POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.14.

Tovább gyűrűzik a hídpénzbotrány

Lassan politikusokig is elér.

Baloldali politikusokat is elérhet a hídpénz-botrány – erről írt már korábban a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt is feljelentést tettek a rendőrségen a Lánchíd ötmilliárd forinttal megdrágult beruházásával összefüggésben. A Magyar Nemzet emlékeztet: a Városháza-botrány egyik kulcsfigurája egy felvételen arra utal, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből. A hídpénz-botrány ügyében a héten a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot indított.

Anonymus, az álarcos alak még 2021 karácsonya előtt üzente meg, tízórányi vágatlan hangfelvételt postáz a Városháza-ügyben nyomozó rendőrségnek.

A Magyar Nemzet a dokumentum leirata alapján a napokban újabb részleteket közölt, amiből az is kiderül: a Városháza-botrány egyik szereplője a beszélgetés közben arra utal, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe a Lánchíd Karácsony Gergelyék által bonyolított felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza.

A lap szerint Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.”

Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki:

Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.

Majd arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, úgy fogalmazott: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és „ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken”.

A Magyar Nemzet úgy értesült:

mindezek miatt egy magánszemély feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával.

A főpolgármester körül újabb botrány azután robbant ki, amikor egy számlagyárügyben a NAV nyomozói több helyszínen, köztük az Amnesty International igazgatójának testvérénél, Vig Mórnál tartottak házkutatást, majd pedig a Lánchíd felújítást végző A-Híd Zrt.-nél is. A kivitelező ugyanis – épp a hídberuházás idején – 1,4 milliárd forintot utalt át az ex-ügyvéd számlájára.

Miközben Karácsony Gergely szerint a felújítással minden rendben volt, a főpolgármester két korábbi szövetségese – a Jobbik és az LMP is – tudni akarja, történt-e törvény az ügyben. De vizsgálatot követel a Mi Hazánk és a fővárosi Fidesz-KDNP is.

Miközben a balliberális városvezető kerüli a sajtót, szerdán egy kisvideóval rukkolt elő az Instagram oldalán, amiben a budapesti tömegközlekedést érintő változásokkal kampányolt. Méghozzá egy munkavédelmi sisak segítségével, amin – sokat sejtetően – épp a Lánchíd felújítást végző cég neve, az A-Híd Zrt. szerepelt.

„A politikában nincsenek véletlenek, így feltehetően Karácsony Gergely videója sem az, amiben épp az A-Híd Zrt. sisakját szorongatja a kezében” – vélekedett Palóc André az M1-en.

A Századvég Közéleti Tudásközpont vezető elemzője szerint a főpolgármesternek több tucat tanácsadója van, akik megmondják neki, hogy mikor és mit nyilatkozzon, mi szerepel egy videóban, ezért olyan súlyos korrupciógyanús ügyben, mint amilyen a hídpénzbotrány, most egy másik arcot kellett mutatni.

Karácsony Gergely egy más típusú szerepben kezd – ha szabad így fogalmazni –, egy új típusú hídember lenni, csak nem az a pozitív, amit mondjuk a korábbi magyar filmben inkább tapasztaltuk, hanem ennek a teljesen ellenkezője érvényesül. Ahelyett, hogy hidakat épített volna. Láttuk, hogy Itt pénzek tűnnek el a felújításnál” – mondta Palóc André.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal most indított eljárást a Lánchíd felújításának ügyében. A közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálják.

Karácsony Gergely főpolgármester világát folyamatos hazugságok jellemzik – mondta a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője korábban a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: „újabb és újabb hazugságok, főpolgármester úr, ez az ön világa, az őszintétlen beszéd, a hazugságcunami”.

A főváros vezetése szerint nincs szükség vizsgálóbizottságra a Lánchíd felújítása ügyében, még azután sem, hogy kiderült: a botrányosan túlárazott beruházás kivitelezője csaknem másfél milliárd forintot utalt egy praxisától eltiltott ügyvédhez köthető számlára. A hídpénz-botrány egyik legújabb fejleménye miatt egy magánszemély közérdekű bejelentése kapcsán már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódik, egyebek mellett a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát is ellenőrzik.

Nincs szükség vizsgálóbizottság felállítására az úgynevezett Lánchíd-pénzek miatt, a legrégebbi dunai átkelő renoválása ugyanis elkészült – közölte nyugtatólag a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére érkezve Kiss Ambrus.

Karácsony Gergely főpolgármester általános helyettese azt is állította: a Fővárosi Önkormányzat épületében az üggyel összefüggésben eddig nem volt házkutatás.

Vig Mórnál viszont tavaly decemberben jártak a NAV nyomozói.

A jelenleg letartóztatásban lévő ex-ügyvédnél ugyanis

egy több százmillió forintos számlagyár ügyében tartottak kutatást.

Azóta kiderült: nem csak nála vizsgálódtak a hatóság emberei, hanem a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is. A vállalat ugyanis 1,4 milliárd forintot utalhatott át Vig egyik cégének a számlájára. Ez azonban a közbeszerzést végző szervezetnek, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency Internationalnak nem tűnt fel. Mindez a momentumos Soproni Tamás polgármestert sem zavarja.

A botrányról Niedermüller Péter érdektelennek tűnő arccal beszélt. Erzsébetváros DK-s polgármestere azzal hárította a neki szegezett kérdéséket, hogy ő csak egy, a kerületében megválasztott vezető, akinek nem kell tudnia, milyen célzattal történt az utalás és annak lehetnek-e politikai szálai.

 

Egy magánszemély közérdekű bejelentése kapcsán már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódik.

Erről a Magyar Nemzet azt írta:

a KEHI az eljárás keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálja.

Karácsony Gergely az elmúlt napokban kizárólag a Budapest-bérlet ügyében volt hajlandó megszólalni. A főpolgármester Lánchíd-pénzek kapcsán tanúsított hallgatását a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője is szóvá tette.

„Maximum bárgyún mosolyog és mellébeszél, így volt ez adományládikás történet ügyében, így van ez a Lánchíd ügyében, így van ez a BKV reklámtender ügyében és így van a különböző bírságok esetében, amely most már sok milliárd forintos kárként érte a Fővárosi Önkormányzatot. Karácsony Gergely egyetlen egy dolgot szeret, a saját nemlétező sikereiről Facebook-posztot írni” – sorolta Wintermantel Zsolt a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A hídpénz-botrányban sajtóhírek szerint

vesztegetés, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja is felmerülhet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél