POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.04.

Napirenden az energiaitalok betiltása kiskorúaknak

Benyújtották a törvényjavaslatot.

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

„Megvédjük a gyermekeinket!” – fogalmazott Nacsa Lőrinc kedd este a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében.

A törvényjavaslat jelentőségét indokolva közölte: Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent – tette hozzá.

Ezért nyújtotta be Hollik Istvánnal együtt az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk – hangsúlyozta a bejegyzésben Nacsa Lőrinc, ezért arra kérte képviselőtársait, hogy – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – támogassák a javaslatot. A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben.

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében – 70 százalékukban – valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Az energiaitalok különösen népszerűek a fiatalok körében, sokan az iskolában is ezeket isszák.

A Baranya Vármegyei Angster József Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy nap mint nap azt tapasztalják a diákoknál, hogy úgy érkeznek az iskolába, hogy ott van a táskájukban az energiaital. „Természetesen ezt nem vehetjük el tőlük” – fogalmazott Rácz Antal.

Az energiaitalok dobozain ugyan fel van tüntetve, hogy a magas koffeintartalmuk miatt nem ajánlott gyermekeknek, ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy másfél évvel ezelőtt egy 14 éves fiú energiaital fogyasztása miatt halt meg egy általános iskolában.

„A mentők 250 ilyen esettel találkoztak az elmúlt évben enyhébb esetben izomremegés, rossz közérzet, szédülés, mellkasi fájdalom, súlyosabb esetben azonban akár szívritmuszavar, eszméletvesztés és hirtelen halál is lehet a következmény. Az energiaital túladagolása életveszélyes” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az energiaitalok káros hatásai miatt

a KDNP két képviselője törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a 18 éven aluliak ne vásárolhassanak ezekből.

 

Nacsa Lőrinc és Hollik István közösségi oldalán tett közzé bejegyzést, amelyben azt írták: „Megvédjük a gyermekeinket!”

Az elmúlt hónapokban szakemberekkel és

orvosokkal egyeztettek, akik megerősítették, hogy az energiaital fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent.

Ezért nyújtották be a képviselők a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt. Ugyan az energiaitalok dobozain fel van tüntetve, hogy a magas koffeintartalmuk miatt nem ajánlott gyermekeknek, ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

A benyújtott törvénytervezet indoklásában olvasható, hogy

a fiatalok divatosnak tartják, és szinte üdítőitalként tekintenek az energiaitalokra. Emiatt folyamatosan nő a 18 éven aluliak energiaital-fogyasztása.

A veszélyt fokozza, hogy sokszor nagy mennyiségben és alkohollal együtt is isszák.

A Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egyetért abban, hogy a fiatalok túlzott energiaital fogyasztása veszélyt jelent a szív- és érrendszerre, de kedvezőtlenül hat a légzőrendszerre és az immunrendszerre is.

Fontos lépés az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtása – közölte Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Ficsak évek óta elkötelezett a tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében.

Több fórumot is tartott ez ügyben, és közvéleménykutatást készített a szülők körében, mivel az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy – fogalmazott a klub alapítója.

Hozzátette: az energiaitalok káros hatásai, az extrém magas koffein- és cukortartalmuk komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generációnak.

Azt írta, a Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata képviselők által a héten benyújtott törvényjavaslat rendkívül fontos, mivel Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja, és minden ötödik 10-14 éves gyerek már reggelire is rendszeresen iszik ebből az italból. Ez pedig jelentős egészségügyi veszélyt jelent – szögezte le Király Nóra.

A Ficsak energiaitalokkal kapcsolatos szülői véleményfelmérő kérdőíveiből kiderül: az ezer kitöltő 98,8 százaléka egyetértett azzal, hogy a kiskorú gyermekének ne legyenek elérhetők a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

Király Nóra azt írta, a Ficsak örül annak, hogy küzdelmük célba ért, és civil munkájukkal hozzájárulhattak a törvénymódosító javaslat sikeréhez. A közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A Ficsak bízik abban, hogy e törvénymódosítás hatására a jövő generációja egészségesebben élhet – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak