POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.23.

Fico elleni merénylet: 48 ügyben indult rendőrségi eljárás

Nem magányos elkövető?

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta gyűlöletbeszéd miatt közel 50 ügyben indított eljárást a szlovák rendőrség. A főügyészség már nemcsak a magányos elkövető verziójával dolgozik, hanem vizsgálják, hogy a merénylő Juraj C. kivel vagy milyen csoportokkal állhatott kapcsolatban. Közben a szlovák parlament egyhangúlag elfogadott egy határozatot a társadalmi gyűlölködés megszüntetése érdekében – hangzott el az M1 Híradójában.

A Szlovák Nemzeti Tanács mind a 130 jelen lévő képviselője elítélte kedden a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet. A határozat szerint a politikusoknak, a médiának és a civil szervezeteknek hozzá kell járulniuk a társadalmi megbékéléshez, a stabilitás és a nyugalom megteremtéséhez.

„Az a tény, hogy a parlamenti pártok képesek voltak közös álláspontot kialakítani a demokrácia elleni merénylettel kapcsolatban és határozottan elítélni azt, reményt ad az országnak, hogy a politikai küzdelem visszatérhet az alapvető politikai kultúra keretei közé, és az érvek lesznek túlsúlyban, nem a gyűlölet”

 

– mondta az ülés utáni sajtótájékoztatóján Robert Ziga, a parlament megbízott elnöke.

Jelenleg emberölési kísérlet bűncselekménye miatt folyik büntetőeljárás a Robert Fico kormányfő elleni múlt szerdai merénylet ügyében, de a támadás jogi minősítése még módosulhat – emelte ki szerdán a szlovák főügyész. Maros Zilinka szerint a nyomozók több lehetséges forgatókönyvet is vizsgálnak.

A nyomozók és ügyészek minden szóba jöhető verziót megvizsgálnak. Egyáltalán nem koncentrálunk csak egyre vagy kettőre. És, ha a közvéleményben felmerül a kérdés, hogy miért nem terrorista cselekmény ügyében folyik büntetőeljárás, erre az a válasz, hogy az átminősítés nem kizárható a jövőben” – mondta a főügyész.

A Besztercebányán lábadozó Robert Fico átszállításáról továbbra sem időszerű beszélni

– erről a miniszterelnök-helyettes beszélt a biztonsági tanács ülése után. Robert Kalinák szerint ez a következő néhány napban biztosan nem történik meg.

Az állapota nagyon súlyos. A sérülései pedig nagyon komplikáltak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan orvosi beavatkozásokra van szükség, amikről az ellenőrző vizsgálatok eredményei alapján döntenek. A kormányfő reggelente vesz részt orvosi vizsgálaton, ezt kiértékelik és konzílium dönt a további lépésekről ”– mondta a miniszterelnök-helyettes.

A Robert Fico elleni merénylet óta a gyűlölködő megnyilvánulások és a bűncselekmény elkövetésének helyeslése ügyében eddig 48 eljárást indított a szlovák rendőrség. A szlovák belügyminiszter szerint ez a szám akár a duplájára is emelkedhet.

Továbbra is eszméleténél van és kommunikál Robert Fico szlovák miniszterelnök – írta meg a felvidéki Új Szó a kormányhivatal tájékoztatása alapján. A kormányfő reggel CT-vizsgálaton esett át. Robert Ficót múlt szerdán többször meglőtte a háborúpárti Juraj Cintula, aki tettét azzal magyarázta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. Közben megszületett az első ítélet az ügyben: letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel.

„Hivatalosan is megerősítem önöknek, hogy  van egy olyan verzió is, hogy a gyanúsított egy bizonyos csoportban tevékenykedett, amelynek tagjai felbujtották és támogatták egymást ebben a bűncselekményben” – vasárnap közölte a szlovák belügyminiszter, hogy külön nyomozócsoportot állítottak fel annak a kivizsgálására, hogy kiderítsék: Robert Fico támadója egyedül követte-e el a merényletet, vagy voltak társai is.

A belügyminiszter elmondta, hogy a bűncselekmény utáni órákban az elkövető közösségi oldaláról bejegyzéseket töröltek, pedig sem a gyanúsított, sem pedig a felesége nem férhettek hozzá azokban az órákban olyan eszközhöz, amiről ezt megtehették volna.

„Nem lehet kizárni sem azt, hogy magányos elkövetőről van szó, sem azt, hogy valakik segítették a támadót” – erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt a M1-en. Szikra Levente ugyanakkor rámutatott: nagy esély van arra is, hogy ez már nem fog kiderülni.

A támadást követően azonnal elkezdtek terjedni az interneten és a sajtóban a különböző teóriák. Bár bizonyítékok még nincsenek, korábban már a védelmi miniszter, Robert Kalinak is felvetette annak lehetőségét, hogy a háborúpárti Juraj Cintula nem magányos elkövető volt.

A Századvég jogi tanácsadója, ifjabb Lomcini Zoltán alkotmányjogász az M1-en arról beszélt, hogy Robert Fico már korábban is fenyegetéseknek volt kitéve, mert vállalta békepártiságát, és a merényletet is egy háborúpárti ember követte el ellene.

Robert Fico volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett, aki ezt vállalta. Ezzel kapcsolatban számos fenyegetést kapott, gyűlölködés céltáblája lett, és erőszakhullám, egyfajta polgárháborús hangulat indult meg, vagy következett be különösen az őt érő, ő ellene irányuló támadás következtében – emelte ki.

A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy a hatóságok komolyan fellépnek a fenyegetőzők ellen is. A lap beszámolója alapján letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel. A támadás utáni napon a meglőtt Robert Ficót kezelő besztercebányai Roosevelt-kórház előtt például azt kiabálta – idézzük: „fejbe kellett volna lőni”. Közben őrizetbe vettek egy másik férfit is, mert megfenyegette a belügyminisztert és két parlamenti képviselőt.

Az amerikai kormányzati szervek igyekeznek bekapcsolódni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet ügyében indított nyomozásba, hogy kizárják a politikai terrorizmus és az esetleges „külső nyom” verzióját – közölte szerdán az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

„A terrortámadás ügyében a nyomozás folyamatban van. Ezzel kapcsolatban figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei kitartóan erőltetni próbálják a magányos elkövető verzióját, aki elégedetlen volt a "demokrácia hanyatló szintjével" Szlovákiában” – áll a közleményben.

Az SZVR szerint az amerikai kormányzati szervek igyekeznek bekapcsolódni a nyomozásba, hogy azt „helyes irányba” tereljék. A cél annak megakadályozása, hogy lábra kapjon az európai politikai terrorizmus, és még inkább az esetleges „külső nyom” témája.

Az orosz hírszerzés azt állítja, hogy értesülései szerint növekszik az amerikai és az uniós vezetés ingerültsége a geopolitikai realitások változásának objektív folyamata, és a nemzeti irányultságú politikai erők pozícióinak megerősödése miatt.

„A Robert Fico (…) szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérlet azt mutatja, hogy a globalista totalitárius-liberális elitek olyan körülmények között, amikor nem lehet civilizált módszerekkel megőrizni hegemóniájukat, nyílt politikai terrorhoz folyamodnak ellenfeleikkel szemben. Az ilyen leszámolások célja a másként gondolkodók megfélemlítése”

– olvasható az SZVR honlapján közzétett nyilatkozatban.

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat sajtóosztálya azt hangoztatta, hogy a globalizmus hívei a közösségi oldalakon számos kommentben helyeselik a Fico elleni merényletet, „és más nemzeti irányultságú vezetők, például Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök likvidálására szólítanak fel”.

origo.hu

Itt vannak a legszebb magyar focistafeleségek - képek

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

borsonline.hu

Nincs kérdés! Farkas Öcsi lett a magyar TikTok királya

mandiner.hu

Bocsánatot kér Karsai Dánieltől és visszavonul a közélet kommentálásától Szakács István

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

magyarnemzet.hu

Sokk a címvédőnek! Albánia az Eb-történelem leggyorsabb gólját lőtte

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

mindmegette.hu

Tepsis tarja vele sült burgonyával: csak összeállítod és mehet is a sütőbe

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Brüsszel ismét zsarolja Magyarországot

POLITIK

Bécsben a diákok jelentős része már mohamedán

POLITIK

A NATO átveszi az ukrán fegyveres erők kiképzését

POLITIK

Donald Trump a józan ész uralmát szeretné visszahozni