Létrehozva: 2024.04.19.
Módosítva: 2024.04.19.

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

Az irániak "csak" dróntámadásról beszélnek.

Feszülten figyel a világ Iránra, ahol robbanások történtek az éjszaka, miután működésbe lépett a légvédelem. Egy katonai szóvivő szerint drónokat semmisítettek meg, de károk nem keletkeztek. Alig egy hét telt el azóta, hogy Irán drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. Azt Izrael nem erősítette meg, hogy köze lenne a mai iráni incidenshez.

A légitámadás ellenére nyugodtan indult a reggel az Irán középső részén fekvő Iszfahánban. Míg amerikai tisztviselők szerint Izrael rakétát lőtt ki a perzsa államra, addig az iráni média egy hatástalanított dróntámadásról számolt be.

Iszfahánban most teljes a nyugalom, a hajnali órákban azonban robbanások hangját lehetett hallani. Eddigi információink alapján több kis drón repült az égen Iszfahán felett, amelyeket lelőttek – magyarázta az iráni televízió tudósítója.

A támadás miatt a légteret kiürítették, a repülőjáratok többségét elterelték, az iráni főváros, Teherán nemzetközi repülőterét pedig lezárták. A légiközlekedés azonban rövid idő alatt helyreállt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi volt a támadás célpontja, az iszfaháni régió ugyanis egy nagy légibázisnak, egy rakétagyárnak és több nukleáris létesítménynek is otthont ad.

A nemzetközi atomenergia ügynökség röviddel a támadás után kijelentette, hogy az utóbbiakban nem esett kár. Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka éppen a támadás előtti napon tett ígéretet arra, hogy egy izraeli fenyegetés esetén felülvizsgálják az ország nukleáris álláspontját.

„Ha a cionista rezsim az országunk nukleáris létesítményei elleni bármilyen fenyegetést vagy akciót indít, és azt az Iszlám Köztársaságra gyakorolt nyomás eszközeként használja fel, akkor meg van a lehetősége, hogy országunk felülvizsgálja nukleáris doktrínáját és politikáját, és eltérjen a korábban bejelentett irányvonalától” – fogalmazott Irán nukleáris biztonságért felelős katonai parancsnoka.

Izrael eddig hivatalosan nem erősítette meg a támadást, azonban egy hete ígérik a válaszcsapást, azután, hogy Irán múlt szombaton több, mint 300 drónt és rakétát lőtt ki a zsidó államra.

„Elkötelezettek vagyunk a gázai terroristák legyőzése, a túszok kiszabadítása és az Iránból érkező általános fenyegetés elhárítása mellett is. Ezek nagyon nagy feladatok, amelyekhez két dologra van szükség: az első az elszántság, a második pedig az egység” – nyilatkozta az izraeli válaszcsapás előtt az ország miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu.

Teherán a múlt szombati akciót szintén megtorlásnak szánta egy április eleji légicsapásra, amelyben Irán damaszkuszi nagykövetségét érte találat. A támadásban 13 ember meghalt, köztük az Iráni Forradalmi Gárda több magasrangú katonai vezetője.

Az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját Iszfahán körzetében – közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel péntek hajnalban.

Rakétatámadás nem érte az országot – tette hozzá.

Hasonlóképpen nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is, jelezve, hogy a légvédelem drónokat semmisített meg.

Korábbi hírügynökségi jelentések arról számoltak be péntek hajnalban, hogy az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

Egy iráni parancsnok az IRNA állami hírügynökségnek  reggel úgy nyilatkozott, hogy az incidensben semmilyen kár nem keletkezett.

Az országban a hajnali órákban korlátozták a légi közlekedést, de reggel bejelentették, hogy ezeket az intézkedéseket feloldották.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reggel közleményben megerősítette, hogy iráni nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár, és szoros figyelemmel követi a helyzetet.

Amerikai tisztségviselők az amerikai sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy Izrael előzetesen értesítette az Egyesült Államokat egy Irán elleni műveletről. Az amerikai védelmi minisztérium csütörtök esti közleménye szerint Lloyd Austin védelmi miniszter a nap folyamán tárgyalt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal egyebek között Irán közel-keleti lépéseiről.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken arra utasította dolgozóit, hogy biztonsági okokból további intézkedésig ne hagyják el Tel-Aviv, Jeruzsálem és Beér-Seva városok körzetét.
Izraelben nem változtatták meg péntek reggel a polgári védelmi előírásokat.

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja.

Iszfahán tartomány számos iráni nukleáris létesítménynek ad otthont, köztük a natanzi atomkutató-központnak.

Izraelben nem változtatták meg péntek reggel a polgári védelmi előírásokat.

Irán a hétvégén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak. Izrael ezt követően többször jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül az iráni akciót.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a teheráni műveletet követően arra figyelmeztette Izraelt, hogy ha megtorlásként a területére támad, „kemény válaszra” kell számítania.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az Irán és Izrael közötti feszültség növelésének elkerülésére szólított fel.

Finnországban tett látogatásán Ursula von der Leyen felszólította Iránt és Izraelt, valamint azok szövetségeseit hogy tartózkodjanak a közel-keleti harcok kiterjesztésétől, miután pénteki jelentések szerint Izrael válaszcsapást mért a múlt hét végén drónokkal és rakétákkal támadó Iránra.

Feltétlenül szükséges, hogy a régió stabil maradjon, és minden fél tartózkodjon a további lépésektől” – jelentette ki von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke Petteri Orpo finn miniszterelnökkel tárgyalásokat folytatott a Finnországba érkező orosz, szíriai és szomáliai menekültek megállításáról is. Finnország már több határátkelőjét lezárta, hogy megfékezze a bevándorlást, de Orpo az országán belül meghozott szabályozásokat segítendő európai uniós intézkedések meghozatalát is szorgalmazta.

Von der Leyen – aki a finn miniszterelnökkel ellátogatott a finn-orosz határra is – sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Finnország helyzetét megértve az Európai Bizottság szorosan együttműködik az érintett országokkal.

Azt látjuk, hogy egy állam a szegény embereket arra használja föl, hogy nyomást gyakoroljon egy másik államra, ez pedig egy egyértelmű biztonsági probléma” – jelentette ki von der Leyen a tárgyalást követő sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az Oroszországból érkező menekültek ügyének kezelése érdekében hozott intézkedéseknek egyensúlyt kell teremteniük az országhatárok biztonságának védelme és a nemzetközi kötelezettségek között.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak