POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.11.

Orbán Viktor: A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában

Így reagált a magyar miniszterelnök.

A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában – így reagált a magyar miniszterelnök arra, hogy szerda este az Európai Parlament elfogadta a migrációs és menekültügyi csomagot. Ez arra kötelezné a tagállamokat, hogy befogadják az illegális bevándorlókat, vagy ha ezt nem teszik, akkor 8 millió forintnak megfelelő eurót fizessenek minden elutasított migráns után. Orbán Viktor ismét megerősítette: Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek.

Óriási eredmény Európa számára – így értékelte Ursula von der Leyen a migrációs paktum elfogadását. Az Európai Bizottság elnöke szerint a törvénycsomagnak köszönhetően biztonságosabbá válnak az európai határok és nagyobb szolidaritásban részesülnek a migrációnak leginkább kitett tagállamok.

Szerdán fogadta el az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát.

A tíz nagyobb részből álló törvénycsomagról egyesével szavaztak a képviselők, volt több olyan rész is, amelyet a baloldali többségű EP éppen hogy megszavazott. Az új csomag része a migránsok szétosztásán alapuló kötelező szolidaritás. Ez azt jelenti, ha egy tagállam az Európai Bizottság előírása ellenére sem akar migránst befogadni, akkor bevándorlóként 20 000 eurót, vagyis csaknem 8 millió forintot kell fizetnie.

A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette:

„Az egység halott, a biztonságos határok nincsenek többé. Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek! Változásra van szükség Brüsszelben, hogy megállítsuk a migrációt” – hangsúlyozta a kormányfő.

 

„Az illegális tömeges migráció a társadalom széteséséhez vezet, lerombolja az európai normákat és tönkreteszi a közbiztonságot”

– emelte ki az EP ülésén Hidvéghi Balázs. A FIDESZ európai parlamenti képviselője szerint ez a vita valójában soha nem a menekültek megsegítéséről szólt, hiszen a bajbajutottakon mindenki segíteni akar.

„Ez a vita lényegében arról szól, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat, és meg tudjuk-e védeni az európai életmódot, normákat, hagyományakt és kultúrát. A tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti. Ez valójában a társadalom átalakítását célzó projekt, amelyet az európai emberekre erőltetnek a legtöbb esetben anélkül, hogy a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék”

– mondta Hidvéghi Balázs.

„Magyarországon továbbra sem adjuk fel az életmódunk, biztonságunk és kultúránk védelmét” – tette hozzá a politikus, aki emlékeztetett: a magyar embereket többször megkérdezték erről, és minden esetben elutasították a tömeges, illegális migrációt.

„Pontosan ezért határozottan elutasítjuk ezt a paktumot” – hangsúlyozta.

Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő, aki Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatóján szólalt fel, azt mondta: akik a jogszabályokat szövegezték, nem lassítani vagy megállítani akarják a migrációt, sőt, még ellenőrizni sem. Jorge Buxadé Villalba spanyol EP-képviselő szerint a migrációs paktum nem tartalmaz egyetlen olyan intézkedést sem, amely valóban Európa határainak védelmére irányulna. Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a csomag csak kezelni próbálja az illegális migrációt, de nem oldja meg.

„A migrációs paktum nem a határvédelméről, az illegális migráció megakadályozásáról szól, hanem a bebocsátásról, valamint egy bonyolult bürokratikus eljárásról, hogy a beérkezett migránsokkal mit lehet kezdeni”

– mondta Mráz Ágoston Sámuel az M1-en. A Nézőpont Intézet vezetője a kötelező szolidaritást is bírálta. Szerinte komoly terhet róhat egy tagállamra a be nem fogadott bevándorlók után fejenként fizetendő 20 000 euró.

 Magyarország esetében húszezer, vagy még annál is több migráns befogadását akarja elérni Brüsszel, ami egy lehetőséget teremt természetesen a brüsszeli apparátusnak, hogy újabb címszót találjon ki a Magyarországnak járó uniós források visszatartására.

Hozzátette: Magyarország amúgy is hozzájárul a migráció elleni fellépéshez. Példaként említette a határvédelmet, amely szerinte a legjobb eszköz az illegális bevándorlókkal szemben.

A Fidesz elutasítja az Európai Parlament (EP) által tárgyalt migrációs paktumot – jelentette ki a Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP brüsszeli ülésén, szerdán.

Az EP napirendjén szerepel az európai migrációs paktumról szóló javaslat. A politikus a Facebookon ennek apropóján tette közzé az ülésén elhangzott felszólalását.

Hidvéghi Balázs szerint ez a vita valójában soha nem a menekültek megsegítéséről szólt, hiszen mindenki segíteni akar a bajbajutottakon.

 

Ez a vita lényegében arról szól, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat és meg tudjuk-e védeni az európai életmódot, normákat, hagyományokat és kultúrát – mondta.

A tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti.

 

A tömeges migráció valójában a társadalom átalakítását célzó projekt, amelyet az európai emberekre erőltetnek, a legtöbb esetben anélkül, hogy a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék – mondta a politikus.

Az illegális tömeges migráció a társadalom széteséséhez vezet, lerombolja az európai normákat és tönkreteszi a közbiztonságot

– tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy ennek a katasztrófának az első jelei már számos nyugat-európai városban láthatóak. Példaként említette, hogy Franciaországban a francia élet részévé váltak a brutális, borzalmas gyilkosságok. A Migráció következtében romlik a közbiztonság, az állam fokozatosan elveszíti az ellenőrzést, miközben a közhatalom egyre inkább kicsúszik a kezéből – sorolta.

„Magyarországon továbbra sem adjuk fel az életmódunk, biztonságunk és kultúránk védelmét. A magyar embereket többször megkérdezték erről, és minden esetben elutasították a tömeges, illegális migrációt. Pontosan ezért határozottan elutasítjuk ezt a paktumot”

– jelentette ki Hidvéghi Balázs.

A videóhoz csatolt szövegben a képviselő úgy fogalmaz: „a migráció tönkreteszi Európát! Veszélyezteti a kultúránkat, a hagyományainkat és sok esetben már az életünket is. Nyugat-Európa nagyvárosaiban ugyanis már olyan mértékben leromlott a közbiztonság, hogy azt akár csak 20 éve még el sem tudtuk volna képzelni. Mi, magyarok, ebből biztosan nem kérünk. Ezért nemet mondunk a brüsszeli migrációs paktumra!”

Szlovákia egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekültpolitikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament (EP) által előző nap elfogadott csomagra reagálva.

A szlovák diplomácia vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: az egyes uniós tagországoknak maguknak kellene döntést hozniuk a tekintetben, hogy a segítség milyen formáját választják, s mindezt bármiféle kötelező anyagi hozzájárulásra vonatkozó utasítás nélkül.

„Ennek a reformnak az elfogadása valós mutatója annak, hogy mennyire fontos megtartani a vétójogot a nemzeti érdekek érvényesítésének kulcsfontosságú területein” – szögezte le Juraj Blanár, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A tárcavezető rámutatott: a szerdai voksolást nem lehetett megvétózni, és ez volt az oka annak, hogy azt Szlovákia és más államok egyet nem értése ellenére is jóváhagyták.

Juraj Blanár leszögezte: az unió migrációs paktum hosszú távon fenntarthatatlan módszer. Hozzátette: az illegális migráció óriási kihívás, ám azt elsődlegesen az egyes tagállamok szuverén érdekeivel összhangban kell megoldani. Kijelentette: be kellene végre ismerni, hogy a schengeni térség védelme az illegális migrációval szemben elégtelen, és a migrációs paktum ezt a problémát nem oldja meg.

„Ismét elmondom: az EU külső határai védelmének megerősítésére kell összpontosítani, illetve arra, hogy az illegális migráció kiinduló országaiban történjen közbelépés” – emelte ki Juraj Blanár.

Az EP által szerdán elfogadott uniós migrációs paktum egyebek mellett kimondja, hogy a migráció által leginkább érintett tagállamok számára a többi tagállamnak segítséget kell nyújtaniuk, vagy olyan módon, hogy bevándorlókat fogadnak be a saját területükre, vagy ha ezt nem akarják, migránsonként meghatározott összeg fizetésével.

Az Európai Parlament (EP) szerdán, brüsszeli plenáris ülésén elfogadta az európai uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek.

Szakértők szerint a döntés újabb meghívólevél az illegális bevándorlóknak, mert ahelyett, hogy megállítaná a migrációt, inkább megszervezi azt.

A magyar kormány a kezdetektől fogva elutasította a migrációs paktumot, mert azzal migránsgettók jönnek létre Európában.

A szavazás előtt vitát is tartottak a képviselők, az M1 brüsszeli tudósítója, Baraczka Eszter számolt be a részletekről.

„A vita azért volt nagyon meglepő, mert a migrációs paktumról nem lehetett hallani pozitív értékelést. Vagy egyértelműen rossznak nevezték magát a paktumot, vagy úgy fogalmaztak, hogy messze nem tökéletes, mégis el kell fogadni több okból is: egyrészt mert nincs, illetve nem lesz ennél jobb alternatíva,  – állítják – mert választ ad a kihívásokra, mert segítségével az EU visszaveheti az ellenőrzést az embercsempészektől, és főleg mert sok időt és energiát fektettek a munkába. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy fest, hogy le kell nyelni a keserű pirulát, de a képviselők a felszólalásaikban igyekeztek megédesíteni. Például kilátásba helyezték, hogy szigorúan ellenőrzik majd a végrehajtását a paktumnak, különös tekintettel arra, hogy a menedékkérők jogai ne csorbuljanak” – mondta Baraczka Eszter.

Hozzátette:

természetesen erősen érezhető volt a vitában, hogy kampány van, így nagyon sokan egyszerűen kampány beszédet mondtak.

„Ahogy közeledett a szavazás, egyre  bizonytalanabbá vált, ami előző nap még teljesen biztosnak tűnt, hogy a paktum átmegy, és elég komoly félelem volt látható a képviselőkön, hiszen óriási bukás és kudarc lett volna, ha nem szavazzák meg a paktumot. De nem így lett, valamennyi elemét elfogadták, így most már csak annyi van hátra, hogy a tagállamokat tömörítő tanács rányomja a maga pecsétjét, ez várhatóan április 29-én történhet meg” – fogalmazott Baraczka Eszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság