POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.10.

Miért hívják Mészárosnak az ukránok új főparancsnokát?

Máris rettegnek tőle a katonák.

Olekszej Szirszkij lett az ukrán hadsereg új főparancsnoka, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lecserélte a két évnyi háborúzást végigszolgáló Valerij Zaluzsnijt.

Zelenszkij és Zaluzsnij között folyamatos és egyre erősödő konfliktus volt, ahogy a fegyveres konfliktus egyre inkább állóháborúvá alakult az ukránok és az oroszok között.

A Politico portrét közölt Szirszkijről, ami nincs is túl előnyösre hangolva.

 

A brüsszeli lap szerint Szirszkijnek olyan híre van, hogy egy durva fellépésű, szovjet stílusú tábornok,

aki veszélynek teszi ki embereit a hadászati céljai eléréséhez. Idéznek egy katonát is, aki szerint „Szirszkij mindannyiunkat meg fog ölni”. Egy másik katona pedig úgy fogalmazott: „Meg vagyunk b*szva”.

Az új főparancsnok tavaly kilenc hónapon keresztül vezette Bahmut védelmét, mely során rengeteg ukrán és orosz katona halt meg, ahogy az oroszok újabb és újabb hullámokban próbálták elfoglalni az elkeseredetten védett kisvárost – annak ukrán feladásáig. Szirszkij az itteni parancsnoksága után kapta a „mészáros” jelzőt a Politico szerint.

Egy Tatarigami_UA nevű, magát ukrán tartalékos tisztnek nevező X-felhasználó nyílt kritikát fogalmazott meg Szirszkijjel szemben, amit szintén idéz a Politico. 

Eszerint Szirszkij parancsnoksága „egy csőd, a parancsai demoralizálók, és aláássa a parancsnokságba vetett bizalmat”.

A blogger szerint „nyughatatlan vágya a taktikai előnyök megszerzéséért folyamatosan apasztja az értékes emberi erőforrásainkat, fasorokat és kis falvakat foglaltat el nagyobb hadműveleti célok nélkül”. A szerző úgy látja, hogy ez a megközelítés csak arra jó, hogy a katonai állományt apassza értelmetlen támadások sorával. Szerinte Szirszkij hibája volt az is, hogy nem vonta ki időben a csapatait Bahmutból; majd pedig azért tett meg mindent, hogy visszafoglalja, tovább apasztva a hadsereg erejét.

De milyen a megítélése Szirszkijnek az ukrán döntéshozó elitben? A Politico szerint Zaluzsnij és Szirszkij jól kijöttek egymással, az előző főparancsnok egy 2022-es Economist-interjúban bizalmáról biztosította Szirszkijt.

Szirszkij az ukrán hadseregben szolgált a Szovjetunió összeomlása óta, és már 2014 óta részt vett a kelet-ukrajnai harcokban. Zelenszkij elnök úgy tartja, hogy övé az érdem Kijev 2022 első háborús napjaiban való védelméért, valamint a későbbi, gyors harkovi ukrán ellentámadásért, amivel nagy területről tudták kiűzni az oroszokat.

Miután Zelenszkij leváltotta az elmúlt két évben szolgáló főparancsnokot, 

most övé a politikai felelősség Szirszkijért,

akinek az a feladata, hogy Zelenszkijék folyamatosan hangoztatott célját, az ukrán háborús győzelmet elérje.

Szirszkij mindenesetre azt közölte főparancsnoksága elnyerése alkalmából: „A katonák élete és egészsége az ukrán hadsereg legfőbb értéke. Ezért a legfontosabb az egyensúly megtalálása a hadi célok elérése, valamint az egységek helyreállítása, feltöltése között, a kiképzés fokozásával”.

A Politico szerint az új főparancsnok fő kihívásai a következők lesznek: a szervezet, a gyakorlatozás és a logisztika fejlesztése a hadseregben. Tom Cooper katonai elemző szerint mindhárom területen problémái vannak az ukrán seregnek: „Egyik sem működik jól, és az eddigi fejlesztések minimálisak voltak”.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szerint egyik legégetőbb feladata az összes ukrán katonai parancsnoki és irányító szerv, alakulat és egység műveleteinek világos és részletes megtervezése, figyelembe véve a fronton szolgálók igényeit a nemzetközi partnerektől származó legújabb fegyverekre.

A katonai vezető – aki eddig a szárazföldi erők parancsnoki tisztét töltötte be –, pénteki Telegram-bejegyzésében ismertette új feladatait. Kiemelte, hogy változatlanul elsőrendű feladat a harci egységek számára szükséges dolgok gyors és hatékony szétosztása és kiszállítása hozzájuk.

Szerinte a parancsnokság feladata minden szinten, hogy „kivétel nélkül ismerje a front minden igényét és irányítása alatt tartsa a helyzetet az egyes szektorokban”.

Szirszkij kiemelte, hogy

a katonai parancsnoki és ellenőrző szervek személyi állományának képzettsége meghatározó a katonai műveletek kidolgozása és sikeres végrehajtása szempontjából.

Az ukrán hadsereg fő értékének a katonák életét és egészségét nevezte. Ezért szerinte most minden eddiginél fontosabb „az egyensúly fenntartása a harci feladatok végrehajtása és az alakulatok személyi állományának helyreállítása között elsősorban a katonák képzésének javításával”.

A főparancsnok a háborús győzelem egyik jövőbeli feltételének nevezte az új technikai megoldások, elsősorban a drónok és a modern elektronikus hadviselési rendszerek alkalmazását.

„Természetesen a megbízható hátország is a háború általános sikerének egyik fő összetevője”

– zárta bejegyzését Szirszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt a főparancsnoki posztról, akinek a helyére Szirszkijt nevezte ki. Az államfő felsorolta, hogy Szirszkij kinevezése után milyen változások várhatók az ukrán fegyveres erőkben, a legfontosabbaknak a logisztikai problémák megoldását és a hatékony rotációs rendszer kiépítését nevezte.

Az orosz hadsereg az elmúlt nap során a legtöbb támadást a Donyeck melletti Avgyijivka és Marjinka települések ellen indította – közölte az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében.

A beszámoló szerint egy nap alatt 65 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. Az orosz erők 13 rakéta- és 66 légicsapást indítottak, és 96-szor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

Az ukrán légierő ezalatt hét támadást hajtott végre orosz katonai összpontosulások ellen, a rakétaerők pedig két orosz lőszerraktárra, két tüzérségi rendszerre és egy logisztikai csomópontra mértek csapást.

 

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt 24 óra alatt mintegy 910-fővel nőtt, és meghaladta a 393 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, 24 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy péntekre virradó éjjel Oroszország 16 Sahid önmegsemmisítő drónnal támadta Ukrajnát, ezek közül tízet semmisítettek meg a levegőben.

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz dróntámadás következtében Zmijiv település körzetében kigyulladt egy szálloda, amelynek egyik biztonsági őre sérüléseket szenvedett.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolói alapján készített összefoglalójában kiemelte, hogy a csütörtöki orosz támadások következtében négy helyi lakos vesztette életét – kettő a kelet-ukrajnai Donyeck, a másik két ember pedig a déli Herszon megyében, továbbá tízen sebesültek meg Ukrajna különböző régióiban.

Az Ukrán Biztosági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravdának megerősítette, hogy pénteken drónokkal eltaláltak két olajfinomítót az oroszországi Krasznodari területen.

A rövid beszámoló szerint Szerhij Saptala leváltását követően Anatolij Barhilevics vezérőrnagyot nevezték ki új vezérkari főnöknek.

A Mandiner pénteken számolt be arról, hogy Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka Telegram-bejegyzésében ismertette új feladatait.

A hírre szinte azonnal reagált Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is. Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át – jelentette ki Peszkov. 

Nem gondoljuk, hogy ezek olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják a különleges hadművelet menetét. Folytatódni fog, amíg a célokat el nem érjük”

– fogalmazott Peszkov.


 

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

life.hu

Napi horoszkóp 2024. május 13.: a Ráknak segítségre lesz szüksége, a Szűz meglepődik

hirtv.hu

Ottó: Épelméjű ember számára elképzelhetetlen, hogy fölvegye a feleségét úgy, hogy ő nem tud róla + videó

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

origo.hu

Drámai fotókon a Dallas sztárjai, akik felismerhetetlenül megöregedtek

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Putyin leváltotta a hadügyminisztert

POLITIK

Deutsch Tamás: Jogunkban áll nemzeti érdekeink képviselete

POLITIK

Leválthatják Zelenszkijt?

POLITIK

Újabb erőszakos palesztinpárti megmozdulások