A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.28.

Az oroszok újra Herszont támadják

Egy percre sem csillapodik a háború.

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában – közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek csapást az oroszok. A támadás következtében egy helybelei idős nő életét vesztette.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a délután folyamán az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely, Harkiv sűrűn lakott területére. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy az eddigi információk szerint a támadás következtében egy helyi lakos életét vesztette és 16-an sérültek meg, köztük négy gyermek. Súlyos károk keletkeztek több ötszintes lakóépületben és megrongálódott a sürgősségi sebészeti klinika épülete is.

Szinyehubov korábban a Telegramon arról írt, hogy az elmúlt nap során az orosz erők mintegy 15 települést támadtak a régióban tüzérséggel, és Sahid drónokkal, aminek következtében házak rongálódtak meg, és legalább három lakos megsérült.

Az ukrán vezérkar reggel harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók a fronton hét irányban támadták meg a védők állásait, a legaktívabban Donyeck megyében, Novopavlivka térségében. Az elmúlt nap folyamán 67 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 439 ezer fölé emelkedett. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, 27 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.

Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata arról számolt be, hogy a védelmi beszerzési ügynökség további négyezer drónt vásárol az ukrán fegyveres erők számára, amire pályázatot írtak ki. A tárca hozzáfűzte, hogy ez ötöde annak a húszezer drónnak, amelyet az ügynökség keretmegállapodások alapján tervez megvásárolni a közeljövőben, és e mennyiségek növekedésének lehetősége sem zárható ki.

Andrij Kulcsickij, a Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézet (KNDISZE) katonai kutatólaboratóriumának vezetője közölte a Szuszpilne közszolgálati televízióval, hogy a vizsgálatuk eredménye szerint a Cirkon típusú rakéták – amelyekkel Oroszország február 7-én és március 25-én csapást mért Kijevre – pontatlanok, nem oda repültek, ahová irányították őket. „Ez a rakéta nem teljesíti a harci küldetését. A hiper-szuper jellemzői puszta szavak, valójában a rakéta harci felhasználásához még hosszú utat kell megtenni, mert mostani formájában alkalmatlan. Nem oda repül, ahova kell, nem teljesíti azt, amire tervezték” – fejtette ki a szakértő. A Cirkon egy orosz fejlesztésű, nagy hatótávolságú hiperszonikus rakéta, amelynek lőtávolsága 350–500 kilométer. Kulcsiszkij elmondása aszerint robbanófeje legfeljebb negyven kilogramm robbanóanyagot tartalmaz.

Az ukrán csapatok Neptun rakétával csapást mértek az oroszok által 2014-ben elfoglalt Kosztyantin Olsanszkij nevű nagy partraszállító hajóra, amelyet az orosz erők még 2014-ben foglaltak el – közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője kedden egy tévéműsorban.

A szóvivő elmondta, hogy miután az oroszok elfoglalták az ukrán hajót, a vízi jármű kilenc évig a Szevasztopoli-öbölben állt.

„Alkatrészekre bontották, egyszerűen kifosztották. A tizedik évben pedig rájöttek, hogy kifogytak a partraszállító hajókból, és úgy döntöttek, hogy helyreállítják, amit egy éven belül meg is tettek”

– fejtette ki, hozzátéve, hogy a hadihajót Ukrajna elleni műveletekben készültek felhasználni. Indoklása szerint ezért döntött úgy az ukrán hadsereg, hogy támadást intéz a hajó ellen. Kijelentette, hogy a hajót harcképtelenné tették. Szerinte vannak sérültek is az orosz legénység tagjai között, de az okozott veszteség felmérése még folyamatban van.

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Facebookon arról tájékoztatott, hogy keddre virradó éjjel az orosz erők csapást mértek a régióban lévő Novohrodivka településre, aminek következtében egy 23 éves nő életét vesztette, egy másik helyi lakos pedig megsérült. Károk keletkeztek egyebek mellett egy hivatali épületben, egy kollégiumban, egy hangárban és két családi házban – tette hozzá.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg rakétatámadást indított a város egyik lakónegyede ellen, de senki sem sérült meg.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy az éjjel az orosz erők 12 Sahid drónnal támadták Ukrajnát, a légvédelem valamennyit a levegőben megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítőleg meghaladta a 438 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 24 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 14 drónt.

Andrij Kostyin ukrán főügyész az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy

hivatalának becslése szerint több mint tízezer ukrán civilt tartanak fogva a megszállt területeken és az Oroszoroszági Föderációban.

Ezen felül 5,6 ezer ukránt vetettek alá kínzásoknak. Hozzátette, hogy utóbbiak száma ennél jóval magasabb is lehet.

Csoportos csapást mért az orosz hadsereg tengeri és szárazföldi indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán döntéshozatali központok, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) létesítményei, a hadiipari komplexum vállalatai, valamint ukrán „nacionalista alakulatok” és külföldi „zsoldosok” állomáshelyeire – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint minden célpontot találat ért, a csapás céljai megvalósultak. A kedden kiadott napi hadijelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert egy ukrán rohamot Kupjanszknál és tíz ellenrohamot Avgyijivkánál.

Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy

az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 460 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben, mintegy 174-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett hét harckocsit – közülük hatot Avgyijivkánál tettek harcképtelenné -, négy páncélozott harcjárművet – köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet -, két lengyel Krab önjáró tarackot, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 103 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 17 ezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Szamara megyében pokolgépes merényletet akadályozott meg önkéntes szervezetek humanitárius adománygyűjtő pontja ellen.

A támadó, aki az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálatok által irányított Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű szervezet támogatója volt, az őrizetbe vételi kísérlet közben véletlenül felrobbantotta magát egy házilag készített bombával. Biztonsági tisztek és civilek nem sérültek meg.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy

Oroszország rosztovi régiójában őrizetbe vették az Ajdar ukrán nacionalista zászlóalj egyik tagját, aki részt vett a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Horlivka lövetésében.

A férfi ellen büntetőeljárás indult „terrorista közösség szervezése és az abban való részvétel” címén. Az Ajdart korábban terrorszervezetnek minősítették, és betiltották Oroszországban.

origo.hu

Így csúszik-mászik egy fiatal lány lábai között Magyar Péter a luxus-szórakozóhelyen, ahol részegen verekedett - videó

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

life.hu

Lefotózták Pierce Brosnan fiát: borzalmasan néz ki

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

hirtv.hu

Radar - Súlyos orvosi hiba történhetett Varga Barnabás sérülésénél? + videó

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

mindmegette.hu

Így tartsd távol a darazsakat - 5 bevált házi praktika

ripost.hu

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

ripost.hu

Biztosan éretlen és íztelen a dinnye, ha ezt a jelet látod rajta

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító lehetőséget kap júliusban

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Elképesztő ütemben készül Németország a háborúra

POLITIK

Ukrajnával ma megkezdődnek az európai uniós tárgyalások

POLITIK

Az EU lefoglalt orosz pénzekből nyújt támogatást Ukrajnának

POLITIK

Fokozatosan készül a háborúra Németország

POLITIK

Hatalmas NATO-légibázis épül Romániában