POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.31.

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

A tekintélyes The Times írt erről.

Volodimir Zelenszkij biztonsági szolgálatának két ezredese merényletet tervezett Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetője ellen – írja a The Times.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) május elején jelentette be, hogy őrizetbe vették az ukrán Államvédelmi Igazgatóság két ezredesét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készítettek elő Zelenszkij ellen.

Az SBU szerint az ügynökök tervei között szerepelt Zelenszkij és más magas rangú ukrán tisztviselők megfigyelése és likvidálása. Megjegyezték, hogy köztük volt az SBU vezetője, Vaszil Maljuk és Budanov is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem volt hajlandó kommentálni az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a Zelenszkij elleni merényletkísérletről szóló nyilatkozatát, megjegyezve, hogy nehéz igaznak venni az ügynökségtől származó információkat.

Az orosz csapatok intenzíven támadják az ukrán védőket a Donyeck megyei Pokrovszknál, 25 támadást hajtottak végre, és egyes területeken részleges sikereket értek el – írta az ukrán vezérkar  az előző napi harci helyzetet ismertetve.

„A fronton továbbra is feszült, de kontroll alatt van a helyzet. A védelmi erők továbbra is határozottan visszaverik az ellenség azon próbálkozásait, hogy mélyen Ukrajna területére törjenek be, és közvetlen erőfeszítéseket tesznek támadó terveik végrehajtásának megzavarására” – fogalmazott közleményében a kijevi katonai vezetés. Kiemelte, hogy kedden 110 katonai összecsapás volt a frontvonalakon.

„Az orosz megszállók megpróbálják kihasználni az állomány- és felszerelésbeli, valamint a légi támogatás terén meglévő fölényüket” – tette hozzá a vezérkar. Közölte, hogy az elmúlt nap alatt az orosz erők három rakéta- és 38 légicsapást hajtottak végre Ukrajna területén, és 435 kamikaze drónt vetettek be, emellett 2849 támadást hajtottak végre az ukrán csapatok állásai és lakott területek ellen különféle fegyverekkel.

A vezérkar legfrissebb, szerdán közzétett adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta hozzávetőleg az 505 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 37 tüzérségi rendszert és 28 drónt.

Az ukrán légierő jelentette, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 14 orosz Sahíd drónból 13-at a levegőben megsemmisített. Illja Jevlas, a légierő szóvivője az Ötös tévécsatorna műsorában elmondta, hogy az utóbbi napokban több Szu-34-es és Szu-35-ös orosz vadászbombázó repülőgépet rögzítettek, amelyek Ukrajna légterében köröznek, és közben a harkivi régiót bombázzák. Hozzátette, hogy jelenleg leghevesebben a kelet-ukrajnai harkivi régiót támadják az ellenséges erők, nemcsak légibombákkal, hanem Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerekkel is.

Vjacseszlav Csausz, a kijevi területtel szomszédos, északi Csernyihiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz csapatok aknavetőkkel lőtték a régiót, aminek következtében egy civil meghalt.

Vadim Filaskin Donyeck megyei kormányzó arról adott hírt, hogy a régióban lévő Szelidove városában a mentők egy 13 éves tinédzser holttestére bukkantak, akivel együtt kettőre nőtt a települést ért orosz támadás halálos áldozatainak száma. A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt négy helyi lakos vesztette életét, és 14 sérült meg egy nap alatt a megyét ért orosz támadásokban – tette hozzá a kormányzó.

Szerhij Liszak, a donyecki régióval szomszédos Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy délután az orosz csapatok nehéztüzérséggel lőtték és drónokkal támadták Nyikopol városát, aminek következtében két ember meghalt, két másik pedig megsebesült.

Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig – szögezte le Ruszlan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnök, reagálva közösségi oldalain Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi taskenti kijelentésére.

Putyin üzbegisztáni látogatása alkalmával újságírók előtt kijelentette, hogy mivel Zelenszkij ötéves elnöki mandátuma lejárt, és nem tartanak új választásokat, a hatalomnak Ukrajnában szerinte a parlament és annak vezetője, Ruszlan Sztefancsuk kezébe kellene kerülnie. Ezt alátámasztandó az ukrán alkotmányra hivatkozott – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

„Nagyon jó, hogy Oroszországban elkezdték olvasni Ukrajna alkotmányát. Azt javaslom, hogy az érdeklődő olvasók ne szelektíven tanulmányozzák alkotmányunk szövegét, és figyeljenek a 108. cikk 1. pontjára, amely kimondja:

Ukrajna elnöke addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép.

A demokratikus társadalmakban ezt folytonosságnak nevezik” – fogalmazott a házelnök.

Megjegyezte, hogy Ukrajnában ezt a folytonosságot nem úgy alkalmazzák, mint Oroszországban, ahol Putyin „életre szóló” államfő, hanem „normális, demokratikus értelemben”. „Ezért Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke, és az is marad a hadiállapot végéig. Mindez összhangban van Ukrajna alkotmányával és törvényeivel” – jelentette ki.

Sztefancsuk szavai szerint az ilyen orosz narratívák kiszámíthatók és értelmetlenek.

„Ezért nagyon jó lenne, ha Ukrajna alkotmánya mellett Oroszország elkezdené olvasni a saját alkotmányát. Nem a demokratikus rendszer néhány alapelvéről, vagy az emberi és polgári jogokról beszélek, amelyek Oroszország számára illuzórikusak, hanem legalább arra a részre gondolok, amely kimondja, hogy az Oroszországi Föderáció intézkedéseket tesz a nemzetközi béke és biztonság fenntartása és megerősítése, az államok és népek békés egymás mellett élésének biztosítása érdekében. Azért, hogy ne kelljen sokáig lapozniuk, elárulom, hogy ez az orosz alkotmány 79.1. cikkében található” – tette hozzá a házelnök.

Az Ukrajinszka Pravda az orosz elnök taskenti nyilatkozatáról szóló beszámolójában azt írta, hogy Putyin az ukrán alkotmány 111. cikkére hivatkozott, alátámasztandó azt a véleményét, miszerint Zelenszkij már nem legitim elnök.

„Ukrajna alkotmányának 111. cikke azt mondja ki, hogy ebben az esetben (az elnökválasztás elmaradása esetén) a legfelsőbb hatalom, tulajdonképpen az elnöki jogkörök a parlament elnökére szállnak át” – idézte az orosz elnököt a hírportál.

A 111. cikk valójában azt mondja ki, hogy Ukrajna elnökét az ukrán parlament alkotmányos felelősségre vonással (impeachment) eltávolíthatja hivatalából, ha hazaárulást vagy más bűncselekményt követ el – mutatott rá a hírportál.

origo.hu

Önkéntelenül le fog húzódni, ha ez a spanyol autó feltűnik a visszapillantóban – Cupra Formentor (2024) menetpróba

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

metropol.hu

Kimosta férje munkásruháját, ez lett a szegény asszony halálának oka

mandiner.hu

Új szintre lépett Magyar Péter földön csúszós-mászós botránya – lementették a felvételeket a Dunába hajított telefonról

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

mandiner.hu

Itt a német sztárfocista kendőzetlen vallomása arról, mennyire elviselhetetlen a helyzet Németországban a migráció miatt

ripost.hu

„Elérte a töréspontját” – Egyre rosszabb állapotban Ben Affleck

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 6.: a Rák újhold csodás fordulatokat hoz

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok