Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.24.

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

Városháza-park? Népliget? És így tovább...

„Amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Zöldülő Budapest 2030 című kiadvány bemutatóján. A rendezvényen szó esett arról, miért nem sikerült felújítani a Városháza előtti területet, illetve hol, mikor, milyen városrészt zöldítene a kabinet.

A Föld napja alkalmából meghirdetett előadáson Karácsony azzal kezdte a diskurzust, hogy „kifejezetten szakpolitikai beszélgetésre készültem, nem is értem, miért vagyok itt, nyilvánvalóan show-elem” – utalva a meghívott vendégekre, Bárdóczi Sándor főtájépítészre és Balogh Samu várostervezőre, kabinetfőnökre.

A Városháza-parkkal kapcsolatban Karácsony kifejtette:

„Kétségtelen az első ígéreteim egyike volt, hogy itt parkot csinálunk. Nyilván amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság.”

Karácsony szerint fontos lépés, hogy a Városháza előtt már megszűnt a parkolás és a beruházás feltételei már adottak. A 2019-ben meghirdetett átalakítás öt éves késésével kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a késés oka, hogy a kormány nem adott pénzt a park létrehozására.

Karácsony szólt a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Széchenyi térről is, amelyet átalakítana és sétálhatóvá tenne, bár elismerte, mint „apró problémát”, hogy a közterület már két éve nincs a főváros kezelésében.

A városvezető elképzelése szerint a Clark Ádám és a Széchenyi tér felújításával fejeződne be a Lánchíd-projekt, amivel kapcsolatban több botrány is napvilágot látott.

 A panelbeszélgetés alatt Bardóczi Sándor főtájépítész elismerte, hogy mind a Nyugati mind a Boráros tér „borzalmas állapotban” van.

A fásítással kapcsolatban a kabinet elképzelése alapján a Nagykörúton zöldítenének, az aszfaltot térkőre cserélnék, és egy átfogó favizsgálatot rendelnének el. A nagykörúti biciklisávot – Karácsony szerint – a „budapestiek nagy többsége megtartaná”. A városvezető hangsúlyozta, hogy a biciklisávokat a koronavírus hatására kezdték kiépíteni, amikor alig volt  autósforgalom, és a távolságtartás érdekében az emberek kerülték a tömegközlekedési járműveket. Az elismerte, hogy a főváros is tudta, hogy ha egyszer átalakítják a körutat, akkor már visszafordíthatatlan lesz a folyamat.

A főtájépítész elismerte, hogy szinte minden budapesti park felújításra szorul, és úgy fogalmazott: szerencsés, ha nincs pénze egy városnak, mert akkor van idő az átgondolásra. Bárdóczi szerint ugyan kisebb projektekre futotta (például a Gellérthegyen, Vérmezőn) ugyanakkor ő azt veszi alapul, hogy a nagyobb parkok ( pl. Népliget) felújítása akár 30 évbe is telhet. A kabinet ezeknél a projekteknél apellál az érintett, környező önkormányzatok segítségére, anyagi támogatására.

A Népliget kapcsán Bárdóczi azt mondta:

„A legfőbb problémája, hogy nem akar odamenni senki… Nagyon le vannak pukkanva az utak, nincs egy WC, a játszóterek borzalmas állapotban vannak.”

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán így reagált Karácsony zöld politikájára:

„Tegnap volt a Föld napja, Budapesten pedig a járdából nőnek ki a fák. Ez a természettől jeles teljesítmény, de városvezetéstől elégtelen” – írta a Facebookon.

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként – mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

„De jól áll Önnek a némaság, mert legalább addig sem tesz újabb kamuígéreteket. Bezzeg, amikor Gyurcsányékkal kell jópofizni, akkor nem ilyen hallgatag” – jegyezte meg a kormánypárti jelölt.

A videón közzétett szöveg szerint Karácsony Gergely elnémult attól a 7 ponttól, amivel Szentkirályi Alexandra kivezetné Budapestet a „Gyurcsány-korszakból”.

A kormánypárti jelölt szerint a főpolgármester választ adhatna például arra, hogy hová tűnt másfél milliárd forint a Lánchíd felújításából, mit csinált az elmúlt 5 évben a panaszkodáson kívül, „miért volt olyan boldog Gyurcsánnyal a színpadon”, hol vannak a megígért P+R parkolók, és hány fok lesz a 3-as metrón idén nyáron – olvasható Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán.

A fideszes Budai Gyula szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek reagálnia kellene a Lánchíd felújításával kapcsolatos ügyre.

A kormánypárti politikus a Facebookra hétfőn feltöltött videóban arról beszélt: egy, a részére megküldött levél információi szerint a „Lánchíd-felújítási botrány főszereplője”, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található biztonsági céghez, az Árgus Security-hez „járt elszámolni”, az így átadott készpénz pedig „közvetítők útján jutott el a Városházára”.

Budai Gyula elmondta:

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése megállapította, hogy az A-híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, amit ő tovább utalt a magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára, és 900 millió forintot készpénzben vett fel.

Hozzátette: a Kehi jelentése szerint egy másik ügyvéd, Hegedűs Dániel letéti számlájára is utaltak 500 millió forintot, amit szintén készpénzben vettek fel. Budai Gyula szerint ez juthatott el a Városházára közvetítők útján.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Árgus Security Kft. tulajdonosa Apáthy Zoltán, a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt. tulajdonosának a fia.

Emlékeztetett:

az ügyben egy hete büntetőfeljelentést tett hivatali vesztegetés miatt, azonban azóta sem az Árgus Security, sem az A-híd Zrt., sem Karácsony Gergely nem reagált az ügyre,

„Főpolgármester úr, most valamit mondani kéne”! – fogalmazott.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rémisztő videót osztott meg Köllő Babett

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú