POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.30.

Oroszország csapaterősítéseket hajt végre Harkov körül

Az ukránok szerint ez kevés lesz.

Oroszország növeli katonái létszámát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, de ezek az erők nem elegendőek egy teljes körű offenzívához – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A katonai vezető szerint ezek a csapaterősítések az orosz határ mentén fekvő Sztrilecsa, Lipci és Vovcsanszk településeknél folynak. Szavai szerint Oroszország további ezredeket és dandárokat képez ki, és helyez át más irányokból erre a területre. Szirszkij megjegyezte, az orosz műveleteket nehezíti, hogy ukrán tartalékokkal erősítették meg a támadások által fenyegetett területek védelmét. „Emiatt a megszállók áttértek arra a taktikára, hogy tüzérséggel és légibombákkal mérjenek csapásokat az ukrán állásokra” – írta.

Hozzátette: az ukrán katonai vezetés most sürgős intézkedéseket tesz a légvédelmi irányítórendszer fejlesztésére, annak automatizálására, valamint a szárazföldi erők tűzérségi csapásainak az elektronikus hadviseléssel való kombinálására. Szirszkij azt is elmondta, hogy a harkivi régióban tett látogatása alatt parancsnokok jelentéseit hallgatta meg csapataik felkészültségéről a műveletekre, döntéseket hozott a problémás kérdésekben, és ellenőrizte annak a parancsnoknak a gyakorlati munkáját, aki az ellenséges lőállások megsemmisítését végző zászlóaljat vezeti.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó, és Ihor Terehov, Harkiv város polgármestere csütörtökön közölték, hogy az elmúlt éjszaka az orosz erők újabb rakétacsapásokat mértek Ukrajna második legnagyobb városára. A támadásokban hét harkivi sérült meg. A kormányzó hozzátette, hogy az oroszok legalább öt csapást mértek a megyeszékhely és környéke lakóövezeteire. Terehov közlése szerint Harkiv létfontosságú polgári infrastruktúráját támadta az orosz hadsereg.

A „Ljuty” (Düh) elnevezésű rendőrdandár sajtószolgálata arról adott hírt, hogy ádáz harcok folynak Vovcsanszkért. A város védelmében részt vevő rendőrök megosztották a Fecebookon az orosz megszállókkal vívott egyik összecsapásról készült videofelvételt. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a városért folyó csaták „egy percre sem állnak le”. „A megszállók át akarják venni az ellenőrzést Vovcsanszk felett, de a védelmi erők erőteljes ellenállásába ütköznek. Az ellenséges erők lakóházakban próbálják felállítani állasaikat, a rendőrség Ljuty dandárja és Cunami rohamezrede akadályozzák őket ebben. Az ukrán harcosok házról házra szorítják vissza az ellenséget és tisztítják meg a területet a betolakodóktól” – írták a sajtóközleményben.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy csütörtökön az orosz erők Veletenszke települést ágyúzták a bilozerkai járásban, aminek következtében egy helybeli férfi életét vesztette.

Az ukrán katonai hírszerzésnél elmondták, hogy az éj leple alatt ukrán tengeri drónokkal támadást hajtottak végre orosz hadihajók ellen a Krím félszigeten, Jevpatorija térségében, aminek eredményeként két, feltehetően KSz-701-es típusú orosz hajót eltaláltak.

Az ukrán légierő jelentése szerint az éjjel Oroszország 19 rakétával és 32 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem az összes drónt kilőtte, és hét robotrepülőgépet megsemmisített.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtökön közzétett adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 506 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 35 tüzérségi rendszert és 22 drónt.

Meghaladta a 465 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma – jelentette ki szerdán Ankur Narayan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának politikai-katonai tanácsadója.

Narayan, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, kijelentette: a brit kormány számításai szerint 2024 januárja és áprilisa között naponta átlagosan 980 orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket az ukrajnai hadszíntéren, de májusban ez a szám valószínűleg ezer fölé – vagyis egy hónapra számolva hozzávetőleg 30 ezerre – emelkedett.

A brit EBESZ-küldöttség szakértője hangsúlyozta, hogy a 825 napja tartó háború kezdete óta nem volt ilyen magas az orosz katonaáldozatok és sérültek száma.

Szerdai nyilatkozatában Ankur Narayan kiemelte azt is, hogy a katonai ráfordítások az orosz költségvetési kiadások 40 százalékát emésztik fel; ez az orosz hazai össztermék (GDP) hat százalékának felel meg.

Hat ember életét vesztette a legutóbbi orosz csapásokban Ukrajna több régiójában, miközben 19-re emelkedett a harkivi barkácsáruház elleni támadás halálos áldozatainak száma – közölték szerdán az illetékes ukrán regionális hatóságok.

Donyeck megyében három ember meghalt, és legalább 12-en megsebesültek az orosz hadsereg több támadásában – közölte Vadim Filaskin, a megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: több ház és polgári épület megrongálódott.

Az északkelet-ukrajnai Szumi területen egy orosz rakétatámadásban két ember meghalt, három pedig megsebesült

– számolt be a regionális katonai közigazgatás. Ugyancsak az északkeleti Harkivi területen egy 40 éves férfi megsérült az orosz erők támadásában, amely tüzet okozott egy farmon – írták a regionális hatóságok.

A dél-ukrajnai Herszon megyében, amelynek egy részét Oroszország ellenőrzi, Olekszandr Prokugyin ukrán kormányzó a Telegramon azt közölte, hogy egy orosz csapás következtében egy ember meghalt.

A helyi főügyészség szerdán jelentette be azt is, hogy már 19 halálos áldozata van az Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban egy barkácsáruház ellen május 25-én intézett orosz támadásnak, miután a kórházban meghalt az üzlet egyik alkalmazottja, akit több égési sérüléssel kezeltek.

Hatból öt frontszakaszon előre nyomult Ukrajnában az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1300 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy-egy személyzet nélküli hajót, repülőgép-felszerelést, katonai üzemanyagot tároló raktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, öt harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint egy amerikai M777-es és egy francia TRF-1-es vontatott tarackot, két francia HAMMER irányított légi bombát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, Grad és Vilha sorozatvetők kilenc rakétáját, továbbá 31 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a sajtónak nyilatkozva szerdán azt javasolta, hogy az újságírók maguk döntsék el, hogyan milyen titulussal emlegessék Volodimir Zelenszkijt. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Zelenszkij legitimitásának kérdése az ukrán államfői poszton komoly elemzést igényel.

Az Ukrajnából száműzött és állampolgárságától megfosztott Viktor Medvedcsuk volt ukrán ellenzéki politikus, a Másik Ukrajna mozgalom tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ukrán elnök mandátumának lejárta miatt – május 21-étől – nincs aki Ukrajna nevében a békéről tárgyaljon.

A brit EBESZ-tanácsadó szerint ugyanakkor Ukrajna az Oroszország által 2022-ben elfoglalt ukrán területekből már 183 ezer négyzetkilométernyit felszabadított, emellett megsemmisítette vagy megrongálta az orosz fekete-tengeri flotta hajóállományának negyedét.

Ennek következtében Oroszországnak már nincs ellenőrzése a Fekete-tenger nyugati térsége felett, és hadiflottájának jelentős része a Krím térségéből is kiszorult – áll a londoni külügyminisztérium által ismertetett szerdai beszámolóban.

A brit EBESZ-küldöttség szaktanácsadója szerint mindezek eredményeként Ukrajna sikeresen felújította tengeri árukivitelét fekete-tengeri kikötőiből, és az ezen a folyosón lebonyolított ukrán export havi mennyisége elérte a 4,5 millió tonnát, amely a háború kezdete óta nem látott csúcs.

origo.hu

Még egy elképesztően rossz hírt kaptak Szoboszlaiék

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

borsonline.hu

Ezt üzente Orbán Viktor a magyar válogatottnak az újabb vereség után

hirtv.hu

Zelenszkij most már tárgyalna Oroszországgal

ripost.hu

Egy német újságíró nem állt fel a magyar himnusznál - Fotó

hirtv.hu

Szürreális dal készült Magyar Péterről

ripost.hu

Tiszta vizet öntött a pohárba Dudás Miki: "Ivett megcsalt, ráadásul egy közös ismerőssel"

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha kukacos cseresznyét eszel

ripost.hu

Zokogva vallott Celine Dion: nem énekelhet többé

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

A 25 éven aluliakat akarják sorozni Ukrajnában

POLITIK

Nem minden francia politikus akar katonákat küldeni Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter nem tudott ellenállni a havi 20 ezer eurós kamuállásnak

POLITIK

„Jelenleg vesztésre állunk" - nyilatkozta egy ukrán parancsnok