POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.07.

Rakéták csapódtak be Zelenszkij közelében

Odesszában tárgyalt éppen a görög külügyminiszterrel.

Többen meghaltak, amikor rakétatámadás érte Odesszát. A becsapódáskor Volodimir Zelenszkij éppen a görög miniszterelnökkel találkozott – írta meg a CNN nyomán a Világgazdaság.

Az ukrán elnök szerdán a fekete-tengeri kikötővárosban tartózkodott Kirjakos Micotakisz görög kormányfővel, amikor rakétatámadás érte az ukrán várost a találkozó közelében. Zelenszkij azt mondta: nem sebesült meg, de elég közel volt ahhoz, hogy lássa és hallja a becscsapódásokat. Megerősítette azt is, hogy több ember meghalt és megsérült.

„Ma a tanúi oltunk ennek a légicsapásnak. Megint láthattuk, kikkel van dolgunk. Nem érdekli őket, hol csapnak le. Még nem ismerek minden részletet, de azt tudom, hogy vannak halottak és sebesültek” – nyilatkozta.

Görög kollégája úgy fogalmazott: „Miután beszálltunk az autókba, nem sokkal később hatalmas robbanást hallottunk. Nekem ennél nem kell élénkebb emlékeztető arról, hogy itt igazi háború folyik, amiben nemcsak a frontot halnak meg, hanem ártatlan polgárok is.”

A CNN szerint a szerdai támadáshoz hasonló még nem érte Zelenszkijt.

Hivatalos források szerint öten veszítették életüket a támadásban, ami mindössze 500 méterre következett be az ukrán elnöki stábtól.

Ukrajna több régióját támadta Oroszország drónokkal szerdára virradóra, az ukrán légvédelemnek 42 drónból 38-at sikerült lelőnie.

Az ukrán hatóságok közlése szerint országszerte energetikai létesítményeket, lakóházakat és üzleteket értek csapások, legkevesebb hét ember megsebesült. Az orosz erők ismét iráni gyártmányú Sahíd típusú drónokkal támadtak. A légiriadók egyes régiókban 2-4 órán át tartottak.

A nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében 30 településen mintegy 14 ezer ember maradt áram nélkül, miután találat ért egy infrastrukturális létesítményt – közölte az energetikai minisztérium.

Az északkeleti országrészben lévő Szumi megyében legkevesebb 13 lakóházat, egy óvodát és mintegy 40 személyautót ért találat a helyi hatóságok tájékoztatása szerint. Legkevesebb hét ember, köztük egy tízéves fiú megsebesült.

Harkiv megyében egy iskola épülete rongálódott meg, Odesszában pedig lakóházakat, egy gázvezetéket és üzleteket ért találat.

Az orosz védelmi tárca szerdán számolt be először francia gyártmányú HAMMER irányítható légibomba lelövéséről. Közölte azt is, hogy az ukrán hadsereg elveszítette harmadik Abrams harckocsiját, az amerikai gyártmányú tankot a moszkvai beszámoló szerint egy T-72B3-as tank egyetlen lövéssel tette üzemképtelenné.

A minisztérium este közölte, hogy az orosz hadsereg délelőtt precíziós rakétacsapást mért egy hangárra az odesszai ipari kikötőben, amelyben személyzet nélküli hajókat készítettek elő bevetésre. A tájékoztatás szerint a támadás elérte célját.

Az RT orosz állami hírportál ezzel kapcsolatban rámutatott: az ukrán média reggel arról számolt be, hogy robbanás történt Odesszában.

Későbbi jelentések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-ukrajnai kikötővárosban tárgyalt Kiriákosz Micotakisz görög kormányfővel.

Az orosz tájékoztatásban a kupjanszki, a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a donyecki régió déli részén húzódó frontszakaszról számoltak be orosz előretörésről, 17 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegramon közölte, hogy az Ahmat alakulat Bilohorivkában elfoglalta a krétagyárat és a harcok a bányában folynak.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt napban több mint 1120 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek mellett légijárművek két repülőtéri lőszer- és üzemanyagraktárát, továbbá egy Buk légvédelmi rendszert, egy HIMARS sorozatvetőt, hét harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két amerikai M119-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők kilenc rakétáját és 135 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 8300 tábori löveget és aknavetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Kurszk megyében két pilóta nélküli repülőszerkezet felgyújtotta a mihajlovszki bányászati és feldolgozóipari üzem üzemanyag- és kenőanyagraktárát. A lángokat délutánra sikerült elfojtani.

Leonyid Paszecsnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetője közölte, hogy öt civil életét vesztette, három pedig megsebesült, amikor Kirovszkban aknára futott egy autóbusz. Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal elnevezésű zaporizzsjai mozgalom vezetője arról tett bejelentést, hogy Berdjanszkban terrortámadás áldozata lett egy nő, aki az elnökválasztási bizottság tagja volt.

Az RT katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy az orosz hadsereg által elfoglalt Avgyijivkában nyolc, ukrán katonák által agyonlőtt civil holttestére bukkantak.

A Donyecki Népköztársaság főügyészsége szerdán arról tett bejelentést, hogy életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték Olekszandr Pecsarszkij 24 és Szerhij Georgiu 28 éves volt ukrán katonát, amiért a mariupoli Azovmas üzem területén automata fegyverrel meglőttek hét civilt. Közülük öten életüket vesztették.

Avgyijivka bevétele után az orosz hadsereg megakadályozta, hogy az ukrán erők megvethessék a lábukat egy újabb védvonalon – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi parancsnoki videókonferencián.

Miután az ukrán fegyveresek elmenekültek az avgyijivkai védelmi csomópontról, az orosz csapatcsoport nem hagyta, hogy megkapaszkodjanak a Petrovszke-Lastocskine-Szjeverne vonalon, és továbbra is nyomást gyakorol az ellenségre nyugat felé” – hangoztatta Sojgu, méltatva az orosz hadsereg teljesítményét.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése a kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről, 21 ukrán támadás és ellentámadás visszaverése mellett. A legtöbb, szám szerint tíz ellenroham Avgyijivkánál hiúsult meg.

Az összefoglaló szerint az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt nap folyamán csaknem 1100 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rendszerek több indítóállását, egy brit Stormer légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy drónirányítási központot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 112 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz hadsereg ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkiv megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében – közölték helyi kormányzók.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején – tette hozzá.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy vannak halottjai és sérültjei az orosz Fekete-tengeri Flotta Szergej Kotov nevű járőrhajója ellen tengeri drónokkal végrehajtott támadásnak. Az ukrán katonai hírszerzés már korábban közölte, hogy a hajó a támadás következtében elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy a Szergej Kotov hajó arról nevezetes, hogy a Moszkva elnevezésű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni támadásban. Kiemelte, hogy hírszerzési információk szerint a járőrhajón az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a donyecki régióra kilőtt orosz lövedékek áramkimaradást okoztak egy bányában, a dnyipropetrovszki régióban pedig megsérült egy gázvezeték. A tárca hozzátette, hogy a bányából 16 embert hoztak a felszínre.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a keddre virradó éjjel Ukrajnát támadó 22 Sahid csapásmérő drónból 18-at lelőttek. A drónokat az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigetről indították. Az ukrán déli műveleti parancsnokság pedig arról adott hírt, hogy Odessza fölött semmisítették meg mind a 18 orosz drónt, de egy drón a megyeszékhely környékén csapódott be, aminek következtében megrongálódott egy szanatórium. Tűz ütött ki, de a lángokat hamar eloltották. Az üdülőterületen egy mólóval és melléképületekkel ellátott magánházban is károk keletkeztek – tette hozzá jelentésében a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 74 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. „Az oroszok öt rakéta- és 66 légicsapást indítottak, valamint 108-szor nyitottak tüzet rakétasorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 419 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen tomboló, mocskolódó baloldali politikusokat május elsején! - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

"Csak házas pasikkal randevúzom és egyáltalán nem szégyellem magam"

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság