POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.25.

Terrorveszély Franciaországban

A legmagasabb szinten.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.

Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, és a fenyegetésekre, amelyek hazánkat sújtják, úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a Vigipirate biztonsági készültséget: a merényletveszélyi riasztásra” – írta a kormányfő az X közösségi oldalon a védelmi tanács ülését követően, amelyet a francia elnöki hivatalban hívott össze Emmanuel Macron államfő.

A miniszterelnöki hivatal az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll.

A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután hirdetett ki a kormány, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb események fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként még péntek éjjel az Iszlám Állam jelentkezett. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak, és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket. Kijev azonban visszautasította, hogy köze lenne a krasznogorszki terrortámadáshoz.

Franciaországban 32 százalékkal emelkedett tavaly a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények száma 2022-hez képest, elsősorban a Közel-Keleten egyre erősödő feszültségek miatt – derül ki a belügyminisztérium közzétett jelentéséből.

A rendőrség és a csendőrség 2023-ban „csaknem 15 ezer etnikai, nemzetiségi, vélt faji vagy vallási alapon elkövetett incidenst regisztrált Franciaország-szerte, köztük 8500 bűncselekményt vagy szabálysértést” – írta a minisztérium statisztikai osztálya, amely a tavalyi év végén „egyértelmű gyorsulást” tapasztalt. A Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta ugrásszerűen megnőtt.

Az utolsó negyedévben regisztrált bűncselekmények száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest – áll a jelentésben.

„Ez a növekedés októberben kezdődik, majd novemberben a bűncselekmények száma magas szinten marad, a decemberi visszaesést megelőzően”

– tették hozzá a jelentéstevők. Januárban a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) jelezte, hogy a Franciaországban elkövetett antiszemita cselekmények száma egy év alatt megnégyszereződött, a 2022-as 436-ról 1676-ra 2023-ban, s október 7. után „robbanásszerű” volt az emelkedés. A belügyminisztérium statisztikai osztálya azonban nem közölt részleteket arról, hogy a regisztált incidensek keresztényellenesek, iszlamofóbok vagy antiszemiták voltak.

A korábbi évekhez hasonlóan „a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények túlnyomó többségét a provokációk, a sértegetések és a rágalmazások” teszik ki

– hangsúlyozta a jelentés. A sértettek túlnyomó többsége férfi, 25 és 54 év közötti, afrikai országból származó külföldi állampolgár, s csak alig négy százalékuk tesz feljelentést.

Az idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekményeket leggyakrabban Párizsban követik el, ahol csaknem háromszor több incidens történik az országos átlagnál. De „a Párizsban elkövetett bűncselekmények nem csak az ott élőket érintik, ami a párizsi sértettek számának túlbecsléséhez vezethet” – olvasható a jelentésben.

Újabb francia iskolák kaptak terrorfenyegetést péntek este és szombatra virradóra, ezúttal az ország északi részében, az intézmények digitális felületein keresztül – tudta meg az AFP hírügynökség rendőrségi és közigazgatási forrásokból.

„Hétfőn 122 iskola fog felrobbanni” – olvasható abban az üzenetben, amelyet egy lille-i középiskola diákjai szüleinek küldtek. Az üzenet szerzője azzal is fenyegetőzött, hogy megtámadják a Vincent Bolloré milliárdos üzletember tulajdonában lévő CNews hírtelevíziót.

Amiens oktatási hatósága szerint a körzetben „több iskola digitális felületét is feltörték”. A lille-i középiskolának küldött üzenethez hasonlóan az amiens-i iskolák által kapott üzenet is több intézményt említ – tette hozzá az oktatási hatóság az AFP-nek nyilatkozva.

Több bejelentés is érkezett az interneten terjedő erőszakos vagy törvénytelen tartalmak bejelentésére szolgáló platformra – mondta egy rendőrségi forrás az AFP-nek.

A párizsi régióban mintegy ötven oktatási intézmény, főleg középiskolák kaptak terrorfenyegetést és lefejezésekről készült felvételeket az iskolák digitális felületein keresztül.

Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail-címét, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék.

„Azt hiszik, hogy névtelenek maradhatnak, de mi levadásszuk őket. Azt hiszik, hogy biztonságban vannak, de mi megbüntetjük őket. Az elmúlt hónapokban elküldött hasonló fenyegetések több tucat elkövetője ellen már eljárás indult” – mondta Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az iskolák biztonságáról rendezett tárcaközi értekezlet után.

November közepéig a kormány nyolcszáz hamis bombariadót számolt össze egy korábbi fenyegetéssorozat után. A hamis riasztások száma azután nőtt meg, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.