POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.17.

Zelenszkij az amerikai segélyért könyörög

"Számunkra létfontosságú ez a csomag” .

A Joe Biden amerikai elnök által Ukrajna számára ajánlott katonai segélycsomag washingtoni képviselőházi elfogadását próbálta bármi áron elérni Münchenben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton. Amúgy nagyon hálásak.

„Számítunk a kongresszus pozitív döntésére. Számunkra létfontosságú ez a csomag” – hangsúlyozta Zelenszkij a Kamala Harris amerikai alelnökkel a biztonságpolitikai fórum keretében lezajlott tárgyalás után közösen tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, Ukrajna a legfontosabb szövetségesének további támogatásától függ, és hozzátette, hogy nagyon hálásak az eddigi segítségért.

Zelenszkij szerint Ukrajna stratégiai partnereként az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa országát. Hozzátette, hogy az amerikai-ukrán szövetség fennmaradására számít.

Az amerikai szenátus a közelmúltban támogatta az Ukrajnának szánt mintegy 60 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot. A képviselőházi jóváhagyás azonban még várat magára.

Kamala Harris hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mögött áll, és Joe Biden elnök tovább küzd azért, hogy az ország megkapja a szükséges segítséget az orosz agresszió elleni harcához.

Négy hónapos ostrom után az ukrán hadsereg kivonul és feladja a donyecki Avgyijivkát. A visszavonulást az ukrán hadsereg alig másfél hete kinevezett főparancsnoka jelentette be. Katonai elemzők szerint a stratégiai fontosságú város elestével az oroszok végképp körbezárják Donyecket és szabadon építhetik az utánpótlási útvonalakat. Közben Volodimir Zelenszkij elnök Berlinben és Párizsban kapott ígéreteket a pénzügyi és katonai támogatás fenntartásáról.

Ukrajna visszavonul Avgyijivkából, miközben Oroszország elfoglalja a stratégiailag fontos várost – számolt be a The Washington Post. Az ukrajnai város feladásának hírét az ukrán hadsereg nemrég kinevezett főparancsnoka közölte.

Katonáink méltósággal teljesítették kötelességüket, mindent megtettek, hogy megsemmisítsék a legjobb orosz egységeket, de a bekerítésük elkerülése miatt ki kell vonnunk őket” – mondta Olekszandr Szirszkij szombat hajnalban. Volodimir Zelenszkij korábban azt ígérte, minden támogatást megad a védelemhez.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka nemrég erősítést küldött a város védelmére, de úgy tűnik, ez nem volt elég. Az ostrom befejezése napok óta várható volt, ugyanis az oroszok minden korábbinál hevesebb támadásokat indítottak, az ukrán csapatok pedig nemrég feladták a déli városrészeket.

Mindent földig romboltak a bombáikkal. A helyiek a pincékbe rejtőztek el. Az oroszok senkinek nem kegyelmeznek” – mondta Jurij Butuzov ukrán blogger.

Az ukrán visszavonulással véget ér a donyecki város négyhónapja tartó pusztító ostroma, amiben több tízezer katona halt meg mindkét oldalon. Avgyijivkában korábban 32 ezer civil élt, mára alig ezren – többségében idősek – maradtak. Katonai elemzők szerint a város bevételével az oroszok mostantól zavartalanul építhetik az utánpótlási útvonalakat.

Avgyijivka feladása egy nappal azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij Nyugat-Európába utazott. Az ukrán elnök célja ezúttal is az volt, hogy Ukrajna szövetségesei az eddigieknél is jobban támogassák pénzzel és fegyverrel Kijevet.

Volodimir Zelenszkij Párizsban Emmanuel Macrontól minden eddiginél nagyobb, legalább 3 milliárd eurós – jóval több, mint 1100 milliárd forintos – katonai támogatásra kapott ígéretet.

Megígérhetem, hogy Franciaország minden szempontból folytatja Ukrajna támogatását, legyen szó a katonai felszerelésekről, a védelmi iparra vonatkozó együttműködésekről vagy a kiképzésről-hírszerzésről. Ezzel Ukrajna önvédelmébe és Európa biztonságba fektetünk be” – fogalmazott a francia elnök.

Nem sokkal korábban a német kancellárral egy határidő nélküli támogatásról írt alá szerződést Volodimir Zelenszkij. Olaf Scholz szerint ez egy korszerű és robusztus ukrán hadsereg felépítését segíti, a fegyverszállítások fokozása mellett.

Aláírtunk egy hosszútávú, kétoldalú biztonsági megállapodást. A dokumentum kimondja: Németország támogatni fogja Ukrajna védelmét az oroszok támadó háborúja ellen, ameddig csak szükség lesz erre” – húzta alá Olaf Scholz német kancellár.

Volodimir Zelenszkij a segítség fontosságát hangsúlyozta, arra utalva, hogy a máshonnan érkező támogatások csökkennek: „Hálás vagyok az új védelmi csomagért, ami több, mint egymilliárd euró. Nagy szükségünk van tüzérségre, kritikus a fegyverellátásunk és a légvédelmi rendszerek is nagyon fontosak. Sajnos a partnereinktől érkező támogatások érezhetően csökkennek” – mondta az ukrán elnök.

Már a Politico is bevallja, hogy az EU a legnagyobb finanszírozója a háborúnak – írta a Mandiner, miután a brüsszeli portál arról számolt be: az európaiak megelőzték az Egyesült Államokat azt Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásban.

Elérte a négymilliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szombati beszámolójában közölte, hogy 200 millió eurós hitelcsomagról írt alá megállapodást a legnagyobb ukrán vízierőmű-üzemeltető vállalat, az Ukrhidrenergo számára, és ezzel emelkedett négymilliárd euróra az eddigi támogatások értéke.

A hitelből 100 millió eurót az EBRD folyósít, a fennmaradó 100 millió eurós hitelrészt Olaszország adja.

 

A londoni bank szerint az Ukrhidrenergo létesítményeire a háború két évvel ezelőtti kezdete óta az orosz haderő ötvennél is több csapást mért, és a károk helyreállítása hozzávetőleg 500 millió euró költséggel jár.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter az EBRD szombati bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: Olaszország az orosz invázió kezdete óta „tántoríthatatlanul támogatja” Ukrajnát, és a továbbiakban is Kijev támogatására sarkallja a nemzetközi közösséget.

Az EBRD tájékoztatása szerint az Ukrhidrenergo kilenc vízerőművének kapacitása a háború előtt 6,1 GW volt, az orosz támadások következtében azonban ez 5,8 GW-ra csökkent.

A londoni pénzintézet kiemelte azt is, hogy 2022-ben és 2023-ban összesen 3,8 milliárd euróval támogatta Ukrajnát, vagyis a most aláírt 200 millió eurós hitelcsomag nyomán elérte a négymilliárd eurót az Ukrajnának folyósított pénzügyi segítség értéke.

Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – a orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, de ezt a finanszírozási célt a pénzintézet már tavaly októberre teljesítette.

Az EBRD kormányzótanácsa tavaly jóváhagyta az igazgatóság által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést, és ezzel a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett december 31-i hatállyal.

Az EBRD tavaly 464 egyedi programra 13,1 milliárd euró finanszírozást juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó összes gazdaságnak.

A folyósítások tavalyi értéke és a programok száma egyaránt rekord volt a pénzintézet több mint három évtizedes eddigi történetében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

travelo.hu

Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát