POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.01.

Előre megmondták, mit várnak a pénzért Korányi Dávidéktól

Nagy összegek, konkrét politikai célokra.

Az Action for Democracy (A!D) adományozóinak – a legnagyobb Soros György volt – részletes elvárásaik voltak a szervezettől arról, hogy mire fordítsák a milliárdos összegeket – írta meg a Mandiner. Mint jelezték, Korányi Dávid ügyvezető az X-en minap megosztott videón elmondja, hogy alaposan előkészítették a különböző országokban végrehajtott beavatkozási akcióikat, amelyekre az adományoknak mintegy a négyötödét költötték. Így az A4D prominenseinek nemcsak az az állítása dőlt meg, hogy mikroadományokat gyűjtöttek, hanem az is, hogy semmilyen elvárást nem támasztottak velük szemben a donorok.

Szó sincs arról, hogy az A4D átlagemberek kis összegű adományait gyűjtötte volna, és az összekalapozott pénzt valamiféle homályos, nehezen megfogható, a kultúrát megújító kampányra fordították volna

– olvasható a portál cikkében.

Ez derül ki az X-en található, MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videóból, amelyen Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról számol be, hogy részletekbe menő alapossággal készítik elő a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókat, amelyeknek – kis túlzással – a büdzséit is fillérre pontosan megtervezik.

Aki fizetett, az rendelte a zenét

Korányi szavai szerint ezekre a projektekre költik az A4D-hez beérkezett adományok oroszlánrészét. – Összeállítunk egy prioritási listát, cselekvési elemeket és programokat. Például a pénzeknek egy meghatározott része a venezuelai demokratikus mozgalomra van előirányozva, egy másik szelete pedig lengyel civil társadalmi támogatásokra. Tehát minden eléggé konkretizált. Azt mondanám, hogy a támogatások nyolcvan százaléka megy ilyen projektekre – fogalmazott Korányi.

Szavai szerint tehát még azt is a fő adományozók határozzák meg, hogy éppen melyik ország belpolitikai folyamataiba avatkozzanak be.

A MagaBabe oldalon néhány hete közzétett videókon az A4D prominensei elismerték, hogy Soros György a legfőbb donorjuk, tehát elsősorban a tőzsdespekuláns dönthetett arról, hogy mikor, melyik szuverén állam belügyeibe és milyen módon avatkozzon be a szervezet. Az ügyvezető egyébként arról is beszélt, hogy a kétmillió dollár fölötti adományokat tekintik igazán jelentősnek.

A teljes tagadástól a beismerésig

Mindez éles ellentétben áll azzal, ami az A4D honlapján található, és amit Korányiék mondtak a tevékenységükről az elmúlt években. Ugyanis a szervezet weboldalán az áll, hogy az A4D egyfajta koordinátor szerepet játszik különböző alulról jövő (grassroots) szerveződések között, amelyekben a civil magánemberek a saját fejük szerint próbálják alakítani a közéletet.

Korányi szintén azt bizonygatta a guruló dollárok ügyéből kerekedő botrány kipattanásakor, hogy nem volt semmiféle elvárás az adományozóktól. – Ha bárki megfogalmazott volna is valamilyen kérést a pénzért cserébe, abban a pillanatban visszautasítottam volna a támogatását. A donációk nagy része egyébként egy honlapon keresztül érkezett be, és ott nem volt olyan rubrika, amiben az elvárást kellett megjelölni – fogalmazott az ügyvezető, aki egyébként Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő bizalmasa.

A Fehér Házba vezető szálak

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott videókból kirajzolódó kép szerint az A4D és együttműködő partnerei a demokrata párti amerikai vezetéshez is be vannak csatornázva. Kati Marton, a szervezet kuratóriumi elnöke például arról beszélt az egyik felvételen, hogy a 2023-as lengyelországi választás előtt a varsói amerikai nagykövettel is egyeztetve segítették a Donald Tusk-féle ellenzéket.

Egy másik videórészlet arról tanúskodik, hogy az A4D-s szereplők egy valóságos kampánygépezetet is működtettek arra, hogy kedvezőtlen színben tüntessék fel a kipécézett nemzeti vezetőket, köztük Orbán Viktort. 

Figyelemreméltó, hogy a magyar miniszterelnökről a fehér házi tudósítóként is jegyzett Alexander Nazaryan írt egy terjedelmes – és rosszhiszemű csúsztatásoktól hemzsegő – lejárató cikket a Yahoo Newson.

Féltek a nyilvánosságtól

Mindezek fényében nem csoda, hogy Korányiék váltig tagadták Soros György szerepét. Sokatmondó: a videókon az ügyvezető – aki ott nem cáfolta, hogy a tőzsdespekuláns lenne a fő adományozójuk – azt mondta, hogy szándékosan tartották titokban a donorok kilétét, mert amiatt aggódtak, hogy a közvélemény ellenük fordulna, ha nyilvánosságra kerülne a pénzek forrása. Szerinte az emberek azt gyanítanák, hogy a demokratikus értékek melletti kiállás valójában csak az üzleti érdekeik elleplezésére szolgált.

Emlékezetes: a 2022-es választás külföldi befolyásolásának feltárására indított, tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés szerint az Action for Democracyn és egy azzal azonos célú svájci alapítványon keresztül mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták.

A vizsgálat nyomán felmerült, hogy a milliárdokért cserébe a baloldal milyen szolgálatokat ígérhetett a külföldi adományozóknak. Az ennek kapcsán megfogalmazódó nemzetbiztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet mások mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

A dúsgazdag donoroktól érkező vaskos összegekről beszélt elismerően Korányi Dávid, az Action for Democracy (A4D) ügyvezető igazgatója az X-en található MagaBabe nevű profilon megosztott újabb felvételen – derül ki a Mandiner cikkéből.

Azt mondanám, hogy kétmillió (dollár). Azt gondolom, ez egy olyan összeg, amivel már be lehet kerülni az Action for Democracy legnagyobb adományozóinak a panteonjába

– jelentette ki Korányi. A Bajnai Gordon bizalmi köreibe tartozó aktivista tehát 700 millió forintot meghaladó összeghatárban húzta meg azt a vonalat, amely fölött valóban számottevőnek tartják az adományokat az A4D-nél.

A lap úgy vélekedett: ez azért figyelemreméltó, mert amikor kiderült, hogy a szervezeten keresztül milliárdos összegekkel támogatták külföldről a magyarországi ellenzék 2022-es választási kampányát, Korányiék azt bizonygatták, hogy több mint tízezer átlagember kis összegű „mikroadományaiból” jött össze a nagyjából hárommilliárd forint oroszlánrésze. Mindezzel pedig azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy tőről metszett civil kezdeményezésként a demokrácia fennkölt elvei mentén cselekednek – értékeltek.

A legújabb videóban Korányi úgy fogalmazott:

nem vagyok fölhatalmazva rá, hogy megnevezzem a támogatóinkat, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy ő (Soros György) támogatott-e minket.

Eric Koch, az Action for Democracy együttműködő partnere egy korábban nyilvánosságra került videóban azt mondta:

őszintén szólva azt gondolom, hogy ő (Soros György) volt a messzemenően legnagyobb adományozó.

Ezt egyébként már a korábban megosztott felvételek egyikén is elismerte, ám először a diszkréció kritériumaira hivatkozva megtagadta a legfőbb donor megnevezését. Amikor a beszélgetőpartnere rákérdezett, vajon Sorosról van-e szó, Koch azonnal rávágta, hogy persze. Kati Martonnak, az A4D kuratóriumi elnökének a reakciója szintén azt mutatja, hogy a szervezeten kívüliekkel történő érintkezéseik során gyakorlatilag nyílt titokként kezelik Sorosnak a projektben játszott főszerepét. Amikor ugyanis Marton beszélgetőtársa arról érdeklődött, hogy Sorostól származnak-e a pénzek, az írónő figyelmeztette, ezt ne is hozza szóba – idézték fel.

A korábbi videókból szintén kiderült, hogy az A4D prominensei az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködtek a befolyásgyakorlási műveleteik során. Kati Marton például azt fejtegette az egyik felvételen: Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez.

Emellett

az A4D és az együttműködő partnereik valóságos kampánygépezetet is működtettek a kipécézett nemzeti vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök lejáratására.

A tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracy-n, illetve egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, a pénzekkel a baloldal választási kampányát segítették. Milliárdos összegek kerültek a lejárató portálokat működtető EzaLényeg nevű médiabirodalom kiadójához, az Oraculum 2020 Kft.-hez, valamint a Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök érdekeltségébe tartozó DatAdat céghálójához – emlékeztetett a Mandiner.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába