Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.02.

Ukrajna talán a nyár közepéig tudja tartani a frontot

Állítja egy amerikai szakértő.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (Center for Strategic and International Studies, CSIS) vezető tanácsadóját arról kérdezték, mi lesz ha az Ukrajnának küldött  amerikai támogatások elapadnak. Korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter erre az esetre azt jósolta, hogy az ukrán katonák fegyver helyett lapáttal harcolnak tovább.

„Ma a szállítmányok körülbelül a harmadát teszik ki annak, mint tavaly nyáron, az ellentámadás csúcspontján. A tavasz végére 10 százaléka alá csökken. Soha nem érik el a nullát, de

mire a nyár végére érünk, Ukrajna nehezen tudja majd pótolni veszteségeit és fenntartani a frontvonalakat”

– nyilatkozta Mark Cancian nyugalmazott amerikai ezredes, a CSIS vezető tanácsadója a The Wall Street Journalnak.

Az amerikai gazdasági napilap azzal a kérdéssel foglalkozott, mi lesz, ha a Washington által Ukrajnának küldött támogatások elapadnak.

Az ukránok akár lapátokkal is harcolnának fegyverek hiányában

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter január közepén, az ABC News amerikai hírtévének adott interjúban.

Kuleba hangsúlyozta: ha elfogynak a fegyverek, az ukránok lapátokkal harcolnak tovább. Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

A tárcavezető továbbá kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev tárgyalásokat kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mindaddig, amíg Ukrajna nem lesz sokkal erősebb a csatatéren.

A katonák pótlása is döcöghet, folyamatosak a kényszersorozások

Nemcsak a fegyverzet miatt aggódhat a kijevi kormány, nemrég ugyanis kiszivárgott egy új mozgósítási törvénytervezet szövege, amely szerint aki nem jelenik meg a behívó kiállítását követő tíz napon belül a parancsnokságon, azt bíróságra adhatják, és akár ideiglenesen zárolhatják a vagyonát vagy a jogosítványát.

A kényszersorozással szemben az ukránok egyre nagyobb ellenállást tanúsítanak,

az M1 Híradóban bemutatott felvételek szerint több helyen már a lakók állják el az utat a hadkiegészítők előtt, hogy ne tudják elvinni a hozzátartozóikat.

Kedvezőbb állásokat foglaltak el immár a második egymást követő napon az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben öt frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza – közölte az orosz védelmi tárca hadijelentésében.

Az minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-en a Liman körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két üzemanyagraktárt, egy norvég gyártmányú NASAMS sorozatvető radarállomását, öt harckocsit – közülük hármat a herszoni fontszakaszon, nyolc páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és két brit F-70-es vontatott tarackot, 17 HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 68 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy férfi halált okozta egy távirányítású repülőszerkezetről ledobott gránát, a lunaszki Zimohirja településen pedig egy nyugdíjas nő meghalt, a 22 éves unokája pedig megsebesült, amikor házát drón találta el.

Kuleba kizárta a béketárgyalást: „Ha nem kapunk fegyvert, lapáttal harcolunk tovább”

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC News amerikai hírtévének adott korábbi interjúban, hozzátéve, hogy ha elfogynak a fegyverek, az ukránok lapátokkal harcolnak tovább. Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hogy hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az országának nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás potenciálisan segít elkerülni a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontációt, így azt, hogy amerikai csapatoknak kelljen harcolniuk.

„Bármibe kerül is Ukrajna támogatása, ha Ukrajna veszít, sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek a világban keletkező konfliktusok megoldásának költségei. Ha a Nyugat nem tudja megállítani Oroszország területfoglalását Ukrajnában, akkor ki mást tud megállítani a világ más részein? Ha kifogyunk a fegyverekből, lapáttal fogunk harcolni, mert most az ukrán nemzetnek a léte forog kockán” – mondta Kuleba.

 

A tárcavezető kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev tárgyalásokat kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mindaddig, amíg Ukrajna nem lesz sokkal erősebb a csatatéren.

Utalva arra, hogy a Donyeck megyei Avgyijivka körül az orosz hadsereg nemrég elfoglalt egy kisebb területet, elismerte, hogy az oroszok „megtanulták a leckét”, és most sokkal felkészültebbek a háborúra.

Több vereséget jósolt viszont Oroszországnak az idei évre. Kijelentette, hogy ezek a minimális orosz nyereségek rendkívül nagy költségekkel jártak, és elvetette azt az álláspontot, hogy Oroszország fölényben volna a csatatéren.

Az ukrán parlament kedden megszavazta a katonai szolgálatra kötelezettek egységes elektronikus nyilvántartásának létrehozásáról és a harci cselekmények résztvevői számára igazolvány automatikus kiadásáról szóló törvénytervezetet. Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása szerint az előterjesztést 249 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte: a régióban megnövelték azt a területet, amelyből a gyerekes családoknak kötelező távozniuk.

„Figyelembe véve a biztonsági helyzetet, bevezetjük a lakosság kötelező evakuálását a kupjanzski járásbeli kindrasivkai és kurilivkai kistérségekbe, ahol jelenleg 3043-an vannak, köztük 279 gyerek” – írta a kormányzó. Kiemelte, hogy minden evakuált családnak lakhatást és anyagi támogatást biztosítanak nemzetközi humanitárius szervezetek segítségével.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők csapást mértek kedden a régió két falvára, és ezekben három helyi lakos megsérült.

Az Oroszországgal határos Szumi megye katonai közigazgatása arról számolt be a Telegramon, hogy a régiót az elmúlt egy nap alatt az orosz erők 23 alkalommal lőtték, és 110 robbanást lehetett hallani. Személyi sérülésről nem számoltak be.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők az utóbbi egy napban a teljes frontvonalon intenzíven támadták az ukrán hadállásokat. Az ukrán csapatok a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka térségében verték vissza a legtöbb ellenséges támadást.

Mindössze 24 óra alatt több mint 90 összecsapás volt a szemben álló erők között. A vezérkar összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége több mint 372 ezer. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett két orosz repülőgépet, 24 harckocsit, harminc tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 12 drónt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek