POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.27.

Fokozódik a háborús hisztéria Európában

Lettország és Litvánia háborúra készül.

Egyre több olyan nyugati politikus van, aki szerint NATO-csapatokat kellene az ukrán frontra küldeni. Lettország és Észtország elnöke szerint például fel kell készülni az Oroszországgal való fegyveres konfliktusra.

Az orosz–ukrán fronton több mint két éve dörögnek a fegyverek. Rengeteg halott, romba dőlt házak, és folyamatos bizonytalanság. Ennek ellenére úgy tűnik: nemcsak Oroszországnak és Ukrajnának, de már az európai vezetőknek sem érdeke a békés rendezés.

„Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, hogy Oroszország ne győzzön ebben a háborúban” – februárban beszélt arról először a francia elnök: nem kizárt, hogy NATO-csapatokat küldjenek Ukrajnába. Emmanuel Macron később többször is megerősítette: ez nem elszólás volt, hanem valódi szándék.

Moszkvából azonnal érkezett a válasz: Vlagyimir Putyin elnök akkor nyíltan kijelentette: a NATO-csapatok bevetése lényegében a harmadik világháború kitörésével, ezzel pedig egy atomháborúval fenyeget. Ennek ellenére a háborúpárti hangok Európában nem csitulnak.

Lettország és Észtország világháborúra készül – írja a Magyar Nemzet, miután a lett és az észt elnök is a sorozás visszaállítását sürgeti. A cikk idézi a lett elnök szavait, aki a védelmi kiadások jelentős növelését sürgeti. Az államfő ugyanakkor vitát kezdeményezett a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről annak érdekében, hogy a védelmi erők létszámát is növelhessék.

Az észt elnök is konkrét javaslatokkal állt elő. Szerinte

érdemes lenne megfontolni egy speciális adó bevezetését, melynek összegét a katonai beszerzésekre fordítanák.

Erről Hollik István beszélt a parlamentben hétfőn. A KDNP-s képviselő kiemelte: a háború a szomszédunkban zajlik, ezért mi csak a békében látjuk a megoldást.

Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: az európai vezetők úgy viselkednek, mintha nem mérték volna fel a történelmi tapasztalatok súlyát.

„Hogyha európai földön háború van, akkor az általában óriási vérontást jelent, vért, könnyeket és verejtéket. Nem lenne szükségszerű, hogy a mi generációnk is átélje ezt. A kormány ezért változatlanul tartja az álláspontját, akkor is, hogyha ez ma az Európai Unióban kisebbségi álláspont” – mondta az államtitkár, majd hozzátette: a Nyugat vezetőivel szemben a nyugati polgárok egyáltalán nem szeretnének háborút, és ha valóban számít a demokrácia, akkor reméli, ezeket a hangokat a júniusi EP-választásokon is meghallják.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó szakértő szerint a háborús fenyegezőtés a Nyugat részéről óriási hiba. Dornfeld László szerint erre

Európa semmilyen formában nincs felkészülve.

„Ez az egész háborús politika elhibázott, mert valóban az alapvető feltételei nincsenek meg ahhoz, hogy sikerre lehessen vinni, és ez csak a pragmatikus része. Ideológiai része meg az, hogy az Európai Unió egy békeprojekt” – fogalmazott a szakértő, majd kiemelte: nem a konfliktusba kell bevonódni, hanem mielőbb le kell zárni a háborút Oroszország és Ukrajna között.

Az EP-választások tétje, hogy a nyugati-vezetők felismerik-e: az emberek nem akarnak háborút. Erről az M1-nek nyilatkozó szakértők beszéltek. A Századvég néhány napja tette közzé friss kutatását, ebből kiderül: a magyarok nem akarják, hogy Európa katonákat küldjön Ukrajnába. Nyugat-Európában viszont egyre többen csatlakoznak Emmanuel Macron háborús véleményéhez.

Napról-napra durvább a háború Oroszország és Ukrajna között. Folyamatosak a rakétabecsapódások. Az ukrán és az orosz erők is támadnak, egyre többen halnak meg.

A konfliktus folytatáshoz Ukrajnának még több lőszerre lenne szüksége.

Volodimir Zelenszkij továbbra is Európától vár segítséget.

Az ukrán elnök múlt héten a brüsszeli csúcson azt sürgette, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközöket az EU fordítsa Ukrajna támogatására. Szerinte ezekből fegyvereket kellene vásárolni.

„A meglévő légvédelmi rendszerek nem elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna egész területét megvédjék az orosz terrortól” – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A legtöbb nyugat-európai vezető egyetért Volodimir Zelenszkij szavaival. A francia elnök viszont úgy látja: ennél is többet tehetne az Európai Unió. Korábban úgy fogalmazott:

nem zárja ki szárazföldi csapatok Ukrajnába küldését sem.

Szerinte semmilyen eszköztől sem szabad visszariadni Oroszország ellen.

„Nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és bátran ki kell mondanunk: készek vagyunk az eszközeinket használni, hogy Oroszország ne győzzön” – fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök. Szavaira

az oroszok válaszul atomháborúval kezdtek fenyegetőzni.

Az orosz parlament alsóházának alelnöke egyenesen úgy fogalmazott: az összes francia katonát megölik, aki Ukrajnába megy, efelől senkinek se legyenek kétségei.

Emmanuel Macron mellett ennek ellenére egyre többen kiálltak.

A lengyel külügyminiszter arról beszélt: nem tartja elképzelhetetlennek a NATO-csapatok jelenlétét Ukrajnában, és nagyra értékeli a francia elnök erre vonatkozó kijelentéseit.

A finn külügyminiszter is felvetette annak lehetőségét, hogy a csapatokat küldjenek Ukrajnába, de a balti államok is támogatják Emmanuel Macron ötletét.

„Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy

a brüsszeli vezetők háborús spirálba kerültek,

úgy beszélnek, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen.

Palóc André a Századvég vezető elemzője az M1-en arról beszélt:

a magyar emberek elvárása az, hogy Európa ne küldjön katonákat Ukrajnába.

Ez derült ki a Századvég napokban közzétett közvélemény-kutatásából is. A megkérdezettek kétharmada ugyanis elutasította Brüsszel háborús politikáját.

„Ez lesz a tétje majd az egyes országokban az Európai Parlamenti kampánynak, hogy hol, mekkora mértékben látja majd a politika, hogy a saját lakossága kérdőjelezi meg, hogy ez a típusú irány, amit képviseltek itt többen a háborút illetően ez eddig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket” – mutatott rá Palóc André, a Századvég vezető elemzője.

A nyugati vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy a kijelentéseik milyen következményekkel járhatnak

– erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt. Dornfeld László úgy fogalmazott: ezek az országok nagyon régen vettek részt olyan konfliktusban, amelyben egyenrangú felek harcoltak.

„Nincsenek tisztában a realitásokkal, amikor azt vizionálják, hogy odamegy kettő, húsz vagy nem tudom hány ezer nyugati katona és akkor ők majd valami hatalmas változást el fognak érni, mert ez nem így működik” – mondta Dornfeld László az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az elemző hozzátette: Nyugat-Európában az ukrán győzelmet értik a béke alatt, de aki valóban békét szeretne, az tárgyalásokat és fegyverszünetet sürget.

Készen állunk a háborúra Oroszországgal – erről a NATO egyik parancsnoka beszélt a múlt héten Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Rob Bauer azt mondta: a NATO feladata az, hogy készen álljon egy háborúra, ugyanakkor fejleszteni kell a katonai képességeket.  A nyugati háborús fenyegetéseket februárban a francia elnök nyilatkozata indította el azzal, hogy nyugati csapatok érkeznek Ukrajnába. Most a francia vezérkari főnök is arról beszélt: az orosz elnöknek számolnia kell azzal, hogy nyugati csapatok érkeznek Ukrajnába.

A háború kitörése óta most először ment NATO-küldöttség Kijevbe. A delegációt Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke vezette, aki már januárban azt mondta, hogy a NATO-nak fel kell készülnie egy Oroszország elleni háborúra. Év eleji kijelentését ezúttal már az ukrán fővárosban erősítette meg.

Készen állunk? A válasz, igen! Ez a legfőbb feladatunk: hogy készen álljunk. Készen kell állni már ma, ugyanakkor fejleszteni kell a képességeket a jövőre!” – nyilatkozta a tengernagy egy ukrán lapnak. Elárulta, hogy a fenyegetés már 2014-ben, a Krím orosz megszállása után tudatosodott a katonai szövetségben, ezután visszatértek a kollektív védelemhez, és 2019-ben, vagyis jóval az ukrajnai háború kitörése előtt, a NATO új védelmi stratégiát dolgozott ki, és haderőfejlesztésbe kezdett.

Emmanuel Macron francia elnök először februárban beszélt arról, hogy nem lehet kizárni nyugati csapatok Ukrajnába küldését. A francia elnök ezt azóta többször is megerősítette. Egy ukrán tévécsatornának nemrég leszögezte: Oroszország nem győzhet.

„Előrelépésre van szükségünk, és ez az előrelépés azt jelenti, hogy többet kell tennünk. Olyan ellenféllel nézünk szembe, aki nem mondja meg, hol fog megállni”

– mondta Emmanuel Macron.

Franciaország továbbra is háborús lázban ég. A Magyar Nemzet azt írja, újabb háborús üzenet érkezett, ezúttal Thierry Burkhardtól. A vezérkari főnök ugyanis azt mondta: „Putyin arra az elképzelésre építette hadműveletét, hogy a Nyugat soha nem fog bevonulni Ukrajnába, hanem egyszerűen csak fegyvereket szállít. Meg kell mutatnunk neki, hogy ezzel a logikával nem fog tudni végigmenni, mert ez az elképzelés nem helyes.”

A vezérkari főnök hozzátette azt is, hogy az európaiaknak képesnek kell lenniük arra, hogy kockázatot vállaljanak.

Az Európa felől folyamatosan érkező háborús kijelentéseket Moszkva sem hagyta szó nélkül.

Az orosz külügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta:

Oroszország senkinek nem tanácsolja, hogy tesztelje felkészültségét a megfelelő és kemény válaszlépésekre.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig kijelentette, hogy háborúban állnak. Míg Oroszország kezdetben különleges katonai műveletet hajtott végre Ukrajnában, a helyzet megváltozott, amikor a nyugati országok elkezdték aktívan és nyíltan támogatni az ukránokat.

Háborúban állunk. Igen, ez egy különleges hadműveletnek indult, de amint a Nyugat ennek résztvevője lett Ukrajna oldalán, számunkra már háborúvá vált a helyzet. Meg vagyok győződve erről” – mondta a Kreml szóvivője.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kétnapos uniós csúcstalálkozó végén úgy fogalmazott: Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését. A német hadsereg vezérkari főnöke pedig az ország rakétavédelmi rendszerének gyors kiépítésére szólított fel az Oroszországból érkező fenyegetések miatt..

A nyugati politikusok egyszerűen nem tudnak mást ígérni a nyugati embereknek, mint a világháborús pszichózist” – erről pedig már Kiszelly Zoltán beszélt.

A Századvég politikai elemzési igazgatója az M1-en azt mondta,

a nyugati politikusoknak azért van szükségük arra, hogy háborús pszichózisba kergessék az embereket, mert jólétet nem tudnak biztosítani nekik.

A közvélemény elvárása azonban az, hogy Európa ne küldjön katonákat Ukrajnába – ez derül ki a Századvég felméréséből. A kutatás rávilágít: a magyarok 86 százaléka nem értene egyet azzal, hogy európai országok katonái vagy NATO-katonák harcoljanak Ukrajnában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a képek valódiak, pedig akár a jövőben is készülhettek volna - megdöbbentő fotók

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába