POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.27.

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

Felpörög az amerikai fegyveripar.

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát pénteken.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.

A Pentagon segítségnyújtásról szóló közleménye hangsúlyozza, hogy a pénteken bejelentett biztonsági csomag az úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként jut majd el Ukrajnába.

A részletes lista szerint különböző légvédelmi eszközök, köztük Patriot rakéták szerepelnek az ukrán haderőnek szánt megrendelésben,

valamint korszerű rövid és középhatótávolságú föld-levegő rakétarendszerekben (NASAMS) használatos rakéták, romboló lőszerek, különböző radarok, 152 és 155 milliméteres lövedékek, fegyverzetek szállítására alkalmas taktikai járművek és drónok elhárítására alkalmas eszközök.

Az amerikai kormány szerdán már bejelentett egy azonnali, egymilliárd dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, amit az amerikai hadsereg készleteiből hívnak le.

Az amerikai fegyverszállítások újraindítását az tette lehetővé, hogy az amerikai Kongresszus elfogadta az új, 60,8 milliárd dollárról szóló ukrajnai támogatási keretet, majd szerdán Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre is emelkedett.

Spanyolország Patriot-rakétákat ad át Ukrajnának – erősítette meg pénteken Margarita Robles védelmi miniszter az El País című helyi lap korábbi értesülését.

Robles az Ukrajnát támogató, amerikai vezetésű kontaktcsoport videókonferenciáján beszélt erről.

A tárcavezető viszont nem beszélt arról, hogy a Patriotokkal együtt átadnának Ukrajnának a mobil légvédelmi rendszer indítóállásaiból, illetve radar- és irányítóegységeiből is.

Az Ukrajnának átadott amerikai Abrams tankok több mint 16 százaléka már megsemmisült, jellemzően rendkívül olcsón előállítható drónok által.

Jelentős mértékben átalakítja az erőviszonyokat az ukrajnai háborúban, hogy az oroszok képesek drónokkal megsemmisíteni több tízmillió dollárba kerülő amerikai tankokat. Az úgynevezett kamikaze drónok gyártási költsége töredéke a szóban forgó harckocsiknak – számolt be a The New York Times. Az amerikai újság a hétvégén a washingtoni törvényhozás alsóháza által is elfogadott újabb, 61 milliárd dolláros ukrán támogatási csomaggal összefüggésben foglalkozott a témával, különös tekintettel azokra a fegyverekre, amelyekkel Ukrajna képes lehet elhúzni a háború befejezését.

A New York Times által megszólaltatott szakértő szerint

az orosz fegyveres erők jellemzően kamikaze drónokkal és egyéb, úgynevezett „csavargó lőszernek” minősülő, kisméretű távirányítható fegyverekkel okoznak sokszor helyreállíthatatlan károkat

olyan – az ukránok számára átadott – nehézfegyverekben, mint a tavaly novemberben hadrendbe állított, de korlátozott mértékben bevetett M1 Abrams tankok.

A lap internetes adatok alapján közölte, hogy mekkora mértékben veszítettek el különböző nehézfegyvereket az ukránok. A számok lesújtóak:

Ukrajna eddig 30 darab német Leopard harckocsit és öt darab Abramst – az amerikaiaktól kapott tankok több mint 16 százalékát – veszítette el.

Az Abrams tankok elveszítése különösen érzékenyen érinti az ukrán hadsereget, mivel Washington összesen 31 darabot – Joe Biden elnök szerint egy ukrán páncélosszázad számára megfelelő mennyiséget – adott át Kijev számára. Mindezt olyan drónokkal sikerült elérni, amelyek gyártási költsége mindössze 500 dollár, miközben egy Abrams harckocsi 10 millió dollárnál is többe kerülhet. Forintra átszámítva ez azt jelenti, hogy

az orosz hadsereg valamivel több mint 185 ezer forintból semlegesíti a 3,7 milliárd forintos ukrán–amerikai felszereléseket.

Jelenleg nincs hatásos védekezési mechanizmus ezekkel a drónokkal szemben, ugyanakkor a New York Times megjegyzi: zajlik a német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi ütegek és különböző rádiófrekvenciás zavarók drónvédelmi célú továbbfejlesztése.

Az El País tudomása szerint „kisszámú” rakétáról van szó, amelyeknek a darabára meghaladja az egymillió eurót. Spanyolországnak három Patriot-ütege van, amelyekből egyet egy NATO-hadművelet keretében 2015 óta Törökországban állomásoztat lehetséges támadások elhárítására Szíria felől.

Robles mindemellett további támogatásról is beszélt. Így egyebek között felhívta arra a figyelmet, hogy a kijevi vezetésnek szánt további Leopard páncélosokat helyeznek üzemkész állapotba, amelyek közül június végére az elsők már bevethető állapotban lesznek. Hozzátette, hogy csütörtökön gyógyszereket és elsősegély-csomagokat, valamint tüzérségi lövedékeket küldtek.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy gépkarabélyok, páncélozott logisztikai és gyalogsági járművek, páncéltörő fegyverek és tüzérségi eszközök átadását tervezik. Elmondta, hogy a spanyol védelmi ipar különböző légvédelmi légtérfigyelő és drónelhárító rendszerek szállítását készíti elő.

A hírszerzés szerint az ellenség sokszoros túlerőben van, és folyamatosan kapják az utánpótlást. Ha kilövünk három, négy orosz páncélost és megfutamítjuk a gyalogságot, akkor pár napon belül újra hasonló erőkkel támadnak” – ismertette egy másik ukrán katona. Az oroszok az elmúlt hetekben több kisebb települést is elfoglaltak a térségben, amivel egyre szorosabbra fogják az ostromgyűrűt Csasziv Jár körül.

A védvonalak helyzete folyamatosan változik. Az egész térség lángokban áll.

Az egységeink egyelőre még kitartanak, de szüntelenül az orosz tüzérség támadásai alatt állnak”

– jelentette ki egy ukrán katonatiszt.

Az amerikai harckocsik sem segítenek az ukránok helyzetén

A Pentagon friss jelentése szerint ugyanis az ukrán hadvezetés elővigyázatosságból visszahívja a frontról az Abrams tankokat. Az Egyesült Államok tavaly összesen 31 darab ilyen harckocsit adott át Ukrajnának.

A kijevi vezetők arra számítottak, hogy az ellenoffenzívájuk a csúcstechnológiás harci eszközök segítségével sikeres lehet, ez azonban nem következett be.

Kijev eddig öt Abrams tank elvesztését erősítette meg.

Az ukránok azt mondják, hogy az orosz légifölény miatt hívták vissza a páncélosokat.

Közben az elmúlt hetekben felerősödő harcok miatt mindkét oldalon egyre több civil áldozatról számolnak be a frontközeli településeken. Az orosz bombázások egy nap alatt 11 ukránnal végeztek Donyeck megyében, az orosz hatóságok szerint pedig az ukrán drónok és a tüzérség támadásai miatt csütörtökön Zaporizzsja és Herszon megyében is két-két ember vesztette életét.

Az ENSZ gyermekvédelmi alapítványa közben arra figyelmeztetett, hogy a tavalyi adatokhoz képest

az elmúlt negyedévben 40 százalékkal nőtt a háború kiskorú áldozatainak száma.

Az UNICEF felmérései szerint az igazolt gyermek áldozatok száma 600 fölött van. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan legalább 23 gyerek halt meg a háború miatt.

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában