POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.11.

Szijjártó Péter: Trump szavatolhatja a békét és a stabilitást

Nyilatkozott a külügyminiszter.

A világnak szüksége van arra, hogy Donald Trump győzedelmeskedjen a közelgő amerikai elnökválasztáson, mert csak egy erős amerikai elnök tud stabilitást és biztonságot adni a nemzetközi rendszernek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Breitbart amerikai lap hírportáljának adott interjúban.

Szijjártó Péter úgy látja, ha Donald Trumpot megválasztják novemberben, akkor az ukrajnai konfliktus szereplői között béketárgyalások kezdődnek majd és a háború véget ér.

ORBÁN Balázs; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j3) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt (b3) tárgyalása Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j2) és Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Trump elnök nélkül ez a háború sokáig el fog tartani, még több veszteséget és nagyobb pusztítást okozva

 – figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter. 

A legfőbb reményünk, hogy ha Trump elnök megnyeri a 2024-es választásokat, akkor békét tud majd teremteni

 – tette hozzá.

Mi, magyarok, teljes támogatásunkat adjuk ehhez azon kevés európai országok egyikeként, amelyek békepártiak

 – hangsúlyozta. 

Meg kell érteni, hogy Európában az országok többsége háborúpárti, s csak egy elenyésző kisebbség békepárti

 – mondta.
Szijjártó Péter elmondta, ha Donald Trump békepárti politikája megvalósul, akkor az európai államok közül „egyesek változtathatnak álláspontjukon".

Ezért van szükségünk Trump elnök győzelmére

 – húzta alá a magyar külügyminiszter, hozzátéve: „abban bízunk, hogy tervezett lépései az ideális utat jelentik majd a béke elérésére Ukrajnában".

Szijjártó Péter szóvá tette azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel Donald Trumpot ki akarják zárni a választásokból, és nehezményezte, hogy az ilyen jogi és politikai támadásokat rendszerint konzervatív politikusokkal szemben alkalmazzák. Az ukrajnai konfliktusról Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy „ezt a háborút nem lehet a frontvonalakon eldönteni".

A csatatér csak áldozatokat és pusztítást hozhat, de nem megoldást – jelentette ki. 

A halálozások, sebesülések és a pusztítás csökkentése érdekében a legjobb, ha véget vetünk a háborúnak

 – tette hozzá.
Mint mondta, általánosságban ugyan elismerik, hogy Ukrajna nem fog győzelmet aratni Oroszországgal szemben, „de azt is tudjuk, hogy Oroszország nem nyerhet a teljes Nyugat ellen".

Ha egyikük sem képes győzni a másik ellen, így vagy úgy, kétségkívül tárgyalások lesznek a háború lezárására

 – mondta. 

Ezért az a kérdés, hogy ezeket a tárgyalásokat miért nem előbb tartják, mint utóbb

 – hívta fel a figyelmet.
Szijjártó Péter a gázai övezeti háború kapcsán kitért arra is, hogy az európai országok kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben.

Nem szabad elfelejteni, hogyan kezdődött ez a konfliktus

 – emelte ki a tárcavezető. 

Brutális, kegyetlen terrorista támadás történt Izrael ellen, több ezer rakétát lőttek ki az ország területére, ezernél is több embert gyilkoltak meg és százakat hurcoltak el

 – idézte fel Szijjártó Péter az október 7-i eseményeket, amikor a radikális iszlamista Hamász összehangolt támadást indított a zsidó állammal szemben.
Szijjártó Péter szerint Izrael válaszként indított katonai offenzívája a Hamász ellen létfontosságú nemcsak a zsidó állam, de a világ biztonsága szempontjából is, hogy elejét lehessen venni hasonló támadásoknak szerte a világban. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy elejét kell venni a konfliktus kiterjedésének is.
Az izraeli-palesztin konfliktus úgynevezett kétállami megoldásáról szólva Szijjártó Péter megjegyezte, hogy egy ilyen elhatározáshoz „két állam beleegyezésére lenne szükség, ami bizonyosan nincs meg".
„Ahelyett, hogy mesterségesen erőltetnénk egy ilyen megoldást, először nézzük meg, miként élhetnének ezek a népek együtt békésen" - mondta. Felidézte, hogy a Donald Trump által közvetített Ábrahám-egyezmények Izrael és több arab ország között „megmutatták, hogy van erre mód".

A magyar miniszterelnök amerikai útja vezető téma volt Orbán Viktor az M1-nek adott vasárnap esti interjújában is.

 Orbán Viktor elmondta, elsőroban azért ment Amerikába, mert Donald Trump meghívta, másodsorban, „mert volt munka”. 

– Tekintettel arra, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok a politika világában ma kifejezetten rosszak, pedig szövetségesei vagyunk egymásnak, ezért megpróbáltam ezt a kapcsolatot kijavítani. Tehát azért mentem Amerikába, hogy az amerikai–magyar politikai barátságot helyreállítsuk

– emelte ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy a mostani kormányzattal ez nem megy. 

– Ennek megvan a maga oka, ez egy háborúpárti kormányzat, ami most Washingtonban van. A demokraták adják az elnököt, és elkötelezettek a háború mellett. Mi meg egy békepárti kormány vagyunk, tehát nem őrölünk egy malomban – fejtette ki Orbán Viktor, és kiemelte:

Ezzel ellentétben Trump elnök úr a béke elnöke volt. 

Orbán Viktor azt mondta, Donald Trump esetében „nincs szó zsákbamacskáról”, hiszen ő már volt elnök, tehát pontosan tudjuk, hogy mi fog történni. 

Ő az első négy évében lezárt háborúkat. Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Tehát róla tudjuk, az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere. És most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az ő célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban. Mi sem szeretnénk mást, mint békét, minél hamarabb tűzszünetet. Ennek a lassan végtelenbe nyúló háborúnak minél hamarabbi lezárását. Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne erre, mint Donald Trump

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár az amerikaiak általában az európai kultúrát és történelmet nem ismerik részleteiben, annyit megértenek, hogy Ukrajnával Magyarország egy szomszédos ország, és ha a szomszédban háború van, az rossz. 

Tehát tudják, hogy mi már csak a saját természetes nemzeti érdekeinkből kiindulva is a békében kell, hogy érdekeltek legyünk, és ezért számíthatnak ránk a béketeremtésben

– emelte ki. 

Mint mondta, 

Donald Trumpnak „elég részletes tervei” vannak arra, hogy hogyan kell ennek a háborúnak véget vetni. Az ő tervei egybeesnek Magyarország érdekeivel. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy egy különleges helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy hogy látnak minket, magyarokat az amerikaiak. 

– Nem csak az elnök úrnál voltam, hanem a Heritage Foundationben is tartottam egy előadást. Ez az intézet írja Trump elnök programját, a részletes szakmai programot ez az alapítvány készíti el az elnök számára, ők toborozzák a leendő amerikai adminisztrációnak az embereit is. És náluk Magyarországnak egy kitüntetett helye van – jelentette ki Orbán Viktor. Mint mondta:

Ma úgy tekintenek Amerikában Magyarországra, mint egy különleges helyre. Egy hely, ami más, mint a többi. Úgy látják, hogy Európa ma egy nagy liberális, progresszív, liberális óceán. És abban van egy sziget. Egyetlen sziget, ez Magyarország, amelyik megpróbál másként élni, másképp gondolkodni, másként viselkedni, mondjuk úgy, hogy az ő nyelvükön konzervatív politikát csinál.

Nekünk ma azért van nagy tekintélyünk Amerikában, mert mi megcsináltunk olyan dolgokat, amik ők is szeretnének, csak nem megy – tette hozzá. 

A miniszterelnök példaként a közbiztonságot említette, mint mondta, Magyarországot azért tisztelik ma az Egyesült Államokban, mert ez Európa legbiztonságosabb országa. „Mert itt nem a rendőrök ellen beszélnek, mint Amerikában, nem a bűnözőknek, hanem az áldozatoknak a jogairól beszélnek” – jegyezte meg. 

A rendőrök számát megnöveljük, a büntető törvénykönyvet szigorítjuk, és helyreállítottuk 2010 óta a közrendet olyan mértékig, hogy mi vagyunk Európa mindenki által elismerten legbiztonságosabb országa Amerikában, ez fantasztikus dolog nekünk, természetes. 

A miniszterelnök kitért az illegális migráció kérdésére is. Mint mondta:

Ők is szeretnék megállítani a migrációt, csak nem tudják. A mostani elnök nem is akarja, de még Trump elnök úr, amikor akarta, neki is nehezen ment. Magyarország egy olyan hely Európában, ahol azt mondják, hogy a migráció veszélyes dolog, az illegális határátlépés bűncselekmény, nem vagy jogosult Magyarországon tartózkodni, ha illegálisan léptél be, mi téged vissza fogunk küldeni. Te nem adhatsz be itt menekültkérelmet, ha illegálisan léptél be az országba, hanem azt egy magyar nagykövetségen kell megtenned, és kívül kell várakoznod.

Orbán Viktor hozzátette, hogy ezt Amerikában példának tekintik, mert „ott milliószám jönnek be az illegális bevándorlók. Óriási probléma Amerikában. Ez itt egy megoldott ügy.” 

A miniszterelnök szerint a családdal is ez a helyzet, „hogy Magyarország a családi értékek mellett kiáll, és az alkotmányban védjük a családi értékeket, miközben mindenki az ilyen LMBTQ-s bolondságokról beszél egész Nyugat-Európában. Ez Amerikában tiszteletet vált ki, jobban állunk elismertség és tekintély szempontjából, mint mi azt gondolni szoktuk.”

...én idősebb George Bush óta minden amerikai elnökkel személyesen találkoztam. Mindegyiket ismertem, mindegyik politikájához volt valami viszonyunk. Bushtól egészen a mostani demokrata kormányzatig. Ha máshol nem, hát NATO-csúcsokon rendszeresen találkozunk. Szóval az amerikai republikánusok értik, hogy most nagyon nehéz időszakát éljük az amerikai–magyar kapcsolatoknak, mert az amerikai kormányzat  olyasmiket vár el Magyarországtól, amiket mi nem akarunk, nem tudunk teljesíteni.

Azt várják el, hogy Magyarország is szálljon be a háborúba, „de mi nem akarunk beszállni a háborúba”, emelte ki a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, hasonló nézetkülönbség van például a migráció területén vagy az LMBTQ-jogok esetében is.

 Orbán Viktor értékelése szerint, a mostani amerikai kormányzat arra a következtetésre jutott, hogy nem tudnak dűlőre jutni a jelenlegi kormánnyal. 

Ezért egyetlen megoldás van, ha leváltanak bennünket

– tette hozzá Orbán Viktor.

És ezért a mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad a baloldali ellenzéknek, a baloldali újságíróknak, a baloldali médiának, a baloldali civil szervezeteknek, erősíti őket, hogy elérjen egy kormányváltást. Ez persze megrontja a kapcsolatokat.

A miniszterelnök kiemelte, „mi szövetségesek vagyunk, nem szolgák”, és a republikánusok is érzik azt, hogy ez most nincs jól így, és ennek gazdasági ára is van.

Úgyhogy az volt a másik nagyon fontos témánk Trump elnök úrral, hogy hogyan adjunk egy új és nagy lökést az amerikai–magyar gazdasági együttműködésnek

– emelte ki a miniszterelnök. 

Arra a kérdésre, hogy a NATO-tagokat bírálta Donald Trump, mondván, hogy aki nem fizet, annak nem jár védelem, Orbán Viktor úgy reagált, hogy ez nem bírálat volt.

Többről van szó, mint hogy bíráltról. Neki van egy nagyon világos elképzelése, amivel nehéz nem egyetérteni. Ő a következőket mondja: először is az ukrán–orosz háborúban ő nem fog adni egy fillért se. Ezért vége is lesz a háborúnak, mert nyilvánvaló, hogy Ukrajna önmagában nem áll meg a lábán. Ha az amerikaiak nem adnak pénzt meg fegyvert, az európaiak mellett, akkor a háborúnak vége van. És ha az amerikaiak nem adnak pénzt, az európaiak egymagukban képtelenek ezt a háborút finanszírozni. És akkor vége van a háborúnak.

Orbán Viktor hozzátette, hogy arról van szó, hogy Amerika nem akarja finanszírozni Európa biztonságát.

Ha az európaiak félnek az oroszoktól, vagy általában szeretnének egy magas szintű biztonságot, akkor fizessenek érte. Vagy építsenek saját hadsereget, saját eszközöket, vagy ha az amerikaiakat használják erre, akkor fizessék ki az amerikaiaknak az árát, a biztonság árát. Tehát egyenesen beszél és világosan – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy floridai meghívása egy családi meghívás is volt egyben. Mint mondta, Magyarországnak a helyzete azért is előnyös, mert Donald Trump felesége szlovén, így az átlagos amerikaiaknál több tudással bír erről a térségről. 

Orbán Viktor szerint amit látunk és a valóság nem tér el egymástól, az elnök úgy él, amilyen, és olyan a családja, amilyen a valóságban. Donald Trumpnak az a különlegessége, hogy már az elnöksége előtt is „egy legenda volt” – mondta.

Az amerikai kampányról a kormányfő azokat a terveket, hogy nem engednének elindulni valakit, inkább a diktatúra eszköztárába sorolta, „amely nem méltó az amerikai demokráciához”. Tapasztalatai szerint „csak akkor nyerhetsz, ha megszenvedtél érte”, és Donald Trump „kutyául megszenved” érte, mert az, amin keresztül kell mennie, példátlan.

Orbán Viktor azonban biztos abban, hogy aki keresztülmegy azon, hogy le akarják csukni, bíróság elé akarják állítani, el akarják venni a vagyonát, ki akarják zárni az indulásból, de mégis harcol és elindul, az a magyar népmesék hőseihez hasonlóan, a végén majd győz.

A miniszterelnök kiemelte: Donald Trump megválasztása a gazdaság szempontjából is sokat jelentene. Magyarországon ma kilencmilliárd eurónyi amerikai befektetés van, és a két ország közti kereskedelmi forgalom is nagyjából ennyi. Ezen nekünk van hárommilliárd eurónyi hasznunk. Azonban az, hogy a mostani amerikai kormányzat a kettős adóztatásról szóló jogszabályt hatályon kívül helyezte, újat meg nem fogadott el, komoly akadálya a kapcsolatok erősítésének.

Orbán Viktor reális célkitűzésnek nevezte a kilencmilliárd eurós forgalom megduplázását. A magyar gazdaságnak sokat jelentene, ha egy velünk szövetséges és baráti Egyesült Államok kiemelt gazdasági, befektetési célpontnak is tekintené Magyarországot, továbbá ezen a magyar emberek is sokat nyernének.

Ha Joe Biden nyerne, „az rossz lenne” 

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár Donald Trumpnál nem, de a washingtoni előadáson komoly kérdés volt Magyarország kelet és nyugat közötti híd szerepe.

Jelenleg Magyarországon a németek beruházási értéke 25 milliárd euró, az amerikaiaké kilenc, a kínaiaké is kilenc, a dél-koreaiaké pedig hat. 

Ma a kínai és amerikai befektetések egyensúlyban vannak, de a kínaiak nőnek, míg az amerikaiak elakadtak, tehát az Egyesült Államoknak, ha lépést akarnak tartani Kínával, növelniük kell Magyarországon a beruházásaikat 

– mutatott rá.

Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal. Az pedig Magyarországnak jó lenne, ha az országon belül tudna együttműködni a német, a kínai, a dél-koreai meg az amerikai tőke, a nagyságrend növekedésével pedig a magyarok jóléte is javulna – tette hozzá.

origo.hu

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

metropol.hu

Putyin békeajánlatot tett, Amerika döntése viszont világháborút hozhat

magyarnemzet.hu

Nem értenek egyet a németek az Európai Bíróság Magyarországot sújtó ítéletével

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

vg.hu

Az Európai Bizottság szerint egyes újságok hazudnak a magyar bírságról, megmagyarázták az ítéletet

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

lakaskultura.hu

Ezektől nem férünk el a konyhában: az IKEA friss felméréséből kiderül

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

A NATO átveszi az ukrán fegyveres erők kiképzését

POLITIK

Donald Trump a józan ész uralmát szeretné visszahozni

POLITIK

Magyar feltételek Ukrajna csatlakozási dokumentumában

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom