POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.28.

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

Szép lesz a húsvét.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte csütörtökön a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

A terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megköveteli a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az AFP francia hírügynökség a prefektusnak küldött belső miniszteri feljegyzést. Mint általában a vallási ünnepek alkalmával, a miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy mozgósítsák a rendfenntartó erőket annak érdekében, hogy biztonsági tanácsokkal lássák el a helyi vallási hatóságokat. Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre – írta Gérald Darmanin. A miniszter egy kézzel írott feljegyzéssel kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők fizikai jelenlétét minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS üzenetben is megerősítette.

Az év eleje óta két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni erőszakos akció terve volt egyértelműen dzsihadista ideológiával – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

A húsvétra készülve több európai ország fokozza a terrorkészültséget. Ausztria, Olaszország és Franciaország már jelezte: a templomok, imahelyek, repülőterek és húsvéti fesztiválok környékén magasabb lesz a rendőri jelenlét, és a speciális egységek is bevetésre készen állnak. Kiemelten ellenőrzik az internetes felületeket, és a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak, hogy megakadályozzanak egy esetleges terrortámadást. A moszkvai merénylet után került nyilvánosságra, hogy az elmúlt hetekben Európa-szerte több támadást hiúsítottak meg.

Múlt hétvégén brutális terrortámadás érte Oroszországot. Négy fegyveres tört be egy Moszkvához közeli koncertterembe, több mint 140 embert megölt, az épületet pedig felgyújtotta. A kegyetlen támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az eset után az európai országok vezetői sorra jelentették be: a húsvét közeledtével jelentősen növelik a terrorkészültséget.

Franciaországban a legforgalmasabb helyeken a terrorizmus elleni egység fegyveres katonái járőröznek. A párizsi kormány az Oroszországot ért terrortámadás után azonnal a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. Közölték, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot is. Megerősítették azt is, hogy a közelmúltban több európai országban akadályoztak meg terrortámadást.

Az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége is biztonsági riasztást adott ki. Figyelmeztették állampolgáraikat, hogy Franciaországban a turisták körében népszerű helyek a terroristák célpontjává válhatnak.

Ausztriában is hasonló a helyzet. Az állami rendőrfőkapitány jelezte: a húsvéti ünnepekre, továbbá a zsidó húsvét idejére is fokozzák a terrorellenes intézkedéseket. Egyenruhás és civil ruhás járőrözés mellett vészhelyzet esetén a bevetésre a speciális egységek is készen állnak.

Több készenléti egységet vetnek be, illetve a köztereket drónokkal figyelik. Felső-Ausztriában a keresztény ünnepek közeledtén túl április végén lesz a zsidó húsvét is, ez is kiemelt fontosságú. Andreas Pils, az állami rendőrség igazgatója azt mondta:

az iszlamista szélsőségekkel és terrorizmussal kapcsolatos kockázati szint továbbra is magas, ezért résen kell lenni.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en hangsúlyozta: a rendőrökön és katonákon kívül a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak. Bevetnek minden erőforrást annak érdekében, hogy meg tudjanak előzni egy esetleges terrortámadást.

„Mivel papokat, templomokat is ér viszonylag rendszeres támadás. Tehát ebből a szempontból a húsvét mindig kiemelt veszélyzónát jelent” – fogalmazott Horváth József.

A szakértő szerint a nyugat-európai országok nehéz helyzetben vannak. A 2015-ös migrációs válság kezdete óta ugyanis a befogadó országokba rengeteg bevándorló érkezett. Problémát jelentenek a második, illetve harmadik generációs, migrációs hátterű fiatalok is. Közülük is sokan fordulnak a radikális iszlám felé.

megerősítették a terrorellenes készültséget Olaszországban is, egyebek között azokon a helyszíneken, amelyeket húsvétkor hívők és turisták tömege keres fel – közölte az olasz belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a Matteo Piantedosi miniszter vezette nemzetbiztonsági tanács hétfői ülésén „tüzetesen elemezték” az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtott, 137 halálos áldozatot követelő merényletet, melyet az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat vállalt magára.

Tovább erősítették a már eddig is kiemelt védelem alatt levő helyszínek biztonságát, elsősorban azokét, ahol a húsvéti ünnepek időszakában tömeg gyülekezik vagy halad át.

A repülőterek, vasútállomások és kikötők mellett kiemelten védett pontoknak számítanak a keresztény szertartások helyszínei a római Szent Péter térről a Colosseumon át a firenzei és a milánói dómig, valamint az ország sok helyszínén megrendezendő keresztutak útvonalai.

Virágvasárnap a Szent Péter téren és környékén hatvanezren gyűltek össze a Vatikán adatai szerint. Ennél is több résztvevőt várnak a nagypéntek esti keresztútra Róma központjában.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a terrorellenes tevékenységet az internetes oldalak ellenőrzésének terén is erősítették. Példaként hozták fel, hogy a világhálóra feltöltött tartalmak ellenőrzése vezetett annak a három palesztin férfinak a letartóztatásához a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, akik merényletre készültek Olaszországban és más európai államokban.

A biztonsági készültséget a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i izraeli támadását követően emelték meg: azóta nemzetbiztonsági okokból 47 személyt utasítottak ki – hangoztatta Matteo Piantedosi.

„Európában ébernek kell lenni, és többet kell fordítani a védelemre” – nyilatkozott Guido Crosetto védelmi miniszter korábban az Il Messaggero római napilapnak.

Crosetto úgy vélte, nem áll meg a lábán az az állítás, miszerint védelmi kiadások helyett a befogadásra kell költeni. „Egy nemzet kollektív, belső és külső biztonsága számít igazi feltételnek az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, lakhatáshoz való jog biztosításához. A biztonság azonban nincsen ingyen, részt kell vállalnunk benne. Ha (Donald) Trumpot Amerikában novemberben megválasztják (elnökké), az első lesz, aki majd erre emlékeztet bennünket” – mondta a védelmi tárcavezető.

A krasznogorszki merénylet bizonyította, hogy az iszlám terrorizmus és fundamentalizmus továbbra is fenyegetést jelent az európai biztonságra – jelentette ki Marco Dreosto, a Liga párt felelőse az északkeleti Friuli-Venezia Giulia tartományban. Szerinte Olaszországnak kiemelt figyelmet kell fordítani a balkáni migrációs útvonalra, melyen eddig is „jelentős mozgást mutattak a dzsihadisták, de további sejtek ébredhetnek fel, beszivárogva a migránsok közé”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Agyonveri Marine Le Pen ellenfeleit a júniusi EP-választáson, Macron megalázó helyzetben vergődik

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Meghökkentő összeget sikerült elutalnia egy monacói bankszámlára a Lánchídbotrány kulcsfigurájának

metropol.hu

„Nagyon sajnálom” – szomorú bejelentést tett közzé terhes pocakkal Lékai-Kiss Ramóna

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása