Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.06.

Zajlik az elnökválasztás Szlovákiában

Itt a döntő második forduló.

Szlovákiában csaknem hatezer választóhelyiség nyílt meg országszerte szombaton reggel hét órakor, és ezzel megkezdődött az ország történetében a hatodik közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója.

A választóhelyiségek a tervek szerint szombaton este tízig tartanak nyitva, a voksoláson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, ők közvetlen módon választanak köztársasági elnököt ötéves időszakra.

A két héttel ezelőtti, 51,9 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból ketten jutottak tovább: a jelenlegi pozsonyi kormány ellenzéke által támogatott

Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter, aki két hete a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte az első fordulót és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke,

aki az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 37,02 százalékát szerezte meg.

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot, többségük a második fordulóban Peter Pellegrini támogatására szólított fel.

A szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa. Az idei megmérettetésen nem induló, jelenlegi államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az államfőválasztáson a szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján szavazhatnak. A külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően

az államfőválasztáson nem lehet levélben szavazni, csak az ország területén lévő választóhelyiségekben.

A csütörtökön életbe lépett – és a szavazás este tíz órára várható befejezése idejéig tartó – kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket, valamint exit poll felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

„Brüsszelben el akarják venni azt a jogot, hogy bizonyos kérdésekben egyhangúságnak kelljen lennie, és vétójogunk lehessen”  – nyilatkozta Orbán Viktor március elején, miután fogadta Peter Pellegrinit a Karmelita kolostorban. A szlovák parlament elnökével folytatott megbeszélés egyik fő témája a szuverenitás kérdése volt.

„Nem engedjük meg, hogy elvegyék a vétójogunkat” – mondta az M1-nek adott exkluzív interjúban Peter Pellegrini, aki márciusban bejutott a szlovák államfőválasztás második fordulójába.

Kiemelte: ha Brüsszelnek sikerülne elvennie a tagállamok vétójogát, azzal a szuverenitásukat is elvesztenék.

A korábbi szlovák miniszterelnök azt is kifejtette: tudja, hogy Magyarország rengeteg támadást kap, amiért nem hajtja végre Brüsszel elképzeléseit, például az migránsok szétosztása tekintetében. Szerinte azonban követendő példa a magyar kormány külpolitikája, és államfőként ő is hasonló politikát folytatna.

„Ugyanígy képzelem el a mi külpolitikánkat is, ahol a szlovák miniszterelnök azt mondja, mi nemzetközi szervezetek részei vagyunk, de

szuverén módon fogunk viselkedni, és nem leszünk rabszolgák. Nem leszünk olyanok, akik azt várják, hogy Brüsszelből milyen utasítást kapunk. Ez nem nacionalizmus, ez a saját nemzeti érdekeink képviselete és védelme”

– fogalmazott a szlovák államfőjelölt.

Az interjúban szó esett az ukrajnai háborúról is. Peter Pellegrini azt mondta, ez is egy olyan fontos téma, amelyben egyezik a két ország álláspontja.

„Azonnal le kell állítani a harcokat, és béketárgyalásokat kell kezdeni”

– fogalmazott a szlovák államfőjelölt.

Pellegrini hozzátette: Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia sem fog fegyvereket küldeni Ukrajnának, az ugyanis szerinte csak a harcok elhúzódását eredményezné. Ugyanakkor aggódva figyeli, hogy vannak európai vezetők – például Macron francia elnök –, akik már katonák küldéséről beszélnek.

Orbán Viktor a márciusi magyar–szlovák találkozón azt mondta: ezekben az időkben felértékelődnek a jószomszédi kapcsolatok, és Magyarország a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jó szomszédja legyen Szlovákiának. Ehhez pedig jó alap az a két év, amikor Peter Pellegrini Szlovákia miniszterelnöke volt.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy abban az időszakban erősödött a két ország közötti barátság. „Megtaláltuk azokat a közös pontokat, amikre fel lehet építeni a közös jószomszédi viszonyt” – mondta akkor Orbán Viktor.

Peter Pellegrini az M1-nek adott interjúban elmondta: a két ország között jelenleg a legtöbb területen kiváló az együttműködés.

Kiemelte az energetikát, a kereskedelmi kapcsolatokat, a hadiipart, valamint az illegális migráció elleni küzdelmet.

Az államfőjelölt beszélt a szlovákiai magyar közösségről is. Azt mondta, a két kormány közötti kiváló kapcsolat jó alapot szolgálhat a nemzetek békés együttéléséhez.

„Meg vagyok róla győződve, hogy a jó kapcsolatok a két kormány között alapként szolgálnak a jó együttéléshez a két nemzetnek. Ez mindig is így volt. Amikor a szlovák miniszterelnök jó kapcsolatot ápolt a magyar miniszterelnökkel, a két nemzet együttélése mindenfajta feszültségtől mentes volt, és bizonyos dolgok előrehaladtak. Éppen ezért nem hiszem azt, hogy a magyar közösségnek valamilyen gesztusokat kellene tenni azért, mert választások vannak. A magyar közösségről őszintén kell gondoskodni” – fejtette ki Pellegrini.

A szlovák politikus beszélt a visegrádi országok együttműködéséről is.

Azt mondta, miniszterelnökként megtapasztalta milyen fontos a V4-ek együttműködése, és hogy együtt sokkal erősebbek.

Bízik abban, hogy a négy ország – annak ellenére, hogy nem mindenben értenek egyet – visszatér a szoros együttműködés útjára. Hozzátette, ha megválasztják Szlovákia elnökének, akkor ezért is fog dolgozni.

A szlovák államfőválasztás második fordulójába a korábbi külügyminiszter, Ivan Korcok és Peter Pellegrini jutottak be. A Magyar Szövetség jelöltje, Forró Krisztián visszalépett Pellegrini javára, akit a támogatásáról biztosított.

origo.hu

Váratlan összeomlás az élmezőnyben, óriási a csata a dobogóért - az F1-es futam élőben

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

life.hu

Ben Afflecket és Jennifer Lopezt 49 nap után együtt kapták lencsevégre: enyhén szólva sem dúl a szerelem

mandiner.hu

A svédek még mindig biztosak benne: 251 ezer magyar életét megmenthették volna, ha az EU hagyja

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

mandiner.hu

Német irodalomkritikus állt ki a woke-döntések mellett: Nem csak a mű értéke számít

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában