POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.09.
Módosítva: 2024.03.09.

Vitézy: Karácsony olyan villamossal kampányol, amit akadályoz

Mi van?

Egyelőre csak kampánylufi a kispesti 42-es villamos meghosszabbítása a XVIII. kerületi Havanna-telep és a Szent Lőrinc-telep érintésével egészen a Gloriett-telepig. Ami érdekes, hogy éppen Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi DK-s polgármester áll a projekt útjában. Csütörtökön még a polgármester Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös imázsfotón szimbolikusan egy plüssvillamost tartottak a kezükben és grandiózus terveket ígértek. a Magyar Nemzet közben Vitézy Dávidtól megtudta: Szaniszló és hivatala az, amely minden eszközzel gáncsolja a lajosmizsei vasútvonal átépítését, ugyanis a vasúti projekt egyik lényeges eleme a vasútvonal felsővezetésbe való emelése például azért, hogy a villamosok akadály nélkül áthaladhassanak alatta. Egyébként forrás csak a villamosvonal tervezésére van, a kivitelezésre nincs.

– A lajosmizsei vasútvonal átépítését, felújítását Lázár János építési és közlekedési miniszter tárcája menedzseli. Nemrég jött ki a kormány az uniós projekteknek a listájával, amely tartalmazza ezt a fejlesztést, forrás rendelkezésre áll – mondta el a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid. A 42-es villamosvonal meghosszabbításával összefüggésben kérdezték a korábbi közlekedési államtitkárt, a volt Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatóját. 

 

Vitézy Dávid
Vitézy Dávid. Fotó: Hír TV

Karácsony Gergely főpolgármester és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere csütörtökön, sajtótájékoztatón jelentette be: a Gloriett-lakótelepig meghosszabbítanák a jelenleg csak Kispesten, az Ady Endre úton közlekedő 42-es villamosvonalat. Csak éppen a meghosszabbítandó villamosvonal útjában a lajosmizsei vasútvonal sínpárja áll. Ami nem is lenne probléma, ha pont Szaniszló Sándor (DK) vezette önkormányzat nem gáncsolná a vasút fejlesztését célzó kormányzati projektet. Vitézy  elmondta: a vasútvonal fejlesztése jelenleg akadályoztatva van. A tervek készen állnak, a forrás rendelkezésre áll.

– A tervek szerint, miután a vonat elhagyja Kőbánya-Kispest vasútállomást egyből egy felsővezetésben haladna tovább, egy hídon keresztezné az Üllői utat, amit ma szintben keresztez a Lajosmizsei sorompónál az 50-es villamos, majd a továbbiakban a magasított útvonalon szintén egy vasúti hídon keresztezné az Ady Endre utat, amely alatt a 42-es villamos meghosszabbított vonala földszintben haladna át – mondta el Vitézy Dávid a tervekkel kapcsolatban. Mint a közlekedési szakember összegezte: a vasút a Kőbánya-Kispest vasútállomástól felső vezetésben haladna egészen a Budapest Honvéd stadionjának túloldaláig, onnan süllyedne vissza a földszínig. 

A kialakítás hasonló lenne, mint például Zugló Vasútállomás mellett a Thököly út fölött vagy Kőbányán a Liget tér mellett.

– Korábban még a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójaként Gajda Péter kispesti polgármesterrel hosszasan egyeztettünk a 42-es villamos ügyében. Megállapodtunk, a kispesti részen nincs vitás kérdés. Jelenleg éppen a XVIII. kerületi polgármester próbálja akadályozni mindenféle irányított kérdésekkel, kérdőívekben a kormányzati vasútfejlesztést – mutatott rá a vasútfejlesztés akadályoztatására Vitézy. 

A közlekedési szakembert  az anyagi forrásokról is kérdezték, elmondta: a lajosmizsei vasútvonal fejlesztése Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) uniós pályázati program által valósul meg, aminek a kedvezményezettje az Építési és Közlekedési Minisztérium. A villamosvonal tervezésre a kormány 10 millió forintos uniós forrást biztosít, ott a kedvezményezett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 

A március 4-i Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány fővárosnak 10 milliárd forintot biztosít négy villamosvonal tervezésére, a „Fővárosi villamos előkészítési projektek” cím alatt. Ezeket a projekteket Vitézy Dávid még a BFK vezérigazgatójaként tárgyalta le Karácsonyékkal. A 42-es vonal meghosszabbítása mellett szerepel a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos tervezése és a 3-as villamos pesterzsébeti villamos szakasza is. 

A közlekedési szakember arra is rámutatott: a kivitelezési forrásoknak nincs még nyoma, a 42-es villamos meghosszabbítása is az ismert okok miatt egy távolabbi jövőben valósulhat meg, ezért Karácsony sajtótájékoztatóját inkább egy kampányeseménynek tudja be. Leszögezte: a villamosfejlesztés nem tud addig megvalósulni, amíg a vasúti fejlesztés akadályozva van, azt pedig nem tudja megmondani, hogy mikorra szűnik meg ez az állapot, ez a DK-s polgármesteren múlik.

Az interneten az a hír is járja, hogy a 42-es villamosvonal meghosszabbítása kapcsán lakóházakat kell lebontani, kisajátítási folyamatoknak kell lezajlani, ami pestszentimrei lakótelepek házait is érintené.

– Az első tervek még Tarlós István főpolgármester első ciklusában készültek. Jelentősebb kisajátítást nem terveztünk, a Budapest Honvéd régi stadionja volt útban, azóta az új stadion megépült, ezzel már nincs gond. Nem emlékszem arra, hogy egyéb kisajátítási problémák lettek volna a 42-es villamos körül. Nyilván, ha újratervezi a főváros, akkor egy nyomvonal változtatással ez a probléma előkerülhet. A nagyobb problémát inkább a vasúti átvezetés okozza – zárta a beszélgetést Vitézy Dávid. 

 

A főpolgármester megint csak a primitív propaganda kedvéért használta a budapesti tömegközlekedést, aztán gyorsan visszaült kényelmes autójába.

Karácsony Gergely folytatja a kamupropagandát. Csütörtökön délelőtt a 18. kerületben tartott sajtótájékoztatót, ahol a politikai reklám, a PR-fotók és videók szerint  "villamossal közlekedett".

„Útnak indultunk megnézni a már kész és tervezett beruházásokat a kerületben, természetesen új CAF villamossal”– írta a  főpolgármester.

Csakhogy az egész látványakció nem volt több, mint két megálló! Ez is csak a propagandafotók és a szelfizés miatt.

Karácsony,  az egyszerű villamosozó polgármester csakis tömegközlekedést használ! Aztán pár perces látványvillamosozás után már vissza is ült kényelmes autójába. 

Karácsony Gergelyről több PR-fotó is készült a tömegközlekedési eszközön (Fotó: Karácsony Gergely Instagram-oldala)

A néhány percig tartó villamosozásból megpróbálta a legtöbbet kihozni Karácsony: közösségi oldalain több bejegyzést is szentelt a látványos kamunak. „Természetesen a villamos szelfi sem maradhat ki” – írta a csoportképhez, amit aztán Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is megosztott.

A pár perces villamosozás után gyorsan visszaült kényelmes szolgálati autójába és ment tovább a Havanna-lakótelepre, ahova persze tömegközlekedéssel is mehetett volna.  A szolgálati autóval kissé messzebb a helyszíntől úgy állt meg, hogy senki se vehesse észre.

 Pár perces villamosozás után Karácsony Gergely átszállt a szolgálati autójába, de ott már nem készültek PR-fotók (fotó: Metropol)

Miután végzett a Havanna-lakótelepen, Karácsony  megint csak nem tömegközlekedéssel ment tovább a következő  helyszínre, ahogy azt  Instagram-bejegyzésében megígérte, hanem újra csak a szolgálati autót választotta.

Nem először bukott le az autójával a főpolgármester. (Fotó: Metropol)

Az már csak hab a tortán, hogy a főpolgármester éppen a 42-es villamos meghosszabbításáról írt alá szándéknyilatkozatot!

Karácsony Gergely már sokadik alkalommal bukik le a szolgálati autójával, tavaly például az autómentes hétvégét autózta végig. Két alkalommal már azon is rajtakapták, hogy sofőrje a buszsávban kerüli ki a fővárosi dugókat.

"Itt az ideje, hogy kiszálljanak az állami autókból, lélegezzenek nagyot, nézzenek körül és vegyék például észre a budapesti közösségi közlekedést" – üzente korábban kormánypárti politikusoknak a főpolgármester... 



 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak