POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.30.

Rendőrök védik az ünnepek alatt az európai fővárosokat

Terrorkészültség mindenütt.

A francia belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy minden templom előtt legyenek egyenruhások. Közben Párizs bejelentette: külföldi rendőrök és katonák segítségét kérik az olimpia idejére, a francia belügyminisztérium 46 országtól kért segítséget. Eközben néhány órán belül két késelés is volt Londonban, az egyiket egy vonaton, a másikat a metrón követték el, ketten súlyosan megsérültek. Bécsben is két támadás volt 24 órán belül, ezért a hatóságok úgy döntöttek, fegyvertilalmi övezetté nyilvánítják az osztrák főváros 10. kerületének központját.

Több mint 140 embert öltek meg az Iszlám Állam zsoldosai a múlt héten Oroszországban. A terrortámadás egész Európát megrázta, több országban is szigorítottak a biztonsági szabályokon.

Franciaország is szinte azonnal lépett. Párizs úgy döntött: a terrorkészültség szintjét a legmagasabbra emeli. Ezt általában akkor vezeti be a francia kormány, amikor közvetlen a terrorveszély, vagy már megtörtént a támadás. A közintézményeket és nagyobb rendezvényeket is fokozottan védik ilyenkor.

A húsvéti ünnepek alatt sem változik a helyzet, sőt.

Terrorveszély miatt óriási lesz a rendőri készültség Franciaországban a húsvéti ünnepek alatt

– írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a francia belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templomhoz a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

Francia rendőrök járőröznek a párizsi Notre Dame-székesegyház bejáratánál 2024. március 29-én, nagypénteken (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre” – írta a francia belügyminiszter, aki hozzátette: a rendfenntartó erőkre minden templom előtt szükség van, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején.

Ezt bizonyítja az is, hogy az Iszlám Állam csütörtökön újabb terrortámadásokat jelentette be Európában – számolt be egyiptomi hírportál. A terrorszervezet szóvivője egy 40 perces hangüzenetben arra szólította fel a magányos farkasokat, hogy támadják meg, és vegyék célba a keresztényeket és a zsidókat mindenhol, különösen Európában, Amerikában és a zsidó állam szívében.

Az eseményekre múlt hét óta Németország is kiemelten figyel. Ott

ráadásul már a húsvét utáni időszakra is gondolnak, aggódnak ugyanis a júniusi labdarugó Európa-bajnokság biztonsága miatt.

Az esemény milliókat vonz majd Németországba, így alkalmas lehet a támadásokra. A német kormány bejelentette: szigorú határellenőrzésre számíthat mindenki.

„Röviddel a torna előtt határellenőrzést vezetünk be minden szomszédos országgal, hogy még nagyobb biztonságot tudjunk garantálni” – szögezte le Nancy Faeser német belügyminiszter

De nem az Európa-bajnokság az egyetlen sportesemény idén nyáron, amely célponttá válhat.

Fegyveres támadásra és tömegbe hajtásra számít Franciaország – írja a Magyar Nemzet a párizsi olimpia kapcsán. Hozzáteszik: az is felmerült, hogy a nyitóünnepségét nem tartják meg. Döntés még nincs, de az már szinte biztos, hogy nagyfokú biztonsági készültségre kell számítani, 20 ezer katonával és mintegy 45 ezer rendőrrel védik a párizsi olimpia helyszínét a megnyitó idején.

Londonban néhány órán belül két késelés is történt, az egyiket egy vonaton, a másikat a metrón követték el, ketten súlyosan megsérültek.

Az egyik brutális támadás szerda délután történt egy délkelet-londoni vasúti járaton. A rendőrség gyorsan kiérkezett ahhoz a megállóhoz, amelyen a támadás után a vonat először megállt, de a késelőnek sikerült elmenekülnie. A 20 éves áldozatot a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Ilyen még soha nem történt itt. Ez egy nagyszerű város, jó emberekkel. Ez az eset is csak azt mutatja, hogy London külvárosában most több késes bűnöző van, ami nyugtalanító” – mondta az angliai Beckenham egyik lakója.

Csütörtökön aztán letartóztattak egy 19 éves férfit, emberölési kísérlet gyanújával. Szemtanúk szerint ő lehetett a vonatos késelő.

Hét órával a vonaton történt eset után egy londoni metróállomásnál jelentettek hasonló esetet. Két férfi súlyosan megsérült. Az egyikük akkor, amikor megtámadott társát akarta védeni. A késelő ott is elszökött, a rendőrség nagy erőkkel keresi. A statisztikák szerint 2023-ban több mint négyezer sebesüléssel járó késes támadás volt Londonban.

Bécsben is elszaporodtak a késes merényletek, főleg a kiskorúak körében.  Egy nap alatt két incidens is történt a 200 ezer lakosú Bécs-Favoritenben.

A kerület polgármestere ezért szombattól fegyvertilalmi övezetté nyilvánította a kerület központját. A korlátozás a lőfegyverek mellett a késekre és minden olyan veszélyes tárgyra kiterjed, amely gyilkossághoz használható. A bécsiek üdvözölték a döntést.

Ez teljesen rendben van. Még szigorúbb szabályozás kellene” – mondta egy kerületi lakos.

Az érvényben lévő bécsi szabályok szerint a hatóságok alapos gyanú esetén, fegyverek után kutatva ellenőrizhetik az embereket. Az előírások megsértése pedig pénzbüntetést von maga után.

Az első szabálysértésnél ez 1000 eurót jelent, ismételt szabálysértés esetén pedig 4600 eurót – mondta Bécs rendőrfőkapitánya.

Az osztrák belügyminiszter az elmúlt hetek támadásaira utalva azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás nem elég szigorú. Szerinte Bécshez hasonlóan Ausztria-szerte fegyvertilalmi szigorításokat kellene bevezetni.

A terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megköveteli a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az AFP francia hírügynökség a prefektusnak küldött belső miniszteri feljegyzést. Mint általában a vallási ünnepek alkalmával, a miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy mozgósítsák a rendfenntartó erőket annak érdekében, hogy biztonsági tanácsokkal lássák el a helyi vallási hatóságokat. Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre – írta Gérald Darmanin. A miniszter egy kézzel írott feljegyzéssel kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők fizikai jelenlétét minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS üzenetben is megerősítette.

Az év eleje óta két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni erőszakos akció terve volt egyértelműen dzsihadista ideológiával – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

origo.hu

Brüsszel bejelentette a világháborús felkészülést

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Pulai Bandit nem fogja se kard, se golyó, se józan ész

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Csepregi Éva fiatalságának titka: 70 évesen is kirobbanó formában a Neoton Família énekese

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában