POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.01.
Módosítva: 2024.04.01.

"Egy élősködővel a nyakán állt helyt Varga Judit"

Ilyen Magyar Péter a való életben.

Őszinte volt, amit Varga Judit a nagy port kavaró interjúban elmondott a magánéletével és Magyar Péterrel kapcsolatban a Frizbi műsorában, erre az egyik legerősebb bizonyíték, hogy pontosan a volt feleség által lefestett figura az, ami a mi szemünk előtt is kirajzolódott Magyar Péterről az utóbbi hetekben – értékelt Megadja Gábor eszmetörténész, a Századvég kutatóintézeti igazgatója.

 

Madéfalva, 2023. január 7. Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette férje, Magyar Péter a madéfalvi veszedelem 259. évfordulóján tartott megemlékező misén a székelyföldi Madéfalván, a Szent Anna-kápolnában 2023. január 7-én. MTI/Veres Nándor

– Meggyőződésem, hogy Varga Judit igazat mondott az interjúban, és afelől sincs kétségem, hogy tiszták a szándékai. Abban is biztos vagyok, hogy Magyar Péter pontosan olyan a valós életben, mint amilyennek tizenvalahány év együttélés után lefestette nekünk – mondta Megadja Gábor az Origónak.

Belpestiként lenézi a vidékieket

Varga Judit szavait megerősíti egyebek mellett az is, hogy Magyar Péter – bár senki nem kérdezi – gyakran és szívesen hivatkozik arra, hogy belbudai elit családba született. Eközben volt felesége arról beszélt:

Magyar Péter lenézte az ő vidéki rokonait, barátait.

A Századvég kutatóintézeti igazgatója szerint az embernek az a benyomása támad ezek alapján, hogy Magyar Péter úgy gondolja, neki minden jár: például „családi alapon” az állások négy-ötmilliós fizetéssel, csekély erőfeszítésért cserébe.

Ugyanakkor az is kiderült Varga Judit szavaiból – folytatta a Századvég szakértője –, hogy a pedigréjére olyan büszke, magát egyébként jelentősen túlértékelő Magyar Péter rendkívüli módon sérelmezte, hogy nem ő, hanem a felesége, egy vidéki „jogászlány” futott be nagy politikai karriert és lett igazságügyi miniszter.

– Varga Judit politikai pályája önmagában is megáll, egy nagyon jelentős teljesítmény. De miután kiderült, hogy felelős kormányzati feladatai közepette őt ez az ember odahaza nem hagyta élni, létezni, a szememben megtízszerezi Varga Judit teljesítményét. Hozzáteszem: sejthető, hogy még így sem ismerjük az egykori miniszter családi problémáit valós súlyuk szerint, mert nyilván nem mesélt el mindent az interjúban – mutatott rá Megadja Gábor.

– Bevallom, én nagyon dühös lettem, amikor ezt az interjút meghallgattam. Miniszterként, három gyerekkel helytállni, egy élősködővel a nyakán, aki verbálisan és fizikailag is bántalmazza… Én nem hiszem, hogy ezt sokan végig tudták volna csinálni úgy, ahogy Varga Judit. Tényleg minden tiszteletem az övé – mondta Megadja Gábor, majd úgy fogalmazott: az elmondottak és a hangfelvétel alapján úgy tűnik, hogy Magyar Péter egyfajta sértettséggel vegyes uralkodni vágyással és gonoszsággal viszonyult Varga Judithoz.

A Fideszt nem, inkább az ellenzéket gyengíti a baloldal új messiása”

Szerinte Magyar Péter jelenleg nem a Fidesznek vagy a kormánynak árt, hanem éppen az ellenzéknek. A baloldal már nyilván szívesen szabadulna tőle, de nem tud – kaptak ajándékba egy elszabadult, hiteltelen figurát, aki rájuk ég.

Ezért ideges Hadházy Ákos, ezért dühösek Gyurcsányék, mert Magyar Péter most már az ő ballasztjuk

– értékelt az elemző. Hozzátette: véleménye szerint

Magyar Péter már egy politikai hulla, csak még senki nem szólt neki

– ő maga pedig még nem fogta ezt fel, mert az önimádata nem engedi.

Alig néhány napja, hogy megjelent, de már több mint egymillióan voltak kíváncsiak a Frizbi Hajdú Péterrel YouTube-műsor különkiadására, amelyben Varga Judit a saját szemszögéből is elmagyarázta, mi történt pontosan a Magyar Péterrel való házassága alatt, és milyen ember a most politikai babérokra törő volt férje valójában.

A volt igazságügyi miniszter az interjúban kifejtette: először azzal fenyegette meg Magyar Péter, hogy

ha elválik tőle, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt, majd később a munkahelyi pozícióit féltve zsarolta meg.

Legutóbb azt mondta, hogy ha Varga Judit nyilvánosság elé mer állni, akkor közzéteszi a felvételt. Kiderült, Magyar Péter volt feleségét a HVG újságírójának jelentkezése után is megkereste, és akkor is megfenyegette, hogy ha nem állítja le őket, kijön a felvétellel.

Emellett Varga Judit számos, Magyar Péter által elkövetett verbális és fizikai abúzusról is beszámolt, amelyek után úgy döntött, hogy elválik a véleménye szerint nárcisztikus férfitól. Azonban hiába ismerhették meg a választók Magyar Péter másik arcát is, a baloldal még mindig nem tudja, hogyan kezelje a helyzetet. Többen elbagatellizálják vagy figyelmen kívül hagyják, de vannak olyanok is, akik komolyan veszik az interjúban elhangzottakat.

Emlékezetes, Magyar Péter már előre betámadta a kormánypártisággal nehezen vádolható HVG-t, miután a lap egyik munkatársa megszerzett egy rendőrségi jegyzőkönyvet, amely egy korábbi, Varga Judittal folytatott heves vitájáról készült. A jelentés szerint Magyar Péter 

már 2020 végén azzal fenyegette akkori feleségét, hogy megbuktatja az egész kormányt, és hogy Varga Juditnak úgysem fognak majd hinni.

Magyar Péter később propagandistának nevezte a HVG-s Dezső Andrást, és ezzel a beszólásával a miniszter egykori férje darázsfészekbe nyúlt: a baloldali média összezárt az újságíró mögött, azonban az események csak ezután pörögtek fel igazán.

Miután Varga Judit egykori férje nyilvánosságra hozta a beharagozott hangfelvételt a Völner–Schadl-ügy kapcsán, pártállástól függetlenül sokan felhúzták a szemöldöküket: 

milyen morális attitűdről árulkodik az, hogy valaki titokban hangfelvételt készít a feleségével való beszélgetésről, hogy azt politikai karrierépítésre használja fel?

Erre a volt igazságügyi miniszter két Facebook-bejegyzésben reagált, és végül a baloldali egység is kezdett szertefoszlani: míg az egyik szekértábor Magyar Pétert ugyanúgy éltette, többen nemtetszésüknek adtak hangot, hogy egy magát jobboldali, konzervatív értékrendűnek valló embernek mi minden belefér az „erkölcsi keretébe”. Hont András publicista közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Ilyet a saját gyerekei anyjával nemhogy tisztességes ember, de úgy általában ember, sőt foltos hiéna vagy bűzös borz sem csinál.

A meglehetősen markáns baloldali hangvételéről ismert Nyugati Fény tulajdonosa, Mandula Viktor szintén a közösségi oldalán fogalmazott meg azzal kapcsolatban kritikát, hogy sokan hitetlenkedve reagáltak Varga Judit posztjaira, amelyekben a volt igazságügyi miniszter arról mesélt, hogyan zsarolta és félemlítette meg őt házasságuk idején Magyar Péter.

Akit eddig differenciálatlanul gonosznak láttunk, arról is kiderülhet, hogy bizonyos téren áldozat, adott esetben többévnyi förtelmes lelki és fizikai abúzus áldozata. Itt ez a beszámoló Varga Judittól arról, hogyan terrorizálta őt a manipulatív, nárcisztikus férje: olyan részletes, hogy a legszektásabb Magyar Péter-rajongók sem állíthatják, hogy egy az egyben »Tóni« kitalációja lenne

– mutatott rá Mandula Viktor, majd hozzátette: az emberi jogi jogvédők sutba vágták  a „mindig az áldozatnak hiszünk” alapelvet, szerinte a teljes feminista szcéna ezekben a napokban bukik meg erkölcsileg és veszíti el a jogát, hogy áldozatvédelemről papoljon a jövőben. Beszédes, hogy az Origó megkereste az üggyel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gurmai Zita (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Donáth Anna és Cseh Katalin  (Momentum) képviselőket, ám nem kaptak választ egyik politikustól sem.

MAGYAR Péter
Magyar Péter beszédet mond a Vértanúk terén március 26-án (Fotó: Lakatos Péter)

A kételkedők végül akkor jöhettek rá, hogy a történet nem lehet annyira fekete-fehér, mint amilyennek Magyar beállítja, amikor Varga Judit a FrizbiTV-ben közel kétórás interjúban mesélte el házasságuk dilemmáit a tisztánlátás érdekében. Kiderült: 

a volt miniszter házasságában verbális és fizikai abúzus, zsarolás, megfélemlítés és a szabadságban való korlátozás volt a jellemző.

Beszédes, hogy az interjú megjelenésekor Magyar Péter hivatalos volt az ATV-be egy beszélgetésre, amelyet más programra való hivatkozással lemondott.

Az interjú nagy port vert fel a hazai közéletben, a jobboldal egy emberként állt ki Varga Judit mellett, azonban a baloldalon a megosztottság tovább nőtt. Figyelemre méltó Ferencváros baloldali városvezetője, akit állítása szerint már az interjú megjelenése előtt maga Magyar Péter győzött meg arról, hogy egy súlyosan bántalmazó kapcsolatot tartott fenn.

Nem Varga Judit győzött meg, hanem Magyar Péter maga azzal a Facebook-poszttal, amit a HVG-cikk megjelenése előtt tett közzé, és azzal a támadással, a szóhasználata, a hangvétele, minden tipikus példája volt annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik

 – taglalta az ellenzéki kerületvezető. Nem kellett sokáig várnia a válaszra, Magyar Péter hamar visszaütött, egyenesen kormánypártisággal megvádolva a polgármestert: „Baranyi Krisztina pedig olyannyira ellenzéki, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelőbizottsági elnöke volt és a vagyonminiszter egyik jobbkeze”.

Magyar Péter, Varga Judit
Magyar Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

Beszédes Fodor Gábor megjegyzése is, aki szerint a volt miniszter beszámolója hiteles volt és felkavaró.

Magyar Péter elsősorban nem a kormányt és nem Rogán Antalt támadja, hanem a volt felesége volt a fő célpont 

– mondta az egykori politikus a Napi aktuális című műsorban. Ugyanakkor a baloldali politikusok jelentős része vagy elbagatellizálja az ügyet, vagy nem mond többet, mint amennyi szükséges. Emlékezetes Gulyás Márton és Török Gábor beszélgetése a Partizánban a Frizbiben elhangzott megrázó beszélgetést követően. Felületesen átsiklottak a volt miniszter állításain, és érezhetően úgy határozták meg a műsor menetét, hogy Magyar Pétert minél magasabbra emeljék. 

Dilemmázik a baloldal

A Magyar Péter jelenséggel kapcsolatban beszédes a Demokratikus Koalíció (DK) hallgatása: a választók előtt Magyarország „legeurópaibb” és legerősebb baloldali pártjaként szeretnék magukat meghatározni, és rendszerint eddig harcos jogvédőként, hangosan léptek fel az erőszak minden formája ellen. Ebben az esetben tisztán látszik a politikai kétszínűségük, ugyanakkor már csak egy nyitott kérdés van: miért nem karolták fel Magyar Péter ügyét? Van egy fontos szempont, amely mellett még nem lehet elmenni: 

Honnan vonzaná el Magyar Péter a szavazókat?

Varga Judit volt férje bár szereplése elején leszögezte, ki akar maradni a politikából, de mint ismert, meggondolta magát: március 15-i rendezvényén bejelentette, létrehozza a Talpra Magyarok Közösségét, és ígéretet tett, hamarosan pártot is alapít. Ez az ellenzéki törpepártokra nézve akár végzetes is lehet, ugyanis Magyar Péter jelentős részben a baloldali embereket szólítaná meg. 

Azonban a DK is féltheti a pozícióját: legerősebb ellenzéki pártként elkerülhetetlen, hogy Varga Judit egykori férje ne vigyen el tőle is szavazókat, ezzel tovább erősítve a kormánypártok hegemóniáját. Az ellenzéki pártok ezen tények ellenére saját politikai haszon reményében megpróbálják meglovagolni a Magyar Péter-jelenség hullámait, a DK retorikája azonban mérsékelt hangnemet mutat. 

Gyurcsányék tapasztalata a politika terén ilyen helyzetekben mutatkozik meg leginkább, tudhatják, mikor van szükség stratégiai nyugalomra.

Amellett, hogy nem szeretnének szavazókat veszteni, talán dereng még nekik a 2022-es választás keserű tapasztalata is, nem szeretnének még egyszer rossz lóra tenni. A párhuzamot nem nehéz felfedezni: Varga Judit egykori férje az új Márki-Zay Péter, akit hiába támogatott az egész baloldal, szerte foszlatta az általuk régóta várt kormányváltás reményét. Ennek fényében feltételezett óvatosságuk érthető: ahogyan a legutóbbi országgyűlési választások idején Márki-Zay Péter bukása után, úgy Varga Judit egykori férje esetében is hamar az arcára fagyhat a mosoly az ellenzéknek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt