POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.11.

Ukrajna elutasította a pápa ajánlatát

Nem akarnak béketárgyalásokat.

Ne szégyenkezzetek tárgyalni, mielőtt rosszabbra fordulna a helyzet” – üzente az ukránoknak a további vérontás elkerülésére utalva Ferenc pápa. A svájci közszolgálati televízió olasz adásának nyilatkozva a katolikus egyházfő leszögezte: az a legerősebb, akinek az emberek érdekére gondolva van bátorsága felemelni a fehér zászlót, hogy tárgyaljon.

A tárgyalni egy bátor szó. Ha azt látod, hogy vereséget szenvedsz, ha a dolgok nem mennek jól, akkor bátornak kell lenned a tárgyalásra. Érezhetnek emiatt szégyent egyesek, de hány halott lesz még? Sőt, a vége még rosszabbul is alakulhat. Ezért kell még időben tárgyalni, és ehhez egy közvetítő országot találni” – mondta Ferenc pápa.

Bár a tárgyalások szükségességét eddig is rendszeresen hangsúlyozta, ez volt az első alkalom, amikor a fehér zászló és a vereség kifejezéseket Ukrajnával kapcsolatban említette Ferenc pápa,

aki azt is leszögezte: a tárgyalás nem megadást jelent, hanem a bátorságot arra, hogy egy országot ne vezessenek a vesztébe.

Kijev hallani sem akar a tárgyalásokról. Az ország vatikáni nagykövetsége a közösségi médiában megjelent üzenetében leszögezte: tanulni kell a II. világháborúból, amikor senki sem ajánlgatott béketárgyalást Hitlernek. A III. világháború éppen most zajlik, és ha véget akarunk vetni neki, mindent meg kell tenni, hogy a sárkányt levágjuk! – közölte le a képviselet.

Totális háborúra készülnek a kijevi politikusok is.

Az ukrán hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba külügyminiszter a minap azt mondta: korlátlan számú fegyverre és lőszerre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy Oroszország felett győzelmet arathasson.

A külügyminiszter azzal érvelt, hogy a frontokon tapasztalható jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy már nem elég az apró támogatásokra épített stratégia.

A hétvégén is inztenzív harcok folytak Ukrajnában. Az orosz védelmi tárca azt állította, hogy visszavertek több ukrán ellentámadást, amelyeket a nemrég elvesztett területek visszaszerzésére indítottak. Az ukrán vezérkar is harctéri sikerekről adott hírt. Közben a vatikáni ukrán nagykövetség visszautasította Ferenc pápa felhívását arra, hogy Ukrajna kezdjen béketárgyalásokat.

Orosz vadászbombázó emelkedik a levegőbe az orosz védelmi tárca felvételén, hogy ukrán célpontokat támadjon. A gép és köteléke alacsonyan repülve közelíti meg célpontjait, a rájuk kilőtt légvédelmi rakétát pedig infralövedékekkel cselezi ki. A minisztérium nem közölte, hol és mikor készült a videó.

Az orosz vadászbombázók a szárazföldi egységek számára nyújtanak támogatást a keleti frontszakaszon. Az orosz védelmi tárca közlése szerint

Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck térségében nemcsak visszaverték azt az öt ukrán ellentámadást, amelyeket a nemrég elvesztett területek visszaszerzésére indítottak, de még előre is törtek az orosz katonák.

Harci sikerekről számolt be az ukrán vezérkar is. Állításuk szerint orosz támadást vertek vissza a frontvonal keleti szakaszán, miközben rakétacsapásokat mértek orosz célpontokra. Az oroszok állítják: lelőttek egy ukrán MIG29-es vadászgépet, de ezt az ukránok nem erősítették meg.

Azt viszont közölték, hogy az oroszok egyetlen nap alatt közel ezer katonát vesztettek. Ugyanekkora ukrán veszteségről számolt be az orosz védelmi tárca.

A kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről vasárnap a moszkvai védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán öt ellenrohamot kísérelt meg sikertelenül és csaknem 900 katonát veszített.

Közülük a legtöbben, mintegy 310-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy vezetésipontot, egy drónirányítási központot, két üzemanyag- és hét lőszerraktárt, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy amerikai M777-es vontatott tarackot, továbbá HIMARS sorozatvetők három rakétáját és 130 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Kurszk megyei Kulbaki községben egy nő életét vesztette egy kigyulladt lakóházban. Ugyanebben a régióban a helyi kormányzó szerint kigyulladt egy kőolajtároló létesítmény.

Oroszország állítása szerint szombatra virradóra negyvenhét ukrán drónt semmisített meg, amelyeknek egyik célpontja feltehetően egy repülőgépgyár volt.

„A légvédelmi rendszerek elfogtak és megsemmisítettek egy drónt a Belgorodi, kettőt a Kurszki, hármat a Volgográdi, negyvenegyet pedig a Rosztovi terület felett” – közölte az orosz hadsereg.

Kijev az utóbbi időben szinte naponta intéz drón- és tüzérségi támadásokat orosz területek ellen. A Rosztovi terület kormányzója, Vaszilij Golubjov kijelentette, hogy az egyik csapás az Azovi-tengeri Taganrogot érte, ahol egy mentős megsebesült.

Ferenc pápa az ukrajnai békés rendezésről szólva a Nyugathoz fordult, amely Ukrajnát eszközként használja fel céljai eléréséhez – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva.

„Én ezt így látom: a pápa arra kéri a Nyugatot, hogy adja fel ambícióit és lássa be a hibáját” – mondta Zaharova a TASZSZ által ismertetett nyilatkozatban.

Rámutatott, hogy Oroszország soha nem blokkolta a tárgyalásokat Ukrajnával. Véleménye szerint Ferenc pápa nem Kijevhez, hanem a Nyugathoz fordult a tárgyalások megkezdésére való felhívással.

A katolikus egyházfő RSI svájci televíziónak adott interjújában az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalási folyamat megkezdésére szólított fel, nemzetközi közvetítők bevonásával.

„Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezést használta, igaz, a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét. A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta.

Zaharova a Telegram-csatornáján hazugsággal vádolta meg Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki azt üzente a pápának, hogy Ukrajnának csak egy zászlaja van, a kék-sárga és soha semmilyen más lobogót nem húz fel.

„Úgy hazudik, mintha levegőt venne. Még nem léptek be az EU-ba, de a zászlaját már mindenhová kiakasztották” – írta a szóvivő.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Zaharova reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a vasárnapi, Lengyelország NATO-tagságának 25. évfordulójával kapcsolatban tett kijelentésére is, miszerint hogy már több NATO-ország küldött katonákat Ukrajnába. Sikorski hozzátette azt is, hogy „egyes politikusokkal ellentétben” ő nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy mely államok tették ezt.

„Tovább titkolni ezt nem is tudták volna” – hangoztatta a szóvivő a hírügynökségnek.

„Nincs értelme tovább hazudni” – mondta Zaharova ugyanezzel a Sikorski-nyilatkozattal kapcsolatban az Izvesztija című lapnak.

Orosz katonai szakértők állítása szerint a támadás célpontja a taganrogi Berijev repülőgépgyár lehetett

– jelentette a hadsereghez közel álló Ribar televízió.

Az Ukrajnával szintén határos Kurszki terület kormányzója, Roman Sztarovojt azt mondta, hogy

egy klinika egy támadás következtében megrongálódott, az offenzíva nem követelt áldozatokat.

A részben elfoglalt dél-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszálló hatóságának egyik vezetője, Jevgenyij Balickij közölte, hogy dróntámadás következében tűz ütött ki az elektromos hálózat egyik berendezésében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar diákokat fenyegettek meg iszlamisták

origo.hu

Magyar Péteren röhög a fél internet

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

mandiner.hu

Magyar Pétert nem Poloska Péterként ismertem – Gulyás Gergely a Mandiner Stratégában

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Pankotai Lili megcsúszott, de úgy tűnik, sikerült elballagnia

origo.hu

Intim helyzetben fotózták a Házasság első látásra legmegosztóbb házaspárját

ripost.hu

Magyar Péter így váltogatja álláspontját szinte mindenben

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában

POLITIK

Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

POLITIK

Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat a választáson