POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.21.

Elképesztő erővel támadnak az oroszok

Naponta 460 csapást mértek az ukránokra.

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden fogadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert.

Mihail Jurjevics (Tyeplinszkij vezérezredes) jelentette, hogy ez a település (…) teljesen a mi ellenőrzésünk alatt áll, kiépült ott a szükséges védelem” – mondta Putyin.

Azt mondta, hogy négy-öt ukrán katona bujkál még a környéken, akinek felajánlották a megadás lehetőségét.

Sojgu kedden a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Krinki visszavétele „pontot tett” a nyáron elkezdett ukrán ellentámadás végére. Közölte, hogy az ukrán 30. tengerészgyalogos hadtest négy dandárját összpontosították Krinkire, hogy a Krímben lévő Perekopig áttörést érjenek el. Közölte, hogy az ukrán fél csak Krinkiben 1820 embert vesztett, általánosságban, a művelet során 3400-at, az ellentámadás során, a herszoni frontszakaszon 13 ezret, az egész ellenoffenzíva folyamán pedig 166 ezret.

Krinki Oleski és Nova Kahovka között, a Dnyeperbe ömlő Krinka folyó partján fekszik, és szigetek választják el a folyó fő medrétől. A folyam bal partja orosz ellenőrzés alatt áll, de Ukrajna ezen a részen többször is megpróbált deszantot partra szállítani, és Krinkinél a hídfőállást kiszélesíteni.

Putyin a december 14-i televíziós sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy külön megkérte Valerij Geraszimov vezérkari főnököt: ne siessen az ukrán erők kiszorításával Krinkiből, mert az orosz félnek érdekében áll, hogy az ukrán fegyveres erők vezetése meggondolatlanul folytassa ott saját élőerejének felőrlését.

Sojgu az ukrán fél által kilenc éven át erődített, általa orosz nevén említett Avgyejevka (ukránul: Avgyijivka) elfoglalásáról tett jelentésében azt állította, hogy a várost minimális veszteségekkel sikerült elfoglalni. Putyin külön kiemelte, hogy a Vetyerani orosz alakulat egy csaknem három kilométeres föld alatti csövön áthaladva foglalt el 19 épületet a városban, ott hídfőállást hozott létre, és várta a felmentést.

miközben négy frontszakaszon tíz ukrán rohamot és ellentámadást vertek vissza – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint négy-négy ukrán ellentámadás a kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1180 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 425-en Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak „a kijevi rezsim bűncselekményei” ügyében felelős nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: Avgyijivkában előzetes információk szerint titkos börtönök és kínzókamrák voltak, ahová politikai okokból hurcoltak embereket.

Az ügyben vizsgálat indult. Mirosnyik előzetes információkra hivatkozva azt állította, hogy a városban titkos temetkezési helyek is vannak.

A moszkvai katonai tárca egy Avgyijivkában felvett, kedden közzétett videóban azt állította, hogy a városban az ukrán oldalon kanadai és georgiai „zsoldosok”, valamint a Moszkvában terroristának minősített Azov alakulat tagjai is harcoltak. Emellett az egyik épületben nagy mennyiségű amerikai és cseh lőszert találtak.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy MiG-29-es repülőgépet, öt tankot – köztük egy német Leopard harckocsit-, nyolc páncélozott harcjárművet, három amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab vontatott, valamint, egy brit FH-70-es, két amerikai M777-es és egy M119-es tarackot, hét Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, egy Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 124 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy civil életét vesztette, négy pedig megsérült.

Sojgu szerint az orosz csapatok elviselhetetlen körülményeket teremtettek az ukrán hadsereg számára a városban, és elérték azt a szintet, hogy naponta 460 csapást mértek rájuk. Mint mondta, „körülbelül 200 tonnát 24 óránként”, az 500 kilogrammos bombáknál pedig nyolc-tíz méteres volt a találati pontosság. Úgy vélekedett, hogy nagy meglepetés volt az ukrán hadsereg számára a város elvesztése, ahonnan a sebesültjeit és fegyvereket hátrahagyva menekült.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ügyészség vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy gyanú szerint ukrán hadifoglyokat végeztek ki orosz katonák a Zaporizzsja megyei Robotine közelében – közölte hivatalos honlapján kedden a főügyészi hivatal.

A közlemény szerint kedden terjedt el az interneten egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy az orosz hadsereg katonái három fogságba esett ukrán katonát kivégeznek. Az eset február 18-án történt Robotine mellett.

A háborús törvények és szokások megsértése, valamint előre megfontolt emberölés miatti büntetőeljárást a Zaporizzsja megyei ügyészség vezeti, az előzetes vizsgálatot pedig az SZBU regionális részlege végzi.

A 110. ukrán gépesített dandár még hétfőn közölte, bár az orosz erők megígérték, evakuálják a Donyeck melletti Avgyijivkában, az általuk körbezárt Zenit elnevezésű állásban maradt sebesült ukrán katonákat, de ehelyett agyonlőtték őket.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához és az ENSZ-hez fordult, hogy derítsék ki az eset körülményeit.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon közölte, hogy az orosz erők Avgyijivka térségében kis rohamosztagokban hajtanak végre támadó műveleteket. Szavai szerint az ukrán csapatok egy nap alatt a városhoz közeli települések ellen indított kilenc orosz támadást vertek vissza.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 405 ezret.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, öt harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 61 drónt.

Az ukrán emberi jogi biztos kedden a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Ukrajnának még 11 gyermeket sikerült hazahoznia Oroszországból és a megszállt területekről Katar és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF közvetítésével.

origo.hu

Rettenetes szörnyeket találtak

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

mandiner.hu

Kapaszkodjunk meg – Magyarország kvázi nagyhatalommá vált, és ehhez még csak pénz és fegyver sem kellett neki

metropol.hu

Meghan és Harry foghatja a fejét, súlyos ítélet született Amerikában

vg.hu

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

travelo.hu

Repjegyek 4 ezer forinttól, Európa legszebb városaiba? Igen!

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Európa bölcsen tenné, ha átvenné a magyar stratégiát

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.