POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.02.

Az ukránok megfenyegették Magyországot, Szlovákiát

És még a lengyeleket is.

A Magyar Nemzet közölt arról összefoglalót, hogy Ukrajnában több műsorban is nyíltan fenyegetik meg szakértők az Európai Unió tagállamait: hol Lengyelországot, hol Szlovákiát, hol pedig Magyarországot. Nem elszigetelt esetekről, hanem folyamatos szidalmazásról van szó.

A lap szerint ezek a megszólalók rendszerint egész órákat kapnak arra, hogy beszéljenek a nézeteikről. Az elmúlt időszakban egyre többet szerepel az ukrán televízióban Jevhen Dikij, az egykori Ajdar szabadcsapat zászlóalj parancsnoka, aki fenyegető megnyilatkozásairól vált ismertté. 

Február elején Jevhen Dikij például a nyugat-ukrajnai Koszmacs település lakóit fenyegette meg, mert azok tiltakozni mertek az erőszakos mozgósítás ellen. Akkor így nyilatkozott:

Mindenkit vizsgálati fogságba kell helyezni, börtönbe az egész faluval. Ha gyengén viselkedünk, még több ilyen eset lesz, és a hadseregnek kell majd rendet raknia. De nagyon nem szeretnénk, ha Koszmacs községet a sereg úgy tisztítaná meg, mint az ellenséges területeket.

Megfenyegette Magyarországot

Dikij, akinek a neve vadat jelent, legutóbb Magyarországról értekezett az ukrán Espresso TV-ben.

A 42 perces adás második felében szóba került Orbán Viktor, a magyarok, a magyar haderő, Kárpátalja elfoglalása és Magyarország ukránok általi lerohanása is. A Magyar Nemzet összegyűjtötte Dikij legdurvább kijelentéseit, aki szerint:

Orbánnak meg van ígérve Kárpátalja.

A műsorvezető erre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Ezen nem csodálkozunk.” Dikij pedig így folytatta: minden más megye az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá kell, hogy kerüljön, amennyiben elvesztjük a háborút. A lengyelek és a románok elutasították az ajánlatot akkor, amikor felajánlották nekik. Volt elég eszük ehhez. De Orbánnak nem. Orbánnak fel van ajánlva Kárpátalja. Tökéletesen emlékezünk arra, amikor 2022. február 25-én a magyar hadsereg harci állásokat vett fel a határ mentén. Aztán pedig meséket meséltek arról, hogy mindez csak azért történt, mert nagy mennyiségű menekültet fogadtak be. De, ahhoz, hogy nagy mennyiségű menekültet fogadjanak be, nem kell pontonhidakat felállítani. A pontonhidakat azért állítják fel, hogy a Tiszán keresztül bejöjjenek a tankok. Úgy gondolom, hogy ha Kijev elesett volna, akkor nekik ez egy jelzés lett volna a bejövetelre. És olyan jelszó alatt, hogy megmentjük Kárpátalját Putyintól.

Magyarország megszállásával fenyegetőzött

A fő üzenet azonban csak ezután jön. Dikij elmondja, hogy ő most civil és nem állami alkalmazott, ezért él a lehetőséggel, és kimondja, amit kell:

Orbán arról álmodik, hogy elveszítjük a háborút. Nem is álmodozik, hanem biztos benne. Más lehetőséget kizár. Meg kell érteni, hogy amennyiben elveszítjük, úgy lesz egy egymilliós, feltüzelt hadseregünk, mely épp visszavonul. Így felmerül a kérdés, hogy hol lesz az a határ, ahova visszavonulunk? Ebben az esetben ez nem rossz terv, a legutolsó lehetőség, de lennie kell, hogy megszálljuk Magyarországot, és kiviszünk oda húszmillió ukrán menekültet. És akkor megnézném, hogy mit csinálna Orbán harmincezres serege, mely nem harcolt egy napot sem az életben, mit fog csinálni? Az észak-atlanti szerződés ötödik cikkelye pedig nem működik, maguk írták meg úgy, hogy konzultálniuk kell támadás esetén. Nekünk meg a megszálláshoz harminc óra elegendő. Ezért Orbán helyében átgondolnám, hogy jó-e az neki, ha mi elveszítjük a háborút?

– mondta el Dikij.  

Kicsoda valójában Dikij?

A legnagyobb ukrán politikai Telegram-csatorna ezt írta pár hete Jevhen Dikijről:

Információink szerint az Ajdar volt parancsnoka, Dikij, az „úgynevezett patrióta” az Elnöki Iroda médiarészlegénél dolgozik. Az ukrán nép megfélemlítéséért járó fizetést borítékban kapja. Filléreket keres, nem több mint húsz zöldhasút havonta. Ezért cserébe viszont a legmocskosabb nyilvános munkát végzi.

 

Kérdés, hogy vajon Dikij szavai megegyeznek-e az ukrán Elnöki Iroda csinovnyikjainak véleményével? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet.

Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból és ez megbénítja az európai politikát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).

 

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés.

„Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom” – fejtette ki Orbán Viktor.

 

A kormányfő szerint „bajban vagyunk”, mert a háború kezdete óta Magyarországon kívül sok ország úgy beszél erről, hogy ez a „mi háborúnk”, és ha ez a mi háborúnk, és az ellenfél erősebb és területeket foglal el, akkor a vesztesek oldalán találjuk magunkat.

Nagyon nehéz megmagyarázni, hogyan járjunk el és hogyan jöjjünk ki ebből, ha elveszítjük a háborút – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falónak. „Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita” – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta: ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül.

„Nekem az országomat és a nemzetemet kell képviselnem, és én tudom, mi a magyarok érdeke. Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte a kárpátaljai magyarságot, akik ezer éve ott élnek, és most besorozzák őket az ukrán hadseregbe.

Az ukrajnai háborúban magyarok halnak meg” – nyomatékosította a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ők a magyar nemzet tagjai. Kitért arra is, hogy a béke azt jelentené, hogy a magyar életek is biztonságban vannak. „A többi között ezért állunk mi, magyarok teljes mellszélességgel a béke oldalán” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnöknek feltették azt a kérdést, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unióban látja-e. „Természetesen” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „aki magyar, az európai”.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a jövő héten Floridában találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel,

akit – mint fogalmazott – nagyon tisztel. Mint mondta: ha ő lett volna az elnök az ukrajnai háború kitörésekor, ma már nem lenne háború, és csak az jelent komoly esély a békére, ha újra ő lesz az elnök.

Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy találkozik-e Joe Bidennel. „Mindig a rendelkezésére állok” – közölte a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Végül a miniszterelnököt a magyar uniós elnökségről kérdezték a rendezvényen. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország egyik prioritása a balkáni bővítés lesz, emellett pedig az európai versenyképesség kap majd hangsúlyt 2024 második felében, amikor Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten is

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Bővült a család: Az örökbefogadás mellett döntött a TV2 sztárpárja

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

metropol.hu

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

magyarnemzet.hu

Őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter egyik helyettesét

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye