POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.11.

Szlovákia és hazánk a béke nyelvén beszél

Újabb magyar-szlovák tárgyalások.

Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett és örül annak, hogy Szlovákia is a béke hangján beszél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Peter Pellegrinit, a szlovák parlament elnökét.

A kormányfő a megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában az orosz-ukrán háborúra utalva azt mondta: a magyarok aggodalommal figyelik azt, ami történik, hogy százezrek halnak meg, válnak özveggyé és sok százezer gyermek válik árvává. Nem látjuk, hol van ennek a háborúnak a vége – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette:

a legfontosabb kérdés ma a béke, ugyanakkor egész Európa a háború nyelvét beszéli.

Hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél. Jelezte: biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett, és jelezte, szeretné, ha együtt tudnának dolgozni a béke érdekében.

A veszélyek korában élünk, és ilyenkor a jószomszédi kapcsolatok felértékelődnek – hangsúlyozta, azt ígérve, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy jó szomszédja legyen Szlovákiának.

Közölte: a szlovák parlamenti elnökkel folytatott megbeszélésen a szuverenitásról is beszéltek, Brüsszelben ugyanis bizonyos kérdésekben – ideértve a külpolitikát is – el akarják venni a tagállamoktól a vétójogot, azt, hogy egyhangúságnak kelljen lennie. Hangsúlyozta: ebben az ügyben mindketten a szuverenitást tartják fontosnak.

Megköszönte, hogy Szlovákia segít megvédeni Magyarország déli határát és felidézte, hogy Peter Pellegrini miniszterelnöksége alatt szlovák rendőröket küldtek Magyarországra ennek érdekében.

„Ma azért nem járkálnak kontrollálatlanul mindenfajta migránsok tíz- vagy százezrei Közép-Európában”, mert segítséget kaptunk, hogy meg tudjuk védeni a déli határainkat

– mondta. Azt is felidézte: „együtt harcoltak” Szlovákiával a migránsok betelepítéséről szóló kötelező kvóták ellen is. Jelezte: Magyarország és Szlovákia számára az energiaszabadság egyformán fontos, ezért együttműködnek az energia kérdésében is, ideértve a nukleáris beruházásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A kormányfő megköszönte, hogy 2010 óta 18 új határátkelőt tudtunk nyitni a szlovák-magyar közös határszakaszon.

Felidézte:

miniszterelnökként is együtt dolgozhatott Peter Pellegrinivel, a közös kormányzás időszakában pedig a két nép között „a távolság csökkent”, a barátság erősödött, és megtalálták azokat a közös pontokat, amelyekre föl lehet építeni a közös jószomszédi viszonyt.

Az illegális migráció okozta kihívásokról és az Európai Unió jövőjéről is szó volt Kövér László magyar házelnök és Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökének hétfői budapesti megbeszélésén.

Kövér László a találkozó utáni nyilatkozatában kiemelte: az Európai Unió keretei közötti együttműködés rendkívül fontos kérdés. A migráció mellett ide tartozik az unió jövője is – mondta a magyar Országgyűlés elnöke, hangsúlyozva: a bővítés területén hasonló elveket és célokat követ a két ország.

Fel kell gyorsítani a délkelet-európai, csatlakozásra váró államok felvételét, „hovatovább erkölcsileg teljesen vállalhatatlan és méltánytalan” az az elbánás, amiben az Európai Unió ezeket az államokat részesíti – mutatott rá.

Kövér László azt mondta: az Európai Unió szervezeti-szerződéses rendszerének átalakításában is hasonló érdekek és elvek mozgatják Magyarországot és Szlovákiát.

Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy az Európai Unió a jövőben is szuverén államok egyenrangú együttműködésének a kerete legyen

– fogalmazott a magyar házelnök.

Kijelentette: elleneznek és próbálnak akadályozni minden olyan informális, lopakodó törekvést, amely próbálja a nemzetállamok hatásköreit Brüsszelbe „elszivattyúzni”. Ennek megvalósulásaként értékelte a migránskvóták erőltetését, vagy bármely más területen való erőszakos érdekérvényesítést Brüsszel részéről.

Az Országgyűlés elnöke leszögezte: nem értünk egyet és nem járulunk hozzá egy olyan szerződésmódosításhoz, amelyben formálisan is a nemzetállami szuverenitás csorbítására hatásköröket vonnának el. Példaként hozta az egyhangú döntéshozatal megszüntetését.

Kiemelte:

a több mint 1100 éves együttélés összeköti a két nemzetet, „együtt voltunk jóban-rosszban”. Összekötnek bennünket a jelen érdekei is, közte a gazdasági és kereskedelmi együttműködés területe. Magyarország harmadik számú partnere Szlovákia, ami önmagában is jelzi, hogy milyen szoros az együttműködés.

A jövőbeni érdekek és a jövőről alkotott elképzelések is összekötik a két országot, érdemes még intenzívebben dolgozni az együttműködés erősítésén. Erre a magyar Országgyűlés képviseletében Kövér László ígéretet tett szlovák kollégájának.

Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke nagyra értékelte a megbeszélés nyitottságát és közvetlenségét.

Kitért arra, hogy budapesti látogatására egy ipolyi hídavatásról érkezett, amelyet szimbolikus jelentőségűnek nevezett. A hidaknak össze kell kötni, együttműködéseket kell létrehozni és nem elszakítani egymástól – mutatott rá.

A szlovák parlamenti elnök szerint nagyon sok olyan terület létezik, ahol a jó barátok együtt dolgoznak és hasonlóak a nézeteik, mint Szlovákiának Magyarországgal. Kiemelte: ugyanaz az álláspont az illegális migráció elleni harcról és mindkét ország védi a schengeni határ rá eső részét.

Aláhúzta:

nagyra értékeli, ahogy Magyarország a szlovák légteret védi, ahogy azt is, hogy a szlovák rendőrök segítenek a magyar-szerb határ védelmében.

Peter Pellegrini azt mondta: abban is azonos állásponton voltak, hogy soha nem járulnak hozzá a kötelező migránskvóták életbe léptetéséhez. Mindkét országnak szuverén joga, hogy kinyilvánítsa, kivel akar és kivel nem akar együtt élni.

Nagyon hasonló az álláspont az ukrajnai konfliktus megoldásáról is – folytatta – aláhúzva: Ferenc pápa is kimondta, meg kell találni a bátorságot a konfliktus lezárásához.

A szlovák házelnök azt mondta, soha nem fogja megérteni, hogy sok politikus miért támadja a pápa álláspontját. Egyértelműen megismételte a hétfői találkozón is kormánya álláspontját, hogy Szlovákia semmi esetre sem küld ukrán területre egyetlen katonát sem.

Szlovákiának rendkívül fontos a V4-ek együttműködésének folytatása is, azokon a területeken ahol azonosak vagy közel azonosak voltak a vélemények, az együttműködés mindig rendkívül jó hozadékkal járt – fűzte hozzá.

A V4-es tagállamok lakosságszáma 10 százaléka az uniónak és ezért a két ország és szomszédainak hangja sokkal erősebben kell hangozzék Brüsszelben is – vélte.

Peter Pellegrini örömét fejezte ki, hogy a két ország parlamentjeinek még erősebb együttműködésében tudtak megállapodni, ami nemcsak házelnöki, hanem alacsonyabb szintekre is vonatkozik. Beszámolt arról is, hogy a találkozón szó volt a nemzeti kisebbségek támogatásáról is. Konkrét projektek vannak előkészítve, amelyek a következő hónapokban valósulhatnak meg – jelezte.

Újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közel hárommilliárd forintból épült, 50 méteres Szent Borbála híd ünnepélyes átadóján arról számolt be, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan hazánkban egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi útépítés történt, és mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett.

Beszédében emlékeztetett, hogy a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a második világháborúban megsemmisült. „Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy a magyar kormány a nemzeti érdekek érvényesítését tartja szem előtt, márpedig ezt a célt jól szolgálja a kapcsolatok folyamatos javítása a szomszédos országokkal a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök mentén.

„Azokat az együttműködési pontokat keressük, amelyek egyértelműen jók mindenkinek, jók mind a két országnak, jók mind a két nemzetnek (…) És hisszük azt, hogy ami jó mindkét országnak és mindkét nemzetnek, az erősebbé is tesz minket. Különösen így van ez Szlovákiával, amellyel a hét szomszédunk közül a leghosszabb a közös határunk” – mondta.

Szijjártó Péter ennek kapcsán tudatta, hogy ezen a 654 kilométeres határszakaszon 2010-ben még csak huszonkét ponton lehetett átkelni, a két ország vezetői azonban 2014-ben megállapodást írtak alá ezek számának a növeléséről, így ez a mai átadóval el is érte a negyvenet.

„Ez tizennyolc új összekötő kapocs, amely Magyarország és Szlovákia, a magyarok és a szlovákok, a két gazdaság és a határ két oldalán élő közösségek közötti kapcsolatokat fűzik még szorosabbá” – szögezte le.

„Mi ezt igazi sikertörténetnek tartjuk, s azt gondoljuk, hogy a sikertörténetet folytatni kell, ezért készen állunk arra, hogy új hidakat, új utakat, új vasútvonalakat építsünk” – fűzte hozzá.

Saját tapasztalatait is felidézve úgy vélekedett, hogy a határ mentén élni különös élethelyzet, amelynek minőségét főként a határ legális átjárhatóságának mértéke dönti el.

A miniszter ezután nagy mérföldkövet emlegetett a kétoldalú gazdasági együttműködés kapcsán is, azt emelve ki, hogy Szlovákia tavaly Magyarország második legfőbb kereskedelmi partnere volt 15 milliárd eurónyi forgalommal, amely több mint 2,5-szerese a 2010-es adatnak.

„Hogy mennyire fontosak tehát ezen összeköttetések a két ország között, azt ez az adatsor is viszonylag egyértelműen mutatja” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy

az energiarendszerek összekötése az ellátásbiztonságot jelenti mind a két fél számára, még ha a gázvezetékek összekapcsolásakor sokan azt is mondták, hogy az értelmetlen.

„Mi elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködését tovább erősítsük. Hisszük azt, hogy ennek erősítése a legjobb eszköz arra, hogy a magyarság Szlovákiában és a szlovák közösség Magyarországon is egyre jobban érezze magát” – mondta.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években a két ország szuverenitása és biztonsága szempontjából egyaránt kulcsfontosságú kérdésekben is együtt tudtak működni.

„A két kormány együttműködésének köszönhetően sikerült meggátolnunk azt, hogy illegális migránsok tíz- vagy százezrei járkáljanak itt, Közép-Európában. Meg tudtuk őrizni az energiaszabadságunkat, meg tudtuk őrizni és meg tudtuk erősíteni a szuverenitásunkat. És mi, tisztelt hölgyeim és uraim, büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországnak és Szlovákiának is olyan kormánya van, amely kiáll a békéért, és akkor is kiáll a békéért, és akkor is kiáll az emberi életek megmentéséért, hogyha ez ma nem az európai politika mainstreamjébe tartozó pozíció” – sorolta.

„Magyarország és Szlovákia együttműködésének fejlesztése kölcsönös érdekünk, és készen állunk erre a jövőben is” – összegzett.

A fontos kérdésekben egyezik a magyar és a szlovák kormány véleménye – közölte a hétfői magyarországi látogatása alkalmával a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón a szlovák parlament elnöke.

Peter Pellegrini kiemelte: „nemcsak a közös nézőpont és a közös történelem köt össze minket, hanem további aktív lépéseket teszünk az együttműködés fejlesztésére”.

Hétfőn például Szijjártó Péter külügyminiszterrel újabb hidat adtak át a két ország között. Ezzel lezárult egy nagy projekt, amelyben a szlovák-magyar határátkelők számát bővítették – emlékeztetett, majd beszámolt arról is, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnökök egy új egyetértési nyilatkozaton dolgoznak.

Felidézte, hogy

az utóbbi években több stratégiai döntést sikerült meghozni a magyar kormánnyal közösen. A két ország összekötötte például gázvezetékeit és új összeköttetések létesültek a villamosenergia-hálózatban, ami javítja az energiabiztonságot.

Hozzátette: az atomenergia terén is tovább intenzív együttműködésre van szükség, nemcsak műszaki, hanem személyzeti téren is.

A szlovák házelnök köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy közösen sikerült kiharcolni: az Európai Unió az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolja.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Magyarországnak a határvédelemben. Hivatalba lépése után az új szlovák kormány azonnal éles üzenetet küldött az embercsempészeknek: Szlovákia nem kíván tranzitország lenni – idézte fel.

Peter Pellegrini köszönetet mondott Magyarországnak a szlovák légtér védelméért is.

Szlovákia kis országként sosem fog egyetérteni az uniós vétójog megvonásával – mondta el, majd örömét fejezte ki, amiért ebben a kérdésben Magyarország támogatását is magukénak tudhatják.

Elmondta azt is:

Szlovákia is úgy döntött, nem küld katonát Ukrajnába, annak ellenére is, hogy kritikával illetik ezért a szuverén és független álláspontért.

A vérontás megakadályozásának egyetlen módja, ha megtaláljuk a bátorságot a béketárgyalásokhoz – fejtette ki.

Magyarország Szlovákia egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere – mondta el Peter Pellegrini, aki örömét fejezte ki azért is, mert a két ország közötti külkereskedelmi forgalom egyre növekszik és amiért közös erővel próbálják egymás területén élő kisebbségeik „útjait egyengetni”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába