POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.27.

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség

Tovább gyorsulhat a GDP-növekedés is.

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség – olvasható ki a statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. Az adatokból az is kitűnik, hogy egyre több vállalkozás vesz fel női munkaerőt. Elemzők szerint a következő hónapokban tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami a foglalkoztatási adatokon is látszódhat majd.

Fejlődik és bővül Monster DownTown nevű szegedi étterem. Ezért szinte hónapról-hónapra több dolgozóra van szükségük. Minden területen nőtt az alkalmazottak száma, ahogy az étterem bevétele is.

„Növekedtünk egy picit a területben is, egy másik vendéglátóegység is úgymond az üzemeltetésünkbe került. Ezáltal ugye a forgalmunk folyamatosan erősödik és folyamatosan kell felvennünk kollégákat” – fogalmazott az étterem tulajdonosa.

A munkaerőpiaci adatok szerint egyre több nőt foglalkoztatnak a hazai vállalkozások.

Egy az M1 által megkérdezett panzióban például az alkalmazottak zöme nő.

„Több hónapja dolgozom itt, nagyon szeretem, jól érzem magam, nagyon jó társaság és csapat vagyunk” – mondta az egyik alkalmazott.

Töretlenül nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adatai. Egy év alatt csaknem 4 millió 750 ezerre emelkedett a munkavállalók száma. Vagyis a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen. És a bérek is háromszor magasabbak.

Az elmúlt egy évben emelkedtek a fizetések is, átlagosan 14 százalékkal. Ha ezt összevetjük a 4 százalék alatti inflációval, akkor elmondható, hogy 10 százalékkal nőtt a bérek vásárlóértéke.

A kormány célja, hogy a fejlődés ne álljon meg és még többen dolgozzanak Magyarországon. A 20 és 64 éves korosztályban a munkavállalók aránya jelenleg 81 százalék, amit a kormány 2030-ra 85 százalékra emelne.

A magyar gazdaságpolitikának köszönhető, hogy sikerült olyan kedvező környezetet teremteni, ami megkönnyíti az elhelyezkedést – erről Sebestyén Géza beszélt az M1-en.

„Gyakorlatilag nemcsak azt mondhatjuk, hogy az átlag magyar könnyen el tud helyezkedni, hanem azt is mondhatjuk, hogy lényegében függetlenül attól, hogy hány éves, mi a végzettsége, férfi-e, vagy nő ezek a valószínűségek ezek jók” – mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

A kormány a Ginop Plusz programmal több mint 461 milliárd forintot fordít arra, hogy az álláskeresők még könnyebben találjanak munkát. Részben képzésket biztosítanak, részben pedig a 30 év alatti fiatalokat támogatják. További 150 milliárd forintból pedig a 30 és 64 év közötti hátrányos helyzetű álláskeresőket segítik, többek között, bértámogatással, lakhatási és utazási támogatással.

Több milliárd forintos fejlesztések és több száz új munkahely – ez a mérlege a múlt hétnek, amelyen négy új beruházást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Észak-Kelet-Magyarországon. A most átadott beruházások egyrészt hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, másrészt jelentősen emelhetik a foglalkoztatottak számát.

Az ország egyik legmeghatározóbb telemarketinggel foglalkozó cégének új irodáját a Nyíregyházi Egyetemen adták át. Ezzel együtt a CallComm Zrt. száz fővel – szinte kizárólag diplomás fiatalokkal – bővítette létszámát.

A beruházás eredményeként már több mint kétszáz üzleti szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak, akik negyven nyelven végzik a munkájukat.

A nyíregyházi beruházás egymilliárd forintba került, aminek csaknem harmadát az állam állta.

Ennek a beruházási programnak egy része az itt dolgozók továbbképzésére irányul, amelynek nyomán többek között idegennyelv-ismeret megszerzésével lehetővé válik majd az is, hogy a Call Comm innen Nyíregyházáról ne csak az egyre növekvő számú magyar ügyfelet, hanem a külföldi ügyfeleket vagy a magyar ügyfelek számára külföldi, idegen nyelven történő szolgáltatást is el tudjon végezni”– fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter hozzátette, hogy a mostani  bővítéssel tehetséges, nyelveket beszélő, egyetemet végzett fiatalokat tartanak itthon Magyarországon, akik versenyképes béreket kapnak.

„Magyar–lengyel vállalati összefogással éled újjá Magyarországon az üveggyapot hőszigetelő anyagok gyártása” – ezt már Szerencsen jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból, hogy bokrétaünnepséget tartottak a Masterplast és Selena cégcsoport közösen megépített gyárában.

Szijjártó Péter azt mondta:

ez a beruházás jelentősen hozzájárulhat a hazai épületek energiahatékonyságának javításához.

Az új üzemben több mint száz embernek adnak munkát. A mintegy húszmilliárd forintos fejlesztést a kormány több mint ötmilliárd forinttal támogatta.

Több mint tízezer négyzetméteres gyártóüzem, tizenkilencezer tonnás éves kapacitás, amely nem csak a magyar piac igényeit fogja kiszolgálni, hanem mind a Masterplast-, mind a Selena-csoport nemzetközi hálózatának és jelenlétének köszönhetően európai és Európán túli kereslet kiszolgálására is alkalmas lesz, tehát a magyar export növekedését is várjuk ettől a beruházástól”– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szikszón a Hell Energy Magyarország Kft. legújabb és egyben legnagyobb gyáregységét adták át, mégpedig egy alumínium szalag átvágásával. A kapacitásbővítő fejlesztésnek köszönhetően évente, négymilliárd üres dobozt és hatmilliárd töltött készterméket tudnak majd előállítani.

A Hell itt Szikszón egy nyolcvanmilliárd forintos értékű beruházási programot hajt végre, amelynek nyomán kétszáznegyven új munkahely jön létre. Ennek a beruházási programnak köszönhetően – hallhattuk –, hogy mind az alumíniumdobozokat gyártó egység, mind a töltőüzem kapacitása jelentős mértékben megnő, és létrejön harmincezer négyzetméternyi új raktárkapacitás” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Edelény tízhektáros ipari parkjába várják a külföldi és itthoni vállalkozásokat. A külügyminiszter megígérte, hogy a tárca és a beruházási ügynökség azon lesz, hogy minél több fejlesztés jöjjön itt létre. Hiszen a kormány korábban több mint hétszázmillió forinttal támogatta az edelényi ipari terület kialakítását, amit most adtak át hivatalosan.

„A város vezetése eredményes volt hat hektár a tíz hektárból már benépesült, de még mindig van négy hektár ahová próbálunk beruházó vállalatokat hozni. És azt tudom ígérni a kedves Edelényieknek, hogy a jövőben is az önkormányzat és a kormány együttműködésével azon leszünk, hogy teljesen benépesítsük az ipari parkot, itt Edelényben” – mondta Szijjártó Péter.

A most átadott beruházások, azon túl, hogy hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, jelentősen emelhetik a foglalkoztatottak számát, ami most áprilisban is bővült.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a munkában állók száma az előző hónapban már csaknem eléri a 4,75 milliót, ami 39 ezerrel több, mint egy éve volt. Az adatok szerint a Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, ráadásul, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért.

origo.hu

A magyar válogatott cserecsatára lett az internet szupersztárja - fotók, videók!

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

life.hu

Megindító, amit Sarolta hercegnő az édesanyjáért tett: testbeszédszakértő elemezte viselkedését

vg.hu

Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de rögtön visszamentek – ez van a háttérben

metropol.hu

Teljesen összeomlott Ben Affleck, máris másnál vigasztalódik

vg.hu

Üzemanyag: extrém drágulás a magyar benzinkutakon – már keddtől emelik a benzin és a dízel árát

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

mindmegette.hu

Végleg elbúcsúzhatunk az egyik kedvenc csokinktól, ugyanis bezár a édességgyár

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Csak színjáték volt a svájci békekonferencia?

POLITIK

Nemzeti felhatalmazás Brüsszelben

POLITIK

Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé

POLITIK

Már a pozíciókról folyik az egyezkedés Brüsszelben