POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.05.

Másfél nap alatt 36 ezer migráns érkezett az olasz szigetre

Lampedusa ismét megtelt.

Ismét erősödik a migrációs hullám Olaszországban. Megállás nélkül érkeznek a lélekvesztőkön az illegális bevándorlók a dél-olaszországi partokra, a legfrissebb adatok szerint ezren kötöttek ki Lampedusa szigetén. A péntek reggeli híradások szerint 25 hajó érkezett a szigetre 36 óra leforgása alatt. Bár mérsékeltebben, de idén is folytatódik a migráció a délolasz partoknál.

A statisztikák szerint 60 százalékkal csökkent az év első hónapjaiban az Itáliába érkezett illegális bevándorlók száma, ám a híroldalak arról írnak, Lampedusa szigete ismét ostrom alá került.

A kedvező, meleg időjárás ösztönző erővel hat az afrikai partoknál indulásra várakozó illegális bevándorlókra. A legfrissebb források szerint 36 óra leforgása alatt ezer illegális bevándorló érkezett Olaszország legdélebbi szigetére. Az éjszaka folyamán hét hajó kötött ki, míg a tegnapi napon 16. A lampedusai bevándorlóközpont ismét zsúfolásig telt, annak ellenére, hogy folyamatosan szállítják a hajókon a félszigetre az érkezőket. A reggeli órákban 1263 bevándorló tartózkodott a 400 fő elhelyezésére alkalmas létesítményben.

Komoly nehézséget jelent a kiskorúak elhelyezése: 156, felnőtt kisérérő nélkül érkezett kiskorú is van a lampedusai táborban.

A nap folyamán 260 személyt helyeztek át a szicíliai központokba és további 180-at repülővel szállítottak az észak-olaszországi Bergamóba. A sajtó tengeri balesetről is beszámolt. Máltai felségvizeken egy gumicsónak szenvedett hajótörést, amely 45 bevándorlót szállított. A túlélők beszámolója szerint az utasok mind a vízbe zuhantak.

Az olasz parti őrség munkatársai siettek a bajba jutottak megsegítésére, egy 18 éves lánynak azonban már csak a holttestét tudták kiemelni a hullámok közül. Két unokatestvérével együtt indult útnak, ők azonosították a partra szállás után az elhunytat. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint közel 13 ezer illegális bevándorló érkezett idén a Földközi-tengeren keresztül Itáliába. Jelentős csökkenés tapasztalható: ez az adat a múlt év ugyanezen időszakában 28 ezer volt.

A magas rendőri készültségnek köszönhetően a szerb-magyar határszakaszon ugyan nyugalom van, de a migrációs nyomástól nem szabadult meg a Nyugat-Balkán. Jelenleg főként a bosnyák-horvát határon gyülekeznek az illegális bevándorlók. Mindannyian arra várnak, hogy valamilyen úton eljussanak az Európai Unió belsejébe, ahol szerintük jobb élet vár rájuk.

Fokozott rendőri jelenlét biztosítja Belgrád belvárosának nyugalmát. Az egyenruhások folyamatosan figyelik és igazoltatják a szerb főváros utcáin tébláboló migránsokat. Így próbálják megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók elfoglalják a köztereket.

Belgrádban jelenleg ezer migráns vár arra, hogy embercsempészek segítségével tovább mehessenek.

Jellemzően Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina felé veszik útjukat. Olyan uniós országokba akarnak eljutni, mint például Németország, ahol azt remélik, hogy jobb élet vár rájuk.

„Az az álmom, hogy Pakisztánban vegyek egy nagy házat és új autót magamnak” – mondta egy migráns.

A szerb főváros melletti Obrenovacról már elterelte a rendőrség a migránsokat, így itt már csak néhány illegális bevándorló vár arra, hogy tovább vigyék őket.

Királyhalmon pedig már a szemetet takarítják el a migránsok után. A szerb–magyar határhoz közeli településen a lakók úgy döntöttek, hogy megpróbálják végleg eltüntetni az illegális bevándorlók nyomait.

A tavalyi migránslövöldözések és az azt követő rendőrségi razziák óta újra csendes a határvidék. Ez az azóta is folyamatosan járőröző rendőröknek és a szigorúan őrzött magyar határzárnak köszönhető.

Közel sem ilyen idilli a helyzet azonban a bosnyák–horvát határon. A migránsok ugyanis a szerb–magyar határ helyett most már itt gyülekeznek. Számuk megsokszorozódott a korábbi évekhez képest.

Továbbra sem csökken a migrációs nyomás a balkáni útvonalon  – erről beszélt Bakondi György a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: az elmúlt nyolc év bevándorlási statisztikáit összevetve az EU semmilyen eredményt nem ért el, és nem is akarja megakadályozni a migrációt. Évről évre a Soros-terv végrehajtásán dolgoznak.

Bakondi György hangsúlyozta: ha a közelgő uniós választások nem hoznak változást Európában, akkor az új migrációs paktum bevezetése jóvátehetetlen, veszélyes és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el.

Az Európai Unió Soros György 2015-ös tervét akarja megvalósítani, ami évi egymillió illegális bevándorló beléptetését, állampolgársághoz juttatását és a nemzetállamok nemzeti összetételének megváltoztatását jelenti – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: az elmúlt nyolc év bevándorlási statisztikáit és a migrációra adott, európai uniós válaszokat összevetve az EU semmilyen, számszerűen kifejezhető eredményt nem ért el, nem is akarja megakadályozni a migrációt, hanem kezelni akarja azt.

Közölte, évről évre – a Soros-tervnek megfelelően – egymillió illegális bevándorló érkezik az EU-ba. Ha így folytatjuk, és nem történik az EP-választáson változás, akkor az „jóvátehetetlen, veszélyes és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el az unióban” – fogalmazott.

Bakondi György fontosnak nevezte, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben szerzett magyar tapasztalatok – a határőrizet, a jogi határzár, a menekültkérelem uniós határokon kívüli benyújtása – mihamarabb az uniós jogszabályokban is megjelenjenek.

Mindez nem egyszerű feladat – mondta -, mert

a közelmúltban elfogadott migrációs paktum mellett figyelemre méltó jogszabálytervezetek készültek arra, hogy az illegális bevándorlókat segítő civil szervezeteket ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni.

Hozzátette: sürgős volt az unió liberális-baloldali többségének, hogy elfogadják a migrációs paktumot és a kapcsolódó jogszabályokat, egyrészt azért, hogy még a jelenlegi többséggel rendelkező parlament fogadja el azokat, másrészt azért, mert a lakosság értékítélete jelentősen megváltozott 2015-höz képest a migrációról. Az európai parlamenti választási kampányban pedig a jelenlegi többség szeretné azt mutatni, hogy épp most fogadtak el egy kilenc jogszabályból álló törvénycsomagot a külső határok védelmére.

Bakondi György azonban rámutatott: az európai uniós liberális-baloldali politika menedzselni és bátorítani szeretné a migrációt, és nem megállítani.

A belbiztonsági főtanácsadó éppen ezért szükségesnek nevezte, hogy az Európai Unió politikáján az európai parlamenti választáson változtatni lehessen, és egy új összetételű parlament, illetve bizottság az európai emberek érdekeit képviselje majd a mindennapokban.

 

Kijelentette, a balkáni útvonalon nem csökken a migrációs nyomás.

A görög szigetek felé és a szárazföldi határszakaszon jelentős élénkülés tapasztalható, erről számolt be a török határőrség is.

Más kérdés, hogy ebből a magyar határon mit érzékelünk – jegyezte meg. A magyar-szerb határ szerb oldalát afgán bűnözői csoportok uralták, de Szerbia tavaly megnehezítette a magyar határ megközelítését, őrizetbe vették a bandák tagjait. Ennek a lépésnek és a magyar határőrizet szilárdságának köszönhetően a migránsok átterelődnek Bosznia-Hercegovina és Horvátország felé, innen Szlovéniába, Olaszországba mennek tovább – ismertette a főtanácsadó.

Bakondi György megemlítette: nemrég olasz-szlovén-horvát közös járőrözésről döntöttek az érintett országok.

Kifejtette:

a fő kérdés nem az, hogy az illegális migránsokat el tudják-e fogni, hanem az, hogy mi lesz azután.

Amíg a 2015 óta komoly eredményeket elért magyar módszert – vagyis azt, hogy menekültkérelmeket az EU határain kívül kell benyújtani – nem teszi magáévá az EU, addig ezek a megoldások csak részeredményekhez vezetnek. Utána már nyitott táborokban helyezik el a bevándorlókat, akik megszöknek, rontják a közbiztonságot – mondta.

A főtanácsadó újszerű megoldásnak nevezte azt, hogy Olaszország Albániában hoz létre menekülttáborokat. Azok, akiket nem olasz felségvizeken, hanem nyílt tengeren vagy a líbiai partoknál mentenek ki, jogilag olasz területen, de valójában Albániában tartózkodnak, és ott bírálják el menekültkérelmüket. Ezzel sikeresen meg lehet előzni azt, hogy a civil szervezetek távolabbi afrikai területekről is szállítsák olasz területekre a bevándorlókat – mutatott rá Bakondi György.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság