POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.01.

Lázár János: Az új tarifarendszer a legnagyobb rezsicsökkentés

Új időszámítás kezdődik március 1-jével.

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hangsúlyozta, a MÁV-Volán csoportnál az elmúlt harmincöt év legnagyobb átalakítását hajtják végre az új tarifarendszer bevezetésével.

Hozzátette, naponta 4,5 millió ember ingázik. „Március 1-jével mindenkinek csökkenni fog a díjtétele, olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben, igazságosabban juthatnak célba” – fogalmazott a miniszter.

Lázár János elmondta, a változáshoz munkabékére van szükség, és arra, hogy a MÁV-Volán csoportban lévő mintegy 56 ezer ember közösen dolgozzon ezért.

Ismertette, hogy vármegye- és országbérletből több mint 5 millió 250 ezret adtak el a bevezetésük óta, minden 10 eladott bérletből 9 vármegye- és országbérlet volt.

Elmondása szerint az intézkedés nem jelentett árbevétel-kiesést. 2023-ban a MÁV és a Volán rekordévet zárt. A MÁV-nál 2022-ben 130 millió utazás történt, 2023-ban pedig 180 millió. A Volánnál 570 millió utazás volt a korábbi 530 millióval szemben. A jegyárbevétel 2023-ban 128 milliárd forintra nőtt a 2022. évi 122 milliárd forintról.

Az olcsóbb vármegye- és országbérlet hatására nőtt az utazások száma, az olcsóbb jegyekkel pedig több árbevételt értek el – jelentette ki Lázár János.

Kiemelte, hogy a naponta ingázó 4,5 millió utasból 4 millió ember élete változik meg március elsejével. Magyarországon 700 ezer 6 és 14 év közötti gyerek is ingyen utazhat mostantól, 1 millió 14 és 25 év közötti fiatal számára biztosítják a félárú közlekedést. A 65 év felettiek eddig is ingyen utazhattak, és van 300 ezer 65 év alatti, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, akik számára szintén ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Az 1 millió közalkalmazott – ha beregisztrált – 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a helyközi közlekedést. Fokozatosan lép életbe a regisztrációs rendszer – ismertette a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 200 ezer nagycsalád is – mintegy 1 millió ember – ingyenesen utazhat március 1-jétől a helyközi tömegközlekedési eszközökön, a 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező utas pedig igazolványa felmutatásával évi tizenkét alkalommal ingyenesen veheti igénybe a közlekedést. A 280 ezer magyar fogyatékos ember számára is ingyenessé teszik az utazást.

A miniszter jelezte, hogy megállapodtak a fővárossal a tarifaközösségről, Budapest bérlettel Budapest határáig lehet utazni a MÁV és a Volán járatain is, az ország- és vármegyebérlettel pedig igénybe lehet venni a fővárosi közösségi közlekedés eszközeit. A bevételt korrekten megosztják.

Lázár János szólt arról is, hogy a kormány megtárgyalta második verzióban a magyar vasút jövőjéről szóló előterjesztésben az infrastruktúra és járműbeszerzés részét. Álláspontjuk szerint a közösségi közlekedés járműveinek beszerzésével a hazai kötöttpályás járműgyártást kell erősíteni. Az uniós források feloldása esetén pedig a pályakorszerűsítés gyorsulni fog.

A gyermekek, fiatalok, idősek, nyugdíjasok vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, fogyatékkal vagy tartós betegséggel élők, közalkalmazottak, nagycsaládosok, társadalmi szervezetek, alapítványi dolgozók, magyar igazolvánnyal és magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők, kirándulók, ingázók, alkalmi és csoportosan utazók közül szinte mindenkinek előnyös a változás – jegyezték meg. Hozzátették, a kedvezményekhez nincs többé szükség bonyolult igazolásokra, az új bérletajánlatok a kutyabarátoknak és a biciklivel közlekedőknek is kedveznek.

A közlemény szerint a tarifa- és kedvezményrendszer változását megelőző technikai átállás miatt a csütörtök 22 órától hajnali 3 óráig szünetelt a jegyvásárlás a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, az Elvira felületén és a MÁV-appban. A mobilalkalmazásban frissítés után lehet megvásárolni az új díjtermékeket. A péntektől érvényes rendszerről ujtarifa.hu oldal tájékoztat.

A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésének, az új, 24 órás napijegyeknek, az egyszerűbbé váló kedvezményeknek, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségeknek, valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésnek – ismertették a közleményben.

Az oldal egyik leglátogatottabb menüpontja várhatóan a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) lesz, amelyet a szerkesztők folyamatosan frissítenek és bővítenek az utasok által feltett újabb kérdésekkel – írták a közleményben.

A honlap ide kattintva érhető el.

Kedvezményes áron utazhatnak még a kutyák is az új közösségi közlekedési tarifarendszerben, a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni – közölte az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az MTI-vel csütörtökön.

Ovádi Péter közleményében azt írta, a kutya-országbérlettel annak érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd a kutyákat szállítani. Emellett a kedvezményes országbérlettel rendelkezők minden további költségtérítés nélkül felszállhatnak kutyával a helyközi közösségi közlekedési járművekre.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a felelős állattartáshoz hozzátartozik, hogy a biztonságos utazást lehetővé tegyük kedvenceink számára is. Továbbá Magyarországon egyre több az állatbarát munkahely, így a munkavállalók előszeretettel utaznak társállatukkal a munkahelyükre – tette hozzá.

Ovádi Péter kiemelte: a célkitűzésük, hogy az állatok védelme minél szélesebb körben kapjon figyelmet a mindennapokban is.

Felidézte, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a MÁV Zrt.-vel az állatok jólléte érdekében. Mikrochip-leolvasókat és információs táblákat helyeztek ki számos vasútállomáson, hogy elősegítsék a kóbor állatok hazajutását, befogását.

A kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy az utazási tarifákat érintő újításokból a kutya-országbérlet sem maradt ki, az árát ráadásul csökkenteni tudták, ezzel is segítve az állattartókat.

Bízom abban, hogy minél több állattartó fog élni ezzel a lehetőséggel, hiszen embertársaink mellett az állatok szintúgy megérdemlik a biztonságos, kényelmes utazást” – írta Ovádi Péter.

origo.hu

Mbappé, irány a McDonald's, pénzen nem lehet sikereket venni - íme, a legjobb mémek a PSG égéséről

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Friss hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről: így vannak most

metropol.hu

„Hajókázás, miegymás...” – Lányokat keresett a nyaralásához Magyar Péter polgármesterjelöltje

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból