POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.22.
Módosítva: 2024.02.22.

Testi sértésért jogerősen elítélték Gyurcsány robbantómesterét

Varju László eredeti foglalkozása robbantómester.

Az eredetileg aknász és robbantómester végezettségű Gyurcsány-párti politikus, Varju László testi sértésért állt a másodfokú bíróság elé.

A Fővárosi Ítélőtábla bűnösnek nyilvánította Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében. Fellebbezésnek helye nincs az elsőfokú bíróság  döntését helyben hagyta a másodfok – közölték. Ez azt jelenti, hogy a testület elítélte Varjut garázdaság és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt is. Ennek értelmében a baloldali képviselőnek 900 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie.

Bíróság Varjú
Varju László érkezik a tárgyalásra. Fotó: Havran Zoltán

Indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette: a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte

Az ítélethirdetésen megjelent Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gréczy Zsolt, a párt parlamenti képviselője, valamint Rónai Sándor, a DK uniós képviselője. Az ügyész beszéde alatt alatt a teremben lévő DK-s pártaktivisták időnként hangos nevetéssel reagáltak a vádbeszédben elhangzottakra. 

Varju László elmondta: semmilyen fajta bűncselekményt nem követett el, szándéka sem volt rá. Felidézte az ellenzéki képviselők MTVA-székház elleni fellépését, az akkor történt közéleti eseményeket, valamint a vele a székházban történteket. 

Azt állította, hogy amikor a biztonsági őrök el akarták távolítani, ő csak ösztönszerűen védekezett, de kitért egyéb vélt sérelmeire is.

Szerinte azért került bíróság elé, mert a kormánypárti többségnek nem tetszik az ő politikai véleménye, és ez egy megfélemlítési folyamat része.

A mai tárgyalás előtt történt egy közjáték: az eseményre érkező Rónai Sándor azt kérdezte az őt Gyurcsány bíróságra gyakorolt nyomásáról kérdező Császár Attilától, hogy az M1 riportere szokott-e „gyerekek nadrágjában turkálni”. A riporter követelte a képviselőtől, hogy vonja vissza a kérdésbe burkolt vádaskodását, de Gyurcsány embere erre azt felelte: „nem tudom visszavonni”. Az EP-képviselő később azt  is mondta neki, hogy „hülye vagy!”

A mai ítélethozatal előtt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kísérletet tett arra, hogy nyomást gyakoroljon a bíróságra. A bukott kormányfő azt üzente híveinek, hogy nem kell szégyenlősnek lenni, jegyezzék meg az ügyészek és a bírók nevét, mert jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.

Gyurcsány
Gyurcsány egyeztet régi harcostársával. Fotó: Havran Zoltán

Ez már az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) elnökének is sok volt. Senyei György és Szabó Péter levelet írt Gyurcsánynak, melyben kifejtették: ha egy eljárás résztvevői politikusok, az még nem jelenti azt, hogy léteznének politikai perek, hiszen Magyarországon az alaptörvény deklarálja az ügyfelek törvény előtti egyenlőségét. 

Közleményük zárásaként visszautasították Gyurcsány fenyegetését, és azt írták, hogy a bírák és az ügyészek munkájukkal kapcsolatban kritizálhatók, de fenyegetésnek vagy annak sugalmazásának helye nincs.

Emlékezetes, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője egy volt azon baloldali képviselők közül, akik erővel betörtek a közmédia Kunigunda utcai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. Ezt azonban a biztonsági őrök megakadályozták. 

A robbantómester látványos cirkusszal próbálkozott

A három vádpont közül kettő – a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja – ehhez a cselekményhez kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldal szervezte tüntetések, majd behatolás során – amelyről azóta kiderült, hogy a baloldal egyértelmű provokáció­ja volt – az egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, utána pedig az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. 

A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. 

A férfi az ajánlatot elutasította.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.