POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.28.

Magyar választók adatai Soros támogatóinak cseh cégénél

Bajáig vezetnek a szálak.

Nyirati Klára, Baja exmomentumos polgármestere nem sokkal a választások előtt egy új kommunikációs rendszert vezetett be a városban 3,9 millió forintért. A döntés indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, de ami ennél is aggasztóbb, hogy a felhasználók adatait a Soros-hálózat támogatóinak érdekeltsége kezeli.

null

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

A Munipolis s. r. o. többségi tulajdonosa a cseh Pale Fire Capital (PFC), amely 2020. október 10-én jelentette be, hogy megállapodtak az alapító Ondřej Švrčekkel. Švrček, aki már korábban is kifejezetten az önkormányzatokra, közintézményekre utazott, meglátta a lehetőséget a COVID-járványban, de nem volt elég pénze az ötletei megvalósításához, ezért kereste meg a PFC-t.

A befektetési vállalat az üzlettel 10-ről 80 százalékra növelte a részesedését a Munipolisban. Az ügyvezetőt a meghagyták, de elég valószínűnek tűnik, hogy az ezt követő gyors fejlődés nem neki, és nem is önmagában a tőkeinjekciónak köszönhető.

A Pale Fire Capitalvezetőinek listája egészen figyelemreméltó: Jan Bárta (39%), Dušan Šenkypl (39%), David Holý (20%), Petr Krajíček (0,8%), Jiří Ponrt (0,9%). 

A kaliforniai születésű Bárta és Šenkypl igazi nagymenők. A Forbes szerint 2022-ben 172 millió CZK-t, átszámolva több mint 2,6 milliárd forintot jótékonykodtak el úgy, hogy minden évben a portfóliójuk értékének 1 százalékát ajánlják „csak” fel. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a járvány alatt megduplázták a vagyonukat, ugyanis a lap megjegyezte: 2021-ben folyamán feleennyit fordítottak jótékonyságra.

Kettejüké a Semantic Visions s. r. o., amelyet 2011-ben egy volt fegyverkereskedővel, František Vrabellel alapítottak. Ő azóta kiszállt a társaságból, aligha függetlenül attól, hogy egy elszámolási botrányba keveredett. Addig viszont népszerű figura volt, a „dezinformáció elleni küzdelem” egyik élharcosának számított, dacára annak, hogy (vagy éppen azért, mert) az állításait nem mindig tudta alátámasztani, de bármit és bármikor képes volt visszavezetni az oroszokra. Ezzel nagy szívességet tett bizonyos politikai köröknek, miközben Jan Bárta több tízmilliós adományokkal támogatta a Cseh Köztársaság jelenleg kormányzó pártjait, valamint a NATO Katonai Bizottságának elnökéből vezérkari főnökké kinevezett, majd aztán államfővé választott Petr Pavel kampányát.

Így nem különösebben meglepő, hogy 2020 őszén az Egészségügyi Minisztérium megbízta a Semantic Visions-t a COVID-vakcinák népszerűsítésével. Továbbá több százmillió koronát fektetett Šenkypl „Intelligens karantén” projektjébe. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormányaitól is érkezett pénz a céghez. 2019-ben 250 000 dolláros támogatást adtak a Semantic Visionsnek „a dezinformáció elleni küzdelemre”. 

Ebben az évben indul Vrabel médiakampánya és boszorkányüldözése, amire fentebb már utaltunk, és amely hozzájárulhatott a 2021-ig kormányzó ANO és Andrej Babiš 2023-as bukásához is. 

Jan Bárta, Dušan Šenkypl és František Vrabel kapcsolati hálójának elemzése egyebekben külön cikk témája lehetne, itt elég csak azt kiemelni, hogy előbbiek Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának fő támogatói közé tartoznak. 

Itt nem csak elvtársiasságról van szó: a 

cseh OSF többek között a 2019-es jelentésében név szerint mond köszönetet nekik az adományaikért, de a Forbs is első helyen Soros alapítványát emeli ki a két „filantróp” kedvezményezettjei közül. 

A Pale Fire Capital többi tulajdonosáról szintén elmondható, hogy támogatják a prágai OSF-et, illetve a hozzá köthető, azzal együttműködő projekteket. 2023-ban pedig a cég 890 ezer koronát – több mint 13 millió forintot – utalt át az alapítványnak.

Visszatérve a Munipolisra, egy tavalyi interjúban Šenkypl (egyébként nem először) azt fejtegette, hogy az önkormányzatokra és a kormányzati működésre akarnak fókuszálni. „Idén az államigazgatás hatékonyságának témájára szeretnénk összpontosítani. Ez egy nagyon széles terület, és természetesen nem igaz, hogy amikor új politikai vezetés lép be [a képbe], az automatikusan sikert jelent” – fogalmazott a Czechcrunch szerint.
Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cseh OSF az elmúlt tíz évben anyagilag támogatta a „rekonstrukce státu” vagyis az „állam újjáépítése” kezdeményezést, amely a közszolgálat digitalizálását, a digitális azonosítókat és a médiaszabályozás reformját szorgalmazza. Vagy a saját szavaikkal: „Az »állam újjáépítése« intelligens törvényeket támogat egy modern és igazságos állam érdekében. A korrupció nélküli politikáért és a 21. század követelményeinek megfelelő közigazgatásért szállunk síkra.” 

A kezdeményezést, amelybe gyönyörűen beleillik az önkormányzatokat az állampolgárokkal közvetlenül összekötő Munipolis, Jan Bárta és társai is dotálják. 

Šenkypl ezt azzal magyarázta, hogy jobb hellyé akarják tenni a világot.

Ahogy azt korábban megírtuk, az exmomentumos Nyirati Klára által irányított bajai városvezetés nemrég bevezette a Munipolis rendszerét. Azt nem tudni, Nyirati tisztában volt-e a Munipolis s. r. o. hátterével, de ettől még 

magyar állampolgárok adatai kerültek egy olyan cég birtokába, amely mélyen be van ágyazva a Soros-hálózatba, és a tulajdonosai a pénzüket és a lehetőségeiket nyíltan politikai célokra használják fel. Valószínűleg nem csak Csehországban...

origo.hu

Negyvenezer halálos kígyó mart meg egy férfit

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

borsonline.hu

Magyar kislány a világ legszebb gyermeke, fotón a gyönyörű Csenge

hirtv.hu

Tömeges lincshangulat alakult ki a toborzótisztek miatt + videó

metropol.hu

Ennek a 3 csillagjegynek rengeteg lehetőséget kínál még az idei nyár

mandiner.hu

Mozgalmas szombat: újabb párt csatlakozik Orbán Viktor Patriótáihoz

ripost.hu

3 csillagjegy számára érzelmi robbanást hoz a szombati Rák-újhold

travelo.hu

Nyaralási tipp: 3 gyönyörű olasz kisváros, ahol elkerülheted a tömeget

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

ripost.hu

Tóth Andi nem tudja nem szeretni: hatalmas csókot váltottak - Fotó

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok