POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.18.
Módosítva: 2024.04.18.

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

Hamar felsorakoztak mögé a baloldal háttéremberei és cégei.

Alig több, mint két hónap telt el Magyar Péter közéletben való felbukkanása óta, máris  ott áll mögötte  Bajnai Gordon és "datadatos" csapata. Mindez Magyarék oldalának adatvédelmi tájékoztatójából derült ki. A volt baloldali miniszterelnök emberei azzal próbálnak elrejtőzni, hogy átnevezték osztrák leányvállalatukat, a Datadat GmbH-t.

Nincs új a nap alatt: az ismételten felbukkanó baloldali messiások mögött rendszeresen feltűnnek a Datadat Professional Kft.-hez kapcsolódó figurák. Ismert, a nemzetközi cégcsoport magyarországi vállalkozása Gyurcsány Ferenc tanácsadója Dessewffy Tibor, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Szigetvári Viktor korábbi államtitkár és Ficsor Ádám korábbi titokminiszter érdekeltsége.

Bajnaiék is megérkeztek

Magyar Péter már 2024. február 29-én regisztrálta a talpramagyarok.hu oldalt, amely a közösség és az egyesület bemutatását, reprezentációját szolgálja. Már ekkor ott állt mögötte Bajnaiék egyik cége, amit névváltoztatással próbáltak elrejteni.

 

A Datadat-kör  rögtön feltűnik a weboldal adatkezelési tájékoztatójában, ahol már a legelején két hozzájuk köthető cég is említésre kerül.

Az Estratos Digital GmbH egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, amely főleg a progresszív politikai mozgalmak segítésére koncentrál. Ügyvezetője a Bajnai Gordon kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám.

 

 

A cégadatokból kiderül, hogy a Magyar Péter közösségének honlapján megjelenő vállalat lényegében nem más, mint a Datadat-cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel csupán átneveztek Ficsor Ádámék.

 A cég tulajdonosi köre nem változott, az ügyvezető továbbra is az egykori baloldali titkosszolgálati miniszter, és az Estratos Digital székhelye is megegyezik a jogelőd Datadat GmbH címével.

Emlékezetes hogy  ehhez az Ausztriában bejegyzett céghez érkezett az Amerikából küldött guruló dollárok jelentős része. A Datadat GmbH-t bízta ugyanis meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a baloldali kampány lebonyolításával. A bécsi székhelyű cég nem kevesebb, mint 1,4 milliárd forintot zsebelt be az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének mozgalmától.

A Datadat rejtélyes eltűnése

A Magyar Péterék weboldalának adatvédelmi tájékoztatójában feltűnik egy másik cég is a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda, amely egy adománygyűjtő platform. Ezt a terméket  is a Datadat fejlesztette és egy összetett, számos funkcióval rendelkező eszközt biztosít az adománygyűjtők részére.

A Lunda angol nyelvű oldalán, a Rólunk menüpontban (About us – szerk.) korábban még anyacégként a Datadat, mára pedig az átnevezés után az Estratos szerepel.

A Lunda tehát teljes egészében a Datadat kreálmánya, csakhogy Bajnaiék valamiért el akarták rejteni ennek a nyomait. 

A Lunda főként a nemzetközi politika színterén aktív: a felület testreszabható annak érdekében, hogy minden nyelven, fizetési rendszerben működőképes legyen. A honlap „Gyakran Ismételt Kérdések” (FAQ) menüpontjában is felvállalják a közösséget az Action Networkkel, amelyet adománygyűjtésre használ Joe Biden kampánystábja, és liberális amerikai Demokrata Párt.

A Datadat-kör felbukkanása Magyar Péter mögött nem meglepő annak fényében, hogy a Mandiner.hu megírta: a baloldal új kedvencének rendezvényein olyan biztonsági emberek teljesítettek szolgálatot, akik Köves Zoltánhoz köthetők. Köves a baloldalon jól ismert Parter Event Kft. tulajdonosa, fő tevékenységük a személyvédelem és a rendezvények biztosítása, számos baloldali önkormányzatnak dolgoznak be. 

A Parternek szintén jutott a guruló dollárokból is: Márki-Zay Péter és a Datadat is adott neki megbízásokat a 2022-es országgyűlési választások kampánya során. 

 

Guruló dollárok

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett Datadat a baloldali kampányok visszatérő szereplője. Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési választások előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.

A Datadat a két választás között és azóta is segít több pártnak és baloldalhoz köthető szervezetnek a különböző petíciók körüli munkában. Ilyenkor a petíciók kiírója jellemzően későbbi felhasználásra is kéri a baloldali választók adatait, amelyeket a voksolást megelőzően mozgósításra, személyre szabott üzenetek célba juttatására, majd később kapcsolattartásra használnak.

A Datadat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal kampányát ők bonyolították le.

Az eset kapcsán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat nyomozást. A magyar belpolitikába való beavatkozás nyomán a kormány létrehozta a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy ilyesmi ne történhessen meg ismét észrevétlenül. 

 

origo.hu

Újabb lépés a tragédia felé: a franciák átléptek egy átléphetetlennek hitt határt

ripost.hu

"Jól megtépett az élet" – Molnár Andi kendőzetlen őszinteséggel vallott a nehéz időkről

borsonline.hu

Drámai hír jött a verőcei végzetes hajóbalesetről: ittasan vezették a motorcsónakot

vg.hu

Duna-szemle Verőce után: pocsék a folyó hajózhatósága

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

mandiner.hu

Az orosz hírszerzés megnevezte: ők állnak a Fico elleni merénylet mögött!

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

travelo.hu

Videó: Hatalmas, legelésző szarvasrudlit sikerült lencsevégre kapni a Bakonyban

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?