POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.02.

Sorosék beismerték, ők adták a pénzt a dollárbaloldalnak

Korányi Dávidék beismerő vallomása.

Az Action for Democracy vezetése bevallotta, hogy Soros György adta a dollármilliókat a magyar baloldalnak – számolt be a Mandiner. Olyan videók kerültek ugyanis nyilvánosságra, amelyek – úgy tűnik – cáfolják a baloldal eddigi állításait a guruló dollárokról. A Mandiner úgy fogalmaz: jól kirajzolódik az a módszer, amellyel sikerülhetett Soros Györgynek kijátszania a magyar jogszabályokat.

Az Egyesült Államokban tevékenykedő és politikai kommunikációval foglalkozó cégvezető, Eric Koch látható azokon a titokban rögzített felvételen, amelyet az M1 is bemutatott. Az aktivista a videóban arról beszél: egyik feladata az volt, hogy rontsa a magyar miniszterelnök hitelét Amerikában.

„Abban voltam érdekelt, hogy besározzam, legalább az Egyesült Államokban, mert ő egy hős az amerikai jobboldal számára” – fogalmaz Eric Koch, akinek egyik fő ügyfele a videó szerint az itthoni baloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányának főszereplője, az Action for Democracy nevű szervezet.

A videóban az aktivista bevallja, hogy az NGO-t (nem kormányzati szervezetet) Soros György támogatja.

A felvétel csak egy azok közül, amelyek nemrég jelentek meg az X közösségi oldalon. A videókban

az Action for Democracy vezetői egymás után vallják be, hogy a szervezet támogatásai Soros Györgytől érkeztek.

Az egyik videóinterjúban például zavartan nevetgélve helyesel Kati Marton, az Action for Democracy kuratóriumának elnöke arra a kérdésre, hogy kik finanszírozták az általa is vezetett NGO-t.

Egy másik videóban pedig Wesley Clark tábornoktól, az Action for Democracy kuratóriumi tagjától egy eltorzított hangú kérdező arról érdeklődik, sok olyan amerikai van-e, akik támogatják a magyarországi ellenzéket, és hogy ez bevett gyakorlat-e.

„Nem annyian, mint szeretném. Úgy mint George, senki” – mondja Wesley Clark, Sorosra utalva.

Az Action for Democracy vezetése bevallotta: Soros György adta a dollármilliókat a magyar baloldalnak – írja a Mandiner. A portál úgy fogalmaz: „a fekete öves Soros-emberek beismerése alapján Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mozgalmaihoz az amerikai spekuláns guríthatta a dollárokat.” Vagyis szó sem volt mikroadományokról, mint ahogy azt a baloldali politikusok korábban állították.

Márki-Zay Péter a rendszerváltozás utáni legnagyobb pártfinanszírozási botrányt robbantotta ki egy tévéinterjúban, amikor elismerte, hogy dollármilliókat kaptak az Egyesült Államokból a 2022-es választások előtt és után.

Ezek jó részét az Action for Democracy kalapozta össze, amelynek vezetője a Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadójaként is dolgozó Korányi Dávid.

Azóta egy titkosszolgálati vizsgálat kiderítette, hogy a baloldalhoz összesen több mint négymilliárd forint érkezett külföldről, és az Action for Democracy támogatottjai között volt Karácsony Gergely mozgalma is. Miközben Márki-Zay Péter végig úgy magyarázkodott, hogy a több mint négymilliárd forintnyi dollárt nem választási kampányra, hanem társadalmi célra kapták. Később azonban bevallotta, hogy a teljes baloldalt támogatták Amerikából.

„Az Action for Democracy már 2022-ben kijelentette nekünk, hogy természetesen ők az összellenzéket támogatták…” – mondta korábban Márki-Zay. Erre a most nyilvánosságra került felvételeken maga Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője is utal.

Korányi Dávid a felvételen hozzáteszi: ezek a szervezetek – ahogy ő fogalmaz – minden bizonnyal az ellenzék kezére játszottak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyelőre csak egy 260 milliós támogatást vizsgált, amit illegálisnak talált, ezért annak teljes összegét kiróná büntetésként, ugyanakkor az ÁSZ és a Magyar Államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája, vagyis több mint 500 millió forint.

Az Állami Számvevőszék összesen

több mint 500 millió forintos büntetést szabott ki a 2022-es parlamenti választáson induló hat baloldali pártra

– értesült korábban az Origo.

A lap megjegyezte: a mostani döntés csupán egy 260 milliós támogatás vizsgálata után született, ezt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként. A

a jövőben pedig újabb büntetéseket kaphatnak a dollárbaloldali pártok, mert a számvevőszék tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat.

Ez pártonként jelenleg mintegy 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája, vagyis több mint 500 millió forint.

Az ÁSZ még márciusban indított vizsgálatot a baloldali pártoknak juttatott külföldi támogatások ügyében, majd júniusban arról tájékoztatta a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálata alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Az Origo felidézi, ebből az összesen 1,6 milliárd forintot kitevő összegből a számvevőszék maga kezdett el egy 260 milliós részt vizsgálni, a többit pedig átadta a NAV-nak.

A végső összeg tehát a NAV nyomozása után fog kiderülni.

Mint ismert, a rendszerváltás óta eltelt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki akkor, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter elszólta magát, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. A baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje bevallotta, hogy ennek a segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit. Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már nagyobb tételeket.

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt.

Márki-Zay Péter nem sokkal később nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról. Bár ebből nem derül ki, hogy pontosan kiktől érkeztek a néhol elképesztő összegek, az biztos:

az Action for Democracyn keresztül nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő dollárnyi adomány duzzasztotta az MMM számláját.

Mindeközben a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. A baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc ekkor azt állította a Hír TV-nek, hogy nincsen tudomása a Márki-Zay Péter mozgalmának utalt külföldi kampánytámogatásokról, így azokat pártja sem használta. A bukott miniszterelnök hangoztatta, hogy a DK el tud számolni a kampánypénzekkel az Állami Számvevőszéknek.

Adománygyűjtő aprócska ládikák és nagyobb dobozok, mikroadományok, gazdag magyarok, akik euróban tartják a pénzüket, valamint külföldiek – minden és annak az ellenkezője is elhangzott már Karácsony Gergelyék magyarázkodásaként, az 506 millió forintnak megfelelő, döntő részben euróban és angol fontban összegyűlt kampánypénz kapcsán. 

A Nemzeti Információs Központ júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. A mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Ismert: a félmilliárd forintot Perjés fizette be a szervezet bankszámlájára készpénzben, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. A hatalmas összeg forrása ismeretlen.

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Karácsony Gergely először azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a félmilliárd forint, majd gazdag magyar és külföldi adakozókról beszélt, de közben kiderült, hogy teljesen életszerűtlen az adománygyűjtő ládákról szóló magyarázkodása.

A Magyar Nemzet összegyűjtötte, miket is mondott eddig Budapest főpolgármestere, valamint pénzes embere:

  •  „A 99 Mozgalom magyarországi, kis összegű adományokból működött” – állította még tavaly szeptemberben Karácsony Gergely, amikor arról kérdezték, hogy került-e külföldi pénz a mozgalmához.
  • Tavaly június 7-én az Index podcastműsorában már azt mondta a főpolgármester, hogy nem kis, hanem nagy ládikákban gyűlt össze a félmilliárd forint. A műsorvezető kérdésére aztán úgy magyarázkodott, hogy „nyilván nagyon sokan vannak olyanok, akik gazdag emberek, és euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyar állampolgárok, nem tudom…
  • Ugyanebben a műsorban azt is kijelentette, hogy Perjés Gábor az egyedüli ember, aki ezt a pénzt, az összegyűjtött adományokat a bankszámlára be tudta fizetni, és a jogszabály szerint járt el minden szempontból. Karácsony – állítása szerint – nem vett részt az adománygyűjtő rendezvényeken. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarta tudni, ki az, aki pénzügyileg támogatja.
  • Tavaly június 26-án egy Facebook-bejegyzésben Karácsony ismét arról írt, hogy „az egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat. Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban”.
  • Augusztus 4-én a Mediaworks kérdésére is ragaszkodott Karácsony az eredeti verzióhoz, hogy mikroadományokból gyűlt össze az 506 millió forint, azonban az adományozás anonim volt, így azt nem tudja megmondani, kik támogatták. A főpolgármester állítja, hogy a támogatók személyéről sem tud semmit.
  • Perjés Gábor ugyan alig nyilatkozott az ügyben, de amikor megtette, ő is tartotta magát a mikroadományok meséjéhez. Június 27-én a Hvg-nek azt mondta: „a bankkártyás és átutalással történő adománygyűjtés mellett a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-a szerint, zárt adománygyűjtő láda útján is gyűjtött folyamatosan mikroadományokat. A zárt adománygyűjtő láda rendszeres felnyitását követően annak tartalmát a jogszabályi követelményekkel összhangban az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára.”
  • Július 11-én Tordai Bence a Párbeszéd társelnöke is azt próbálta magyarázni az ATV-ben, hogy semmi probléma nincs a félmilliárdos adomány kapcsán. „Vannak magyar emberek, akiknek vannak különböző külföldi devizákban megtakarításaik. Nyilván olyanok áldoznak nagyobb tételeket a kampányra, akik nem a napi megélhetéstől vonják el ezt a pénzt. […] Nem, nem kínos. Épp most mondtam, hogy sem jogilag, sem morálisan nincsen ezzel probléma. Úgyhogy nem, nem kínos” – ismételgette Tordai.

A tények:

  • Az ügyben több feljelentés született, melyek nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV később pénzmosás elkövetésének gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot.
  • A napokban az OTP Bank tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt Karácsony mozgalmának ügyében. Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett. Ezek egyike, hogy a jegyzőkönyvek szerint az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy nagyjából 30×30×30 centiméter nagyságú adománygyűjtő ládába. Ezekbe a Perjésék által leadott jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet préseltek be. A feljelentés szerint viszont „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik: álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.

  • A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálata mindemellett azt is megállapította, hogy a jegyzőkönyvek többségén a forint bankjegyeken kívül csak 50 eurós és 100 eurós bankjegyek szerepeltek, ráadásul két jegyzőkönyvön megegyező darabszámú a 100 eurós bankjegyek száma.
  • A megállapítások között az is szerepel, hogy csak egyetlen esetben volt angol font is a bankjegyek közt és abból is kizárólag 50 fontos bankjegyek.

Nem tűnik életszerűnek, hogy euró bankjegyekből csak két címletet, míg forint bankjegyekből a teljes bankjegysorból adnak adományt természetes személyek.

  • A feljelentés szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere (a Bajnai-féle DatAdat-csoportról lehet szó – a szerk.) részére történő átutalások összegével.

Az OTP feljelentésének indokolása úgy zárul: „felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról”.

Aztán kiderült, hogy a pénz nagy része Sorostól jött...

origo.hu

Szoboszlai különleges edzéssel készült a németek ellen - galéria

ripost.hu

5 ingyenes strand, amit érdemes kipróbálnod a nyáron

metropol.hu

Lehull a lepel: a magyarok azonnal megváltoztatták Németországot

mandiner.hu

Mbappé felszólalt Le Penék ellen: „Nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem képviseli az értékeimet”

metropol.hu

Kifütyülték a nyerőembert, alaposan bepöccent az Eb egyik hőse

mandiner.hu

Ilaria Salis célkeresztjében: Magyarország

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

lakaskultura.hu

Fókuszban az utolsó simítások: így lesz igazán barátságos az otthonunk

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

"Végre újra itt!" – falatnyi topban jelentette be a hírt Stana Alexandra

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését