POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.18.

Katonák zendülése fenyeget Ukrajnában?

Mindeközben összeomlással fenyeget a frontvonal.

Egy lengyel tábornok szörnyű eseményre figyelmeztette Kijevet. Krasevszkij tábornok szerint Zaluzsnij lemondása hatással lesz az ukrán fegyveres erők moráljára – írja az origo.hu.

„Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának lemondása az ukrán hadsereget érinti – mondta Jaroslav Kraszewski lengyel tábornok az RMF FM- nek adott interjúban. – A katonák igazi vezetőnek tekintették Zaluzsnijt, és lemondása hatással lesz a moráljukra.”

A tábornok hozzátette, hogy a lemondás Kijev gyengeségét mutatja.

Korábban az SBU nyugalmazott ezredese, Oleg Starikov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vezetésében bekövetkezett személyi változások csökkentik a katonák feletteseikbe vetett bizalmát.

Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön bejelentette Valerij Zaluzsnij lemondását az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról, és a korábban a szárazföldi erőket irányító Alekszandr Szirszkijt nevezte ki a helyére.

A nyugati média szerint az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka ellentmondásos hírnevet vívott ki magának: az elnök közeli támogatójának tartják. Ráadásul a katonák sem szeretik a most kinevezett főparancsnokot.

A kormányon belüli ellentétekre hivatkozva a múlt hét végén lemondott Valeri Koroskovszki is, Ukrajna gazdasági minisztere. Lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a pénzügyminiszter és Azarov miniszterelnök-helyettes elképzeléseivel gazdasági kérdésekben.

Ukrajnában megyénként tízezer férfit kell mozgósítani – jelentette be az Ukrán Fegyveres Erők őrnagya. Az igazságügyi miniszter pedig egy interjúban úgy fogalmazott: támogatja az elítéltek mobilizálását is. Közben az országban tovább folytatódik a brutális kényszersorozás, amelyről egyre több felvétel lát napvilágot.

A  köztévé Híradójában látható felvételen autóba tuszkoltak be egy hadköteles férfit a dél-ukrajnai Odesszában. A jelenetet egy ablakból rögzítették. Ukrajnában a legtöbb hasonló felvétel éppen ebben a városban készül, ahol már a tömegközlekedési eszközökön is mindennapos a konfliktus. A toborzók a villamosokon és a buszokon is keresik a hadköteleseket.

„A 19 éves fiamat, Mihajlo-t még januárban tartóztatták le az utcán. Ment a munkába, hét előtt öt perccel telefonált nekem, hogy már a hadkiegészítőben van. Egy napig ott tartották, majd a területvédelmi egységhez vitték. Ott két hétig tartották, most pedig Kalusban van” – mondta egy nő.

Maszkos toborzótisztek lepték el Munkácson a város piacát péntek délelőtt, hogy magukkal vigyék a férfiakat. Nem várt módon azonban hatalmas ellenállásba ütköztek, az ott áruló nők ugyanis kitessékelték őket.

Ungváron pedig már az építkezéseket is felkeresik a fegyveresek.

Az ukrán kormány a napokban tette lehetővé a hadkiegészítő-parancsnokságoknak, hogy ezentúl éjjel-nappal működhessenek, Zelenszkij elnök ugyanis másfél hónapja jelentette be, hogy félmillió embert kér tőle a hadsereg. Szakértők szerint azonban ennek a felét képes ellátni az ország költségvetése, így most mindegy megyéből körülbelül tízezer emberre van szükség.

„Sajnos a Krímet és Szevasztopolt, Donyecket és Luganszkot nem tudjuk most mozgósítani, ezért marad nekünk 23 régió. Vagyis 250 ember mozgósításárhoz az kell, hogy Ukrajna minden megyéjéből tízezer embert gyűjtsünk össze. Úgy gondolom, hogy ennyi embert mobilizálni lehet pár hónap alatt” – mondta Jegor Csecserina ukrán őrnagy.

Az ukrán igazságügyi tárca még ennél is radikálisabb lépést javasolt: azt, hogy mozgósítsák a jelenleg börtönbüntetésüket töltő és korábban elítélt állampolgárokat is.

Erről már az ukrán igazságügyi miniszter beszélt egy interjúban.

„Senki nem tervezi a megkérdezésüket. Legalábbis ez az álláspontunk. Minden állampolgár kötelessége megvédeni az országot” – mondta az ukrán igazságügyi miniszter, aki hozzátette: kérni fogják a képviselőket, hogy támogassák a javaslatukat.

Az új ukrán mozgósítási tervezetet múlt héten fogadta el a kijevi parlament, azóta a szigorítások elől egyre több férfi menekül a zöldhatáron keresztül az Európai Unióba.

Megroppant az ukrán védelem a donyecki Avgyijivkában. A romhalmazzá vált településre a napokban erősítést küldött az új ukrán főparancsnok, de a katonák nem tudják állásaikat tartani az ostromlókkal szemben. Volodimir Zelenszkij elnök közben kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Berlinben Olaf Scholz kancellárral. Innen Párizsba utazik tovább, ahol hasonló megállapodást ír alá a francia elnökkel.

Szinte teljesen megsemmisült ez az avgyijivkai lakótelep az orosz tüzérségi és légitámadásokban. A kelet-ukrajnai iparváros körül október óta dúló harcok az elmúlt hetekben még hevesebbé váltak. A három oldalról támadó, túlerőben lévő orosz erők áttörték a védelmi vonalakat, és a városon belüli meghátrálásra kényszerítették az ukránokat.

„Mindent földig romboltak a bombáikkal. A helyiek a pincékbe rejtőztek el. Az oroszok senkinek nem kegyelmeznek”

– mondta egy a közösségi médiára feltöltött videóban egy ukrán blogger.

A háború előtt mintegy 32 ezren éltek a donyeck megyei településen. Mostanra ezren sem maradtak. Többnyire idősek, akik a veszély ellenére sem hajlandók elhagyni otthonaikat. Az ukrán elnök korábban azt ígérte nekik: minden támogatást megad Avgyijivka védelméhez.

Az ukrán hadsereg új főparancsnoka nemrég erősítést is küldött a városba, de a jelek szerint ez sem volt elég, hogy visszatartsa az oroszok előrenyomulását. Az ukránoknak pénteken fel kellett adniuk a település délkeleti részét. Hamarosan az avgyijivkai kokszüzem is orosz kézre kerülhet. És várhatóan még ezzel sem lesz vége az ukránok meghátrálásának.

Avgyijivka bevételével teljes lenne az oroszok Donyeck köré vont védelmi vonala, akik ezután zavartalanul folytathatnák az utánpótlási folyosók építését a térségben – figyelmeztetett az ukrán katonai hírszerzés vezetője, aki azt is elismerte, hogy ez különösen megnehezítene minden, a Donbassz visszafoglalására tett ukrán kísérletet.

„Hihetetlenül heves harcok folynak keleten, különösen Avgyijivkában. Sajnos, az ukrán jelentések szerint a helyzet kritikus, az oroszok folyamatos nyomás alatt tartják az ukrán állásokat. Fennáll a veszélye, hogy Avgyijivka orosz irányítás alá kerül. Ez nagyrészt azért fordulhat elő, mert az ukrán erőknek fogytán a tüzérségi lőszerük”

– figyelmeztetett az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője még csütörtökön. John Kirby emlékeztetett: a Kongresszus még mindig nem szavazta meg az ukránoknak ígért fegyvertámogatásról szóló törvényjavaslatot.

Amennyiben az Egyesült Államok továbbra is visszatartja az Ukrajnának ígért fegyverszállítmányokat, az Európai Uniónak kell megdupláznia a támogatását, ha nem akarja, hogy Ukrajna elveszítse a háborút – figyelmeztetett a Kieli Világgazdasági Intézet vezetője pénteken. A német gazdaságkutató emlékeztetett: a háború kezdete óta az EU csaknem ötven milliárd eurónyi hadisegélyt ajánlott fel Kijevnek, amiből eddig 35 milliárd eurónyit bocsátott az ukránok rendelkezésére.

Németország ezt most több mint 1 milliárd euróval egészítené ki, egy Ukrajnával kötött biztonsági megállapodás részeként.

Zelenszkij elnökkel aláírtunk egy hosszú távú, kétoldalú biztonsági megállapodást. A dokumentum jelentőségét nehéz volna túlbecsülni. Kimondja, hogy Németország támogatni fogja Ukrajna védelmét az oroszok támadó háborúja ellen, ameddig csak szükség lesz erre” – kommentálta a megállapodást a német kancellár.

Az ukrán elnök még pénteken Párizsba utazik, hogy egy a hasonló, hosszú távú katonai együttműködési megállapodást írjon alá a francia elnökkel is. A várakozások szerint Volodimir Zelenszkij Macront is arra fogja kérni, tegyen eleget korábbi vállalásainak, és küldjön még több lőszert Ukrajnának.

origo.hu

Döbbenetes látogatást tett Zelenszkijné, erre senki sem számított

metropol.hu

Most jött: lángokban áll egy teherautó a főúton, teljes az útzár

vg.hu

Hiába másfél milliós álomfizetés, négy hónapja nem talál megfelelő embert egy állásra a Lidl

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

mandiner.hu

Fordulópont Brüsszelben: Magyarország nyerhet Von der Leyen kapitális hibája után

magyarnemzet.hu

Mutyitérkép: Elkészült a kispesti botrányos ügyek atlasza

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is