belvárosi szórakozóhelyről botrányokozás miatt eltávolított Magyar Péter a Lánchíd mellett a rakparton bedobta a Dunába az erőszakkal elvett telefont.

A szemtanú a Ripost szerkesztőségénél jelentkezett és részletesen elmondta, hogy a „bizonytalan léptekkel közlekedő”, erősen ittas politikus kivette a zsebéből, és egy „laza mozdulattal” a Rakpart lépcsőjéről a vízbe dobta a készüléket. A portál szerint nyilvánvalóan azért akart megszabadulni tőle, mert tudta, hogy ha megtalálják nála, az bizonyíték lehet a lopásra.

 

Magyar Péter péntek hajnali botrányos viselkedéséről a Ripost azt írta: a megválasztott európai parlamenti képviselő nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után agresszíven, garázda módon viselkedett.

Több vendégbe belekötött, nőket zaklatott, visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot tett nekik. Tettlegességgel fenyegető szituációk alakultak ki, miután a hölgyek férfipartnerei számon kérték a minősíthetetlen viselkedést és a szexualitással kapcsolatos agresszív beszólásokat.

A történtekről a jelenlévők több videót is készítettek, például azt, amin az látszik, ahogy a politikus a földön csúszva mászik át egy sikoltozó nő lábai között.

A történtek miatt Magyar Péter a közösségi oldalán még pénteken kért bocsánatot. Azt írta: „…a gyűlöletre csak a szeretet lehet az igaz válasz.” Közölte: „…sem zaklatás, sem hasonlók nem történtek.”

Ugyanakkor a már bemutatott felvételen – amin erotikus mozdulatokat tesz Magyar Péter – egyértelműen látszik, hogy nem igaz, amikor azt állítja, nem zaklatott nőket.

A garázdaság és a rongálás gyanúján túl Magyar Péterrel szemben – egy eltulajdonított mobiltelefon miatt – felmerülhet a lopás gyanúja is – fogalmazott Ifj. Lomnici Zoltán az M1-en. A Századvég jogi tanácsadója azt mondta: a kisebb értékre elkövetett lopás is már két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és az európai parlamenti mentelmi jog sem ad mindenre mentességet.

Lomnici hangsúlyozta:

„Ezt nem kocsmai verekedésre találták ki, tehát az európai parlamenti mentelmi jog, az az EP méltóságát hivatott megőrizni, és nagyon fontos, hogy a képviselők politikai tevékenysége kapcsán nyújt védelmet, nem pedig az ilyen típusú magánakcióknál.”

Hivatalosan egyelőre annyit tudni, amit az Index kérésére válaszolt a rendőrség. Június 21-én 4 óra 30 perc körül érkezett hozzájuk bejelentés. Garázdaság és rongálás gyanúja merült fel, az ügyben nyomozást rendeltek el. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, ezért hajnalban a biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről – írta meg a Ripost. A portál szerint több szemtanú is állítja: Magyar Péter nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után órákon át folyamatosan agresszíven viselkedett, több vendégbe belekötött, nőket zaklatott. Reagált a politikus, szerinte őt provokálták, zaklatás nem történt, azt viszont elismerte, hogy hibázott. Az ügyben a BRFK garázdaság és rongálás gyanújával indított eljárást.

Péntek hajnalban készült egy felvétel az egyik belvárosi elit szórakozóhelyen, amin a kép jobb oldalán Magyar Péter, bal oldalán pedig a politikus nyakát átfogó biztonsági őr látható. A jelenetet a Ripost tette közzé. A videón az látszik, ahogy Magyar Pétert négy őr kíséri kötöttfogásban a kijárat felé.

Verbális agresszió, obszcén beszéd, szexuális ajánlatok

– az eset kapcsán így ír a Ripost. A portál szerint Magyar Pétert péntek hajnalban azért dobták ki egy belvárosi szórakozóhelyről, mert több szemtanú beszámolója szerint nagy mennyiségű alkohol fogyasztása után órákon át agresszív és garázda módon viselkedett, hangoskodott és egyre minősíthetetlenebb stílusban beszélt.

Magyar Péter a Ripost információi szerint egymás után kötött bele a vendégekbe, köztük nőkbe is, akiknek – ahogy a portál fogalmaz – visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot tett. Miután ezt többen is számon kérték Magyar Péteren, a helyzet kis híján tettlegességig fajult.

A Ripost szerint

ekkor léptek közbe a szórakozóhely biztonsági emberei, akik a fenyegető helyzet súlyosságára tekintettel Magyar Péter köré gyűrűt alkotva, határozottan kivezették a politikust.

Az esetről az Index is több felvételrészletet közölt. A portál szemtanúk beszámolója alapján arról írt: Magyar Péter még a szórakozóhely előtt is balhézott. Azt kiabálta, hogy „ez fenn lesz a neten”, majd a biztonságiakkal is dulakodásba keveredett. Az Index információi szerint a balhé oka az volt, hogy Magyar Péter elvette és eldobta az egyik őt videózó vendég telefonját, ami miatt a férfi feljelentést tett.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást.

A történtek miatt Magyar Péter pénteken a közösségi oldalán kért bocsánatot.

A politikus ugyanakkor azt állította, hogy ő senkit sem zaklatott, sőt, éppen ő volt az, akit provokáltak azzal, hogy valaki felvételt készített róla.

A provokátor először a pult mellett állt, onnan kamerázott.[…] Mindent elkövetett, hogy balhé legyen. Sajnos sikerrel járt” – írta Magyar Péter. A politikus a bejegyzésben azt is elismerte, hogy végül kikapta a telefont a tulajdonosa kezéből.

Magyar Péterről a kampány idején is többször kiderült, hogy nem áll távol tőle a verbális agresszió. Országjárásának putnoki helyszínén készült felvételen, a mise alatt kiabált be a templomban tartózkodó polgármesternek és mikrofonnal a kezében kötött bele a hívekbe.

Mit mondott a plébános úr a templomban? Szégyelljék magukat!” – mondta nekik.

„Nem leszünk annyira békések….” – ezt pedig az újfehértói fórumon mondta, ahol arról beszélt, hogy a Hősök terére szervezett tüntetésen sem ő, sem a szimpatizánsai nem lesznek békések.

Azt, hogy mennyire nem azok, végül Tatabányán bizonyították be, ahol Magyar Péter szimpatizánsai, a főtéren található egyik kávézó üvegét rongálták meg.

Közben újabb részleteket közölt az éjszakai botrányról a Ripost.

A portálnak szemtanúk azt mondták: Magyar Péter odalépett egy vendéghez, aki rögzíteni akarta a történteket, és fizikai erőszakot alkalmazva elvette a telefonját, amit zsebre tett.

A Ripost szerint Magyar Péter ezután tovább folytatta a kötekedést és a nők zaklatását, miközben egyre többen határozottan felszólították, hogy hagyja abba. Az egyik ilyen szóváltás végül tettlegességgel végződött:

a szemtanúk állítják, hogy Magyar Péter ekkor megütötte az egyik vendéget.

Ezután az őrök távozásra szólították fel, és amikor nem engedelmeskedett, kivezették. Magyar Péter korábban provokációnak nevezte a történteket, az újabb információkra még nem reagált.

Dulakodásba keveredett a Tisza Párt alelnöke péntek hajnalban egy budapesti szórakozóhelyen, a rendőrség garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást – írta az Index is.

A portál arról számolt be, hogy Magyar Péter az egyik népszerű belvárosi szórakozóhelyen mulatott, a buli azonban – ahogy fogalmaztak – „nem ért jó véget”, szemtanúk szerint ugyanis a politikus „elég komoly balhéba keveredett”.

A lapnak nyilatkozó egyik szemtanú szerint az eset azzal kezdődött, hogy Magyar Péter a tánctér szélén összeszólalkozott egy másik férfival, akivel dulakodni kezdtek, majd a biztonsági őrök szétválasztották őket.

 

Elmondása szerint a szemtanú „azt olvasta le Magyar Péter szájáról”, hogy a politikus indulatosan beszélt, káromkodott, majd a biztonsági őrök arra jutottak, hogy Magyar Péter kezdte a veszekedést a másik férfi inzultálásával. Felszólították, hogy távozzon, de ő nem akart menni, így végül a nyakánál fogva vezették ki a szórakozóhelyről.

Az esetről szintén beszámoló Ripost azt írta, hogy Magyar Péter megjegyzést tett az egyik táncoló nőre, és annak barátjával keveredett összetűzésbe. Az esetről több videófelvétel is készült.

Az Indexnek egy másik szemtanú, aki akkor ért a szórakozóhelyre, amikor Magyar Péter már ott volt, azt mondta, ugyan azt nem látta, hogy a dulakodás miként kezdődött, csak akkor figyelt fel a történtekre, amikor két biztonsági őr kikísérte Magyar Pétert a szórakozóhelyről hajnali négy óra körül.

Ezzel viszont – a szemtanú beszámolója szerint – a történet nem ért véget, ugyanis Magyar Péter a szórakozóhely előtt is balhézott, állítólag azt kiabálta, hogy „ez fenn lesz a neten”, majd a biztonságiakkal is dulakodásba keveredett.

Az Indexnek a szemtanú azt mondta, hogy viselkedése alapján a Tisza Párt alelnöke erősen ittas állapotban lehetett. A hírportál információi szerint a dulakodás oka az volt, hogy Magyar Péter elvette és eldobta az egyik őt videózó vendég telefonját. A férfi emiatt feljelentést tett.

Cikkében az Index idézte a Media1 portált, amely azt írta, Magyar Péter is posztolt a Facebookon az incidensről, de a bejegyzése hamar elérhetetlenné vált. A lap egyik olvasója azonban még annak eltávolítása előtt megörökítette annak tartalmát, amely így szólt: „Jót buliztunk volna, de Tóniék nem szerették volna hagyni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Hajrá Steve Klorrár, hajrá Megafon…”

A Tisza Párt alelnöke a Facebook-oldalán péntek délután egy újabb posztot tett közzé a történtekkel kapcsolatban, amelyben többi között azt írta, hogy fiatalok társaságában egészen addig jól szórakozott, amíg – ahogy fogalmazott – „egy fideszes, fizetett provokátor tönkre nem tette az estéjüket”.

A politikus szerint az illető kamerázta őket, vállalhatatlan trágárságokat kiabált, mindent elkövetett, hogy balhé legyen. Magyar Péter azt írta, hogy miután a férfi a családját is „a szájára vette”, kikapta az illető kezéből a telefont, aki ezt követően lökdösni kezdte és megfenyegette, majd egy ideig az utcán is követte.

A Tisza Párt alelnöke posztjában azt írta, részéről zaklatás nem történt, és minden olyan sajtóorgánummal szemben eljárás indítását helyezte kilátásba, amelyek – mint fogalmazott – „a tényeket szándékosan elferdítik”. A politikus posztja végén mindenkitől elnézést kért, akiket a történtekkel megbántott.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség az Index megkeresésére azt közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra péntek hajnalban érkezett bejelentéssel kapcsolatban garázdaság és rongálás gyanúja merült fel, az ügyben az V. Kerületi Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást. A szükséges eljárási cselekmények folyamatban vannak, bővebb tájékoztatást a későbbiekben tudnak adni – írták.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek