POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.23.

Szijjártó Péter: Nincs tudomásunk moszkvai magyar áldozatokról

"Szorosan együttműködve nyomon követjük az eseményeket”

Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva péntek este a Facebook-oldalán.

Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket” – írta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára.

Negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van a lőfegyveres és robbantásos merényletnek, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban követtek el ismeretlenek – jelentette a TASZSZ hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése alapján.

Leomlott a megtámadott és lángokban álló oroszországi rendezvényközpont teteje – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Az Interfax jelentése szerint a Nemzeti Gárda hajtóvadászatot indított a helyszínen a támadás elkövetői ellen.

Korábbi közlés szerint a krasznogorszki épület egyharmada, 12 900 négyzetméternyi terület égett a támadás következtében, de mostanra megfékezték a tüzet. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott majd, tűz keletkezett.

A Moszkva északnyugati elővárosában lévő Crocus City Hallban a Piknik nevű népszerű orosz rockegyüttes adott koncertet mintegy 6000 néző előtt.

Eddig 18 halottról és 43 sebesültről számoltak be

Az egyik orosz közösségi média jelentése szerint 18 halottja és 43 sebesültje van annak a nagyszabású támadásnak, amelyet ismeretlen fegyveresek követtek el egy rendezvényközpont ellen a Moszkva elővárosának számító Krasznogorszkban. Az Interfax értesülései szerint gyermekek is vannak a sérültek között.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is megerősítette, hogy vannak halálos áldozatok, de adatot nem közölt.

A legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a Crocus City Hall elleni támadást, amelyet médiaforrások szerint 2-5 férfi hajtott végre, és amely a legtöbb halálos áldozatot követelte az utóbbi években Oroszországban.

A Interfax hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a támadók legkevesebb öten voltak, terepruhát viseltek, és gépfegyverből nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. Két robbanás is történt, tűz ütött ki, vastag füstfelhő száll ki az épületből.

Az épületből több száz ember menekítettek ki.

Ukrajna és az egyik Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja érintettségét

Ukrajna és az Oroszország Szabadsága Légió nevű Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja, hogy köze volna a lőfegyveres és robbantásos merénylethez – jelentették nyugati hírügynökségek.

Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez” – jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok. „Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak” – írta.

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig azt közölte: Hangsúlyozzuk, hogy légiónk nem harcol orosz civilek ellen! Egyúttal a csoport Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a véres provokációt és annak megjelenítését a médiában.

Az amerikai nagykövetség a támadás helyszínének kerülésére szólította fel az amerikaiakat

A moszkvai amerikai nagykövetség óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek.

Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete őszinte részvétét nyilvánította az orosz népnek. A nagykövetség megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt.

Az EU megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte a merényletet 

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a péntek esti merényletet.

„Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra” – közölte Peter Stano uniós szóvivő.

A Fehér Ház együtt érez a rettenetes oroszországi koncerttermi támadás áldozataival – közölte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő pénteken.

Egyelőre nem tudok több részletet közölni” – mondta John Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok további információkhoz kíván jutni.

Hírügynökségi jelentések szerint a Moszkva melletti Krasznogorszkban öt ember nyitott tüzet gépfegyverből a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában.

Kirby hozzátette: a Fehér Háznak nem áll rendelkezésére olyan értesülés, amely szerint Ukrajnának vagy ukránoknak köze lenne a lövöldözéshez.

Nem tanácsolnám, hogy ilyen korai stádiumban Ukrajnával való kapcsolatról beszéljünk” – hangsúlyozta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Kirby megjegyzésére reagálva Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.

„A Fehér Ház azt mondta, nem látja jelét annak, hogy Ukrajna vagy ukránok részesei lettek volna a moszkvai terrorakciónak. Milyen alapon vonnak le washingtoni hivatalnokok bármilyen következtetést valakinek az ártatlanságáról egy tragédia közepette?” – tette fel a kérdést.

Ha Washingtonnak vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!” – mondta Zaharova.

A Fehér Ház hangsúlyozta: nem bátorítja és nem segít Ukrajnának Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

A szóvivő annyit közölt, Washington hosszú távú politikája, hogy ne bátorítsa az ukránokat Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Vlagyimir Putyint percekkel a támadás után tájékoztatták a történtekről, és az illetékes szervek azóta is folyamatosan informálják az elnököt a fejleményekről – közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Peszkov szerint az elnök kiadott minden szükséges utasítást a merénylettel kapcsolatban.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket. „Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, meg fogják kapni méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” – mondta Valentyina Matvinjenko a Telegramon.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.