POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.08.

A háborús szerelvényt meg kell állítanunk!

Nem túlzás azt mondani, hogy centikre vagyunk a háborútól.

Orbán Viktor péntek este adott tévéinterjút, ahol elmondta, nem túlzás azt mondani, hogy centikre vagyunk a háborútól. A kormányfő szerint az utolsó előtti pillanatban vagyunk, hogy még vissza lehessen fordítani a háború kitörését. A miniszterelnök ugyanakkor úgy fogalmazott, „az erő nélkül az igazság keveset ér”, ezért arra buzdította a választókat, hogy a június 9-én vasárnap esedékes európai parlamenti választásokon párthovatartozás nélkül erősítsék meg a kormányt.  

Orbán Viktor elmondta, ott ül, ahol a tiltakozásunk ellenére megszületnek azok a döntések, amelyek közelebb visznek a háborúhoz. Felidézte, hogy két évvel ezelőtt arról beszélt a német kancellár, hogy csak sisakokat küldünk, ehhez képest most nyugati tankok, légvédelmi rendszerek, vadászgépek vannak Ukrajnában.

Nem túlzás azt mondani, hogy centikre vagyunk a háborútól

 

– ismételte meg a Kossuth Rádióban tett kijelentését a TV2 Tények című műsorában a miniszterelnök.

A kormányfő szerint az utolsó előtti pillanatban vagyunk, hogy még vissza lehessen fordítani a háború kitörését. Ahhoz, hogy ezt a háborús szerelvényt megállítsuk, változást kell elérni Brüsszelben, majd Washingtonban – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, sosem gondolta volna, hogy egy EP-választásnak olyan súlya lesz a változás előidézésére, mint a most vasárnapinak. Mint mondta, ha meg tudjuk nyerni a választást, tehát több lesz a háborúellenes, mint a háborúpárti képviselő az EP-ben, akkor Brüsszelt le lehet lassítani, talán meg is lehet állítani. Hozzátette,

ha nem Donald Trump nyer Amerikában, akkor nehéz helyzetben találhatjuk magunkat.

A kormányfő úgy fogalmazott, a baloldalnak a valóságérzékelése nem mindig működik hibátlanul. Mint mondta, emlékszik, 2015 körül, amikor a migráció felütötte a fejét, és a magyar kormány úgy döntött, hogy kerítést épít és megállítja az illegális bevándorlókat, akkor sokan azt mondták, hogy mindez álprobléma. Azóta pedig eljutottunk odáig, hogy rengeteg ember halt meg terrortámadásokban.

A baloldal azt mondja valamire, hogy nem kell komolyan venni, akkor jobb elkezdeni félni – emelte ki Orbán Viktor.

Az Ukrajnába küldött támogatásokról is szó esett, a kormányfő felidézte, a jelenlegi amerikai javaslat úgy szól, hogy adnak 40 milliárd dollárt egy újabb csomagban, mi, európaiak pedig vállaljunk garanciát abban, hogy ezt vissza fogják fizetni.

A sorkötelezettség visszaállításának kérdése is szóba került az interjúban. Orbán Viktor úgy fogalmazott:

minden országban napirenden van a sorkötelezettség visszaállítása.

Ugyanakkor hozzátette, Magyarország úgy gondolja, hogy a sorkatonaság kizárólagosan nemzeti hatáskör. A kormányfő szerint még ebben a háborús helyzetben is megengedhetjük azt a luxust, hogy ne vezessük vissza a sorkatonaságot. Mint mondta, arról pedig szó sem lehet, hogy magyar fiatalokat besorozzanak más hadseregbe. Minden ilyen kezdeményezéssel szembe fogunk menni – hangsúlyozta.

A vasárnap esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, ha a magyar emberek kiállnak a béke mellett, erőt adnak a kormánynak, akkor ki tudunk maradni a háborúból.

„Az erő nélkül az igazság keveset ér”

– húzta alá Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott: „A kérdés, háború vagy béke.” Nem a párthovatartozás számít, ha nem erősítjük meg a kormányt, abból baj lehet – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: minden háború emberi döntés következménye. Mint mondta, tudjuk, kik azok az emberek, akik ezeket a döntéseket meghozhatják – utalt a miniszterelnök az Egyesült Államok elnökére és az Európai Unió döntéshozóira.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a háborút 24 óra alatt be lehetne szüntetni, ha Donald Trumpot választanák meg az idén esedékes elnökválasztáson az Egyesült Államokban.

Olyan háborús pszichózis van Európában, amelynek logikus végkifejlete lesz, hogy megérkeznek a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta, ha valaki visszanéz az elmúlt két évre, akkor könnyen beláthatja, hogy „egyre gyorsuló ütemben megyünk bele a nyílt konfliktusba”. Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket – tette hozzá.

A kormányfő szerint

 

a békepárti erőket próbálják elhallgattatni, példaként a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet és a békemenetről szóló internetes tudósítások felfüggesztését említette.

Elmondta, egy háború, egy közvetlen katonai konfliktus előkészítése zajlik. Az oroszok azonban nem egy harmadrendű ország, minden nyugati lépésre válaszlépés lesz, ez hozza magával a háború kiterjedését.

Az utolsó pillanatokban vagyunk, centiméterekre vagyunk a visszatérésre már lehetőséget nem adó pont elérésétől. Most kell cselekednünk – fogalmazott Orbán Viktor.

Ma egymillió békepárti emberrel találkozunk azért, hogy holnap győzzünk! – jelentette ki Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szombat reggel a közösségi oldalán.

„Fantasztikus nap lesz a mai! Egymillió ember, egymillió találkozás” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „mindenki a terepen lesz, 50 ezer aktivistánk és minden politikusunk kopogtat és telefonál”.

„Ma az ország minden pontján békepárti emberek találkoznak, beszélgetnek, a Békemenet után ma újra megmutatjuk az erőnket. Holnap pedig mindannyian elmegyünk szavazni, és megvédjük Magyarország békéjét!”

– szögezte le.

Menczer Tamás hangsúlyozta, sokkal erősebbek, mint a háborúpártiak. „Ha mindannyian elmegyünk vasárnap, akkor győzni fogunk!” – jelentette ki.

„Egy kávé, és indulunk. Csak a béke, csak a Fidesz!” – zárta szavait a kormánypártok kommunikációs igazgatója.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek