Létrehozva: 2024.02.20.

Rendkívül súlyos a helyzet az ukrán-orosz fronton

Az orosz csapatok maximálisan összpontosítják tartalékaikat.

Oroszország kihasználja az Ukrajnának szánt segélyek késését, miközben „rendkívül súlyos” helyzet alakult ki azokban a térségekben, ahol az orosz csapatok erőiket összpontosítják – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután látogatást tett a frontvonal északkeleti, kupjanszki szektorában.

„Rendkívül súlyos helyzet alakult ki a frontvonal több pontján, pontosan ott, ahol az orosz csapatok maximálisan összpontosítják tartalékaikat” – mondta.

„Kihasználják az Ukrajnának szánt segélyekben beállt késedelmet és ez egy nagyon kényes dolog”

– hangsúlyozta az ukrán vezető a többi között tüzérségi lőszerek, frontvonalbeli légvédelmi eszközök és nagy hatótávolságú fegyverek hiányát említve.

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus végül jóvá fogja hagyni azt segélycsomagot, amely egyebek között 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajna katonai támogatására.

Kanada védelmi minisztere, Bill Blair hétfőn közölte, hogy az észak-amerikai ország több mint 800 darab SkyRanger R70 típusú drónt adományoz Ukrajnának több mint 95 millió kanadai dollár (25 milliárd forint) értékben. Blair hozzátette, hogy az adományt abból a félmilliárd kanadai dolláros katonai támogatásból fedezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök tavaly jelentett be kijevi látogatása során.

2022 februárja óta

Kanada több mint 9,7 milliárd kanadai dollár segélyt utalt ki Ukrajnának, amiből 2,4 milliárd kanadai dollár katonai támogatás az ottawai védelmi tárca összesítése szerint.

Kanada legutóbb a NATO február 14-i brüsszeli találkozóján jelentett be több mint 60 millió kanadai dolláros támogatást a kijevi vezetésnek.

Teljes ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg Avgyijivka várost a Donyec-medencében – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombat este a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Sojgu szerint „az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját” az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el, az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá. A miniszter beszámolója értelmében az ukrán fél veszteségei a városért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

A hadseregtábornok közölte, hogy tart Avgyijivka „megtisztítása”, valamint a várost elhagyó és az avgyijivkai koksz- és vegyiüzemnél lévő ukrán egységek „blokkolása”. Elmondása szerint a folyamatos orosz tűz alatt csak néhány ukrán alegységnek szórványosan sikerült elhagynia Avgyijivkát, fegyvert, hadfelszerelést hátrahagyva.

Sojgu rámutatott, hogy a háború előtt 37 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tette frontvonal eltávolítását a 18 kilométerre délebbre fekvő Donyecktől, amelyet így biztosítottak az ukrán tüzérségi csapásoktól. A miniszter szerint az orosz erők folytatják az offenzívát a Donyec-medencében. Putyin a Telegramon közölt üzenetben mondott köszönetet a város „felszabadításában” részt vett alakulatoknak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy nappal azután adta ki a visszavonulási parancsot, hogy a katonái elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni Avgyijivkából.

Avgyijivka elfoglalása után tovább nyomul előre az orosz hadsereg. Elemzők szerint Moszkva szeretné kihasználni az ukrán hadsereg lőszerhiányát, miközben felkészülnek egy nagyobb szárazföldi offenzívára. Avgyijivka elfoglalása az oroszok legnagyobb sikere azóta, hogy tavaly májusban bevették Bahmut városát.

Avgyijivka kísértetvárosra hasonlít. Az egykor virágzó Donyeck megyei településen mára semmi nem maradt épen – derül ki a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező szakadár állam egyik katonája által készített felvételekből.

A felvételeket a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező szakadár állam egyik katonája rögzítette. Őket is megdöbbentette a rommá lőtt város látványa.

 

A Rosszija 24 hírtelevízió munkatársai pedig az aknák és különböző csapdák után kutató utászok munkáját filmezték. Az orosz csapatok csak akkor vonulhatnak be biztonságosan a városba, ha minden egyes négyzetmétert átvizsgáltak már.

Ellenőrzésük alá vonták az avgyijivkai kokszoló- és vegyiüzemet is, ahol az ukrán csapatok utolsó állása volt. A létesítmény elleni támadásról videófelvételeket is közzétettek.

Több mint négy hónapig egy perc nyugalmuk sem volt Avgyijivkában és a környékén állomásozó orosz és ukrán katonáknak.

Az egymás egységeit ért folyamatos támadásokban becslések szerint naponta több száz, de volt, hogy ezer katona is meghalt.

Mindkét fél azt vallja, hogy a harcok a bahmutinál is több áldozatot követeltek.

„Avgyijivka nyugati és délnyugati részét teljes egészében a mi egységünk, az első szlavjanszki dandár ellenőrzi. A területet megtisztítottuk, az ellenségnek csak kisebb fészkei maradtak. Mivel a csapataik kivonása nem volt tervszerű, háromszáz sebesültet és több katonát is hátrahagytak” – nyilatkozta az első orosz hadtest egyik egységének vezetője.

A donyecki regionális ügyészség közben már nyomoz abban az ügyben, amely szerint Avgyijivka közelében orosz katonák hat ukrán hadifoglyot végezhettek ki. Az Unian ukrán hírügynökség szerint a súlyosan sérült katonák épp az evakuálásra vártak, amikor az orosz katonák lelőtték őket.

Az orosz csapatok előrenyomulása tovább folytatódik, helyszíni jelentések szerint Csaszivot folyamatosan bombázzák orosz vadászgépek. Elemzők szerint ezek egy szárazföldi támadást előkészítő intézkedések, hiszen

az orosz erők szeretnék kihasználni az ukránok légvédelmi és lőszerhiányát.

A település Bahmut utánpótlása szempontjából nagyon fontos az orosz hadvezetésnek.

Hogy a sok veszteség után növelje a katonák morálját, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a müncheni biztonságpolitikai konferenciáról hazaérkezve, a Harkiv megyei Kupjanszknál máris a frontvonalra látogatott.

„Minden ukrán és egész Ukrajna nevében szeretném megköszönni, amiért minden egyes nap védelmezitek hazánkat, családjainkat, függetlenségünket és szuverenitásunkat. Bízom bennetek, kívánom, hogy vigyázzatok saját magatokra, egészségetekre és harcostársaitokra. Ami nagyon fontos: győzelmet kívánok. Köszönöm. Dicsőség Ukrajnának!” – ezekkel a szavakkal próbált lelket önteni a katonákba Zelenszkij, aki kitüntetéseket is adományozott.

Az ukrán hadvezetés közben bejelentette, hogy légvédelmük lelőtt két modern orosz vadászbombázót. A gépek az Azovi-tengerbe zuhantak.

A Joe Biden amerikai elnök által Ukrajna számára ajánlott katonai segélycsomag washingtoni képviselőházi elfogadását sürgette Münchenben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Számítunk a kongresszus pozitív döntésére. Számunkra létfontosságú ez a csomag” – hangsúlyozta Zelenszkij a Kamala Harris amerikai alelnökkel a biztonságpolitikai fórum keretében lezajlott tárgyalás után közösen tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, Ukrajna a legfontosabb szövetségesének további támogatásától függ, és hozzátette, hogy nagyon hálásak az eddigi segítségért.

 

Zelenszkij szerint Ukrajna stratégiai partnereként az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa országát. Hozzátette, hogy az amerikai-ukrán szövetség fennmaradására számít.

Az amerikai szenátus a közelmúltban támogatta az Ukrajnának szánt mintegy 60 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot. A képviselőházi jóváhagyás azonban még várat magára.

Kamala Harris hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mögött áll, és Joe Biden elnök tovább küzd azért, hogy az ország megkapja a szükséges segítséget az orosz agresszió elleni harcához.

origo.hu

Klopp váratlant húzott, komoly megtiszteltetés érte Szoboszlai Dominikot

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Marics Peti már a múlté: ehhez a férfihoz ment feleségül Stana Alexandra

vg.hu

Ebben a magyar városban nyílik a legújabb KFC – felkészül a Burger King

ripost.hu

Megsúgták az égiek: Ez a 4 csillagjegy törődik a legtöbbet a szerelmével

mandiner.hu

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

travelo.hu

Íme, az okok, amiért mindig a repülőgép bal oldalán szállunk fel és le

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted, az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Az ukrán külképviseletek újra próbálkoznak az elmenekült hadkötelesekkel

POLITIK

Itt a bizonyíték, totális háborús lázban égnek a nyugati politikusok

POLITIK

Zelenszkij bármikor kirobbantja a világháborút

POLITIK

Karácsony nem cáfolta, hogy külföldi pénz volt a kampányában