POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.14.

Világszerte elítélték az Izrael elleni támadást

Sokan tartanak a konfliktus fokozódásától.

Többen önmérsékletre szólították fel mindkét felet abban a reményben, hogy még elkerülhető az eszkaláció. Az amerikai elnök például támogatásáról biztosította a zsidó államot, azonban világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt, semmilyen Irán elleni izraeli válaszcsapásban. Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, a támadásra nem került volna sor.

Tűzijátékkal, zenével és tánccal ünnepeltek Teherán lakói szombat éjjel. Az iráni főváros dudálástól volt hangos, az emberek zászlókat lengettek és süteményeket osztogattak az utcákon az Izrael elleni drón- és rakétatámadás után. A többezer fős tömeg a zsidó állam pusztulását követelte – hangzott el az M1 Híradó című műsorában vasárnap.

– Izraelt maradéktalanul meg kell büntetni, mert a gázai emberekkel szemben elkövetett kegyetlenség nem maradhat válasz nélkül. – mondta egy nő.

De nem csak ünneplőkkel teltek meg Teherán utcái, vasárnap hajnalban hosszú kocsisorok várakoztak a benzinkutaknál. Az emberek ugyanis attól tartottak, hogy egy izraeli válaszcsapás után nem jutnak majd üzemanyaghoz.

Az iráni támadást világszerte elítélték. Az ENSZ főtitkára a közösségi oldalán önmérsékletre és a fegyveres konfliktus azonnali beszüntetésére szólított fel. Antonio Gutterres hangsúlyozta: sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút.

Az Európai Unió nevében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő ítélte el az Izrael elleni támadást. Úgy fogalmazott: a konflikus súlyos fenyegetést jelent a térség biztonságára.

Sok uniós tagállam külön-külön is elítélte az éjszakai támadássorozatot. A francia külügyminiszter fogalmazott: a példátlan akcióval Irán egy új határt lépett át a destabilizációs tevékenységeiben. A német diplomácia vezetője pedig a közösségi oldalán arra figyelmeztetett, hogy a légicsapások az egész régiót káoszba taszíthatják.

A brit miniszterelnök egy közleményt osztott meg, amelyben elítélte Irán vakmerő támadását. Rishi Sunak kiemelte: az Egyesült Királyság továbbra is kiáll Izrael és valamennyi regionális partnere, köztük Jordánia és Irak biztonsága mellett. Majd bejelentette, hogy szövtségeseikkel már dolgoznak a további eszkaláció megakadélyozásán.

Közben a brit védelmi miniszter bejelentette, hogy további harci repülőket és üzemanyagszállító gépeket telepítenek a Közel-Keletre, amelyek az iraki és szíriai műveletek mellett a régió légvédelmében is részt vesznek.

Joe Biden amerikai elnök az éjjel telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és támogatásáról biztosította a zsidó államot.

Azt azonban világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt semmilyen Irán elleni izraeli válaszcsapásban.

Donald Trump volt amerikai elnök pennsylvaniai kampánykörútján bírálta Joe Biden közel-keleti politikáját és úgy fogalmazott, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, a támadásra nem került volna sor.

„Isten áldja meg Izrael népét. Most is támadás alatt állnak. Ez azért van, mert nagy gyengeséget mutatunk. És ez nem történhet meg. A gyengeség, amit mutattunk, hihetetlen, és ez nem történt volna meg, ha mi lennénk hivatalban. Ezt mindenki tudja. De Amerika imádkozik Izraelért. Teljes támogatásunkat ajánljuk mindenkinek, aki veszélyben van” – nyilatkozta Donald Trump.

A kínai külgyminisztérium is aggodalmát fejezte ki a közel-keleti konfliktus fokozódása miatt. Peking felszólította a feleket, hogy tanúsítsanak nyugalmat és önmérsékletet a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

Az Izrael elleni éjszakai támadás „minden célját elérte” – mondta az iráni fegyveres erők főnöke vasárnap hozzátéve, hogy egyetlen városi vagy gazdasági központot sem vettek célba iráni drónok és rakéták.

„Az Őszinte ígéret nevű hadműveletet tegnap este és ma reggel között sikeresen végrehajtották, és az minden célját elérte” – mondta Mohammad Bagheri tábornok a helyi televízióban.

Közölte, hogy a két fő célpont „az a hírszerzési központ volt, amely a cionistáknak a szükséges információkat szolgáltatta” az iráni konzulátus április 1-jei damaszkuszi lerombolásához szükséges csapáshoz, valamint „a Nabatim légi bázis, ahonnan a bombázó F-35-ös gépek” felszálltak.

„Ez a két központ jelentős károkat szenvedett és működésképtelenné vált”

– állította.

Nem áll szándékunkban folytatni ezt a műveletet, de ha a cionista rezsim bármilyen akciót hajt végre az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, akár a mi földünkön, akár a hozzánk tartozó központokban Szíriában vagy máshol, a következő műveletünk sokkal nagyobb lesz, mint ez” – figyelmeztetett a magas rangú tiszt.

Bagheri tábornok azt is elmondta,

az iráni hatóságok „üzenetet küldtek az Egyesült Államoknak, amelyben figyelmeztették, hogy ha a következő lehetséges (iráni) akciókban együttműködnek Izraellel, akkor a bázisaik nem lesznek biztonságban”.

Az Egyesült Államoknak több katonai támaszpontja is van a térségben.

Az üzenetet a teheráni svájci nagykövetségen keresztül továbbították, amely a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hiányában az amerikai érdekeket képviseli Iránban.

Az állami televíziónak nyilatkozó Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka azt mondta, hogy az éjszaka végrehajtott művelet „nagyobb léptékű is lehetett volna”.

„Ezt a műveletet azokra a szolgálatokra korlátoztuk, amelyeket a cionista rezsim a szíriai nagykövetségünk megtámadására használt”.

A konzulátus elleni izraeli csapás az őrség hét tagját, köztük két magas rangú tisztet ölt meg.

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

„Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak” – olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette: hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást. Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében.

Simona, emlékezhetne arra, hogy Izrael mikor ítélt el akár egyetlen csapást is, amelyet a kijevi rezsim mért orosz területekre. Nem emlékszik ilyenre? Én sem. De arra emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) lépéseinek támogatásáról” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Az orosz szóvivő arra emlékeztetett, hogy Kijev „bűnös, terrorista akciói” következményeként évek óta civilek halnak meg és pusztul a polgári infrastruktúra.

Orbán Viktor miniszterelnök elítélte az Izrael elleni támadást – derült ki a kormányfő bejegyzéséből.

A kormányfő az X oldalán vasárnap azt írta:

„Elítéljük az Izrael elleni tegnap esti támadást, és imádkozunk az izraeli nép biztonságáért”.

Mint ismert a miniszterelnök korábban azt közölte: vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanács ülését.

„A közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Ezért ma délutánra összehívtam a Védelmi Tanácsot!” – írta a Facebookon.

Irán több száz drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az iráni támadást sikeresen hárította az izraeli haderő.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek