POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.14.

Elfogadták a migránspaktumot

Közben egész Európában nő az ellenállás.

Ahogy az várható volt, szerda délelőtt elfogadta a migrációs paktum végleges szövegét az Európai Parlament LIBE bizottsága. Így már csak két szavazás választja el a Magyarország által a kezdetektől ellenzett jogszabályt attól, hogy még az idén életbe lépjen. Pedig Európa-szerte egyre erősebb az ellenállás Brüsszel migráció-párti terveivel szemben. Sokak szerint ugyanis a kötelező kvóták tovább ösztönöznék az illegális bevándorlókat, hogy elinduljanak Európába.

Néhány napja Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei otthonában ütöttek rajta a rendőrök annak a legalább 8 tagú embercsempész bandának a vezetőjén, amely a gyanú szerint évekig a szerb–magyar határtól Ausztriáig szállított migránsokat bérelt kisteherautókkal.

Az egész országra kiterjedő embercsempész hálózat szervezettségét mutatja, hogy annak főnöke csak a középszintű vezetőkkel tartotta a kapcsolatot, a sofőrökkel és az autók bérlőivel nem.

A gyanú szerint az embercsempészek legalább 11 alkalommal szállítottak illegális bevándorlókat. A migránsokat jellemzően olyan kisteherautókkal vitték el, amelyeken nem volt ablak, és gyakran húsz embert is összezsúfoltak a levegőtlen járművekben. Egy-egy migráns akár több ezer eurót is fizethetett egy ilyen szállításért.

Az Európai Unióba tartó migránsok egy része a Nyugat-Balkánon keresztül érkezik. Csak tavaly 286 ezer illegális bevándorló haladt ezen az útvonalon.

Az illegális bevándorlókra a fegyveres embercsempész bandák mellett a folyók is életveszélyt jelentenek. Bosznia-Hercegovinában a Drina partján már migránstemetők is vannak.

A többi, Európába tartó migrációs útvonal is aktív, a Kanári-szigeteknél nemrég csaknem 60 migránst mentett ki a spanyol parti őrség. Az Afrikából érkező, Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás januárban jelentősen – 300 százalékkal – emelkedett. A migránsok a Brüsszeli bevándorláspolitika gyengesége miatt, illetve a könnyebb élet reményében indulnak útnak.

Közben az európai migrációs politika hibái egyre inkább a felszínre kerülnek. Az elmúlt években illegálisan a kontinensre érkező bevándorlók közül sokan nem tudtak és nem is akartak beilleszkedni.

A nyugati, migrációpárti országokban szinte mindennapossá váltak a konfliktusok. Arra is volt példa, hogy az illegális bevándorlók fellázadtak, gyújtogattak, rendőrökre támadtak, vagy üzleteket és távolsági buszokat fosztottak ki.

Brüsszel viszont továbbra is a támogatja a bevándorlást, és tavaly év végén Magyarország és Lengyelország tiltakozása ellenére elfogadták a migrációs paktumot, amely mindennel ellentétes, amit hazánk képviselt – erről még decemberben beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

„Gyakorlatilag felső létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamok számára. S hogy mikor van válsághelyzet, azt ők mondanék meg. Az új csomag felülírná a jelenlegi magyar menekültügyi eljárásokat is. Az egésznek az lenne a következménye a gyakorlatban, hogy Magyarországon is migránsgettók jönnének létre” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A migrációs paktum az unió egyik legmegosztóbb témája és egyre erősebb az ellenállás vele szemben. Ráadásul nem csak a jobboldalon, hanem a baloldalon is többen bírálják.

A migrációs paktum végleges szövegét ennek ellenére az Európai Parlament LIBE-bizottsága szerdán elfogadta. Ezután pedig már csak két szavazás választja el attól, hogy még az idén életbe lépjen.

Tágra nyitná Európai kapuit az illegális migráció előtt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi bizottsága (LIBE) szerdai ülésén támogatott uniós menekültügyi és migrációs csomag – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A politikus hangsúlyozta, az EP szakbizottsága a szabályozás jóváhagyásával a Soros-terv elfogadásáról hozott döntést.

A brüsszeli javaslat szerint kvóták szerint kell elosztani az illegális bevándorlókat Európában. Ha ezt egy ország elutasítja, akkor azt pénzbüntetéssel lehet sújtani

– fejtette ki.

A fideszes EP-képviselő emlékeztetett: az új szabályok beengednék az illegális migrációt az unió területére, ugyanis továbbra sem engedné azt, hogy a bevándorlási és menekültügyi kérelmekről Európa határain kívül szülessen döntés. Ez kezelhetetlen helyzetet teremt, az illegális bevándorlókat ugyanis nem lehet megtalálni és elküldeni Európából – hívta fel a figyelmet.

„Elfogadhatatlan az, hogy a döntéssel gyakorlatilag migránsgettókat hoznának létre az unió tagállamaiban” – fogalmazott.

Hidvéghi kijelentette: az egyetlen jól működő rendszer az illegális migráció megfékezésére a magyar rendszer. Magyarország a fizikai és jogi határzárról évekkel ezelőtt hozott döntését fenntartja. Ezzel védi saját és egyben az unió területét is az illegális migrációs beáramlással szemben – húzta alá.

Végezetül hangsúlyozta: az uniós menekültügyi és migrációs csomag és annak elfogadása a jól működő magyar rendszer elleni támadást jelent.

„Továbbra is meg fogjuk védeni Magyarországot az illegális migrációtól, és nem fogjuk hagyni, hogy az országból bevándorlóország legyen”

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Reálisan szembe kell nézni az Európai Unió migrációs politikájának eddigi kudarcaival – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 műsorában.

Bakondi György úgy fogalmazott: szakítani kell azzal a Soros-tervvel, amely évi egymillió illegális bevándorló beáramlását tartja szükségesnek.

Olyan változás kell, amely a lakosság biztonságát helyezi a középpontba – hangsúlyozta. Hozzátette: fel kell adni azokat a „homályos elképzeléseket”, amelyek a migránsok integrációjára vonatkoznak.

Kiemelte, hogy jelentősen nőtt a migránsok száma az Európába vezető mindhárom migrációs útvonalon; különösen a Görögországba irányulón.

A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra, hogy az elmúlt héten három súlyos terrorcselekmény történt Európában, mindegyiknek az elkövetője illegális bevándorló volt.

Az intenzív migráció okai között említette a különböző válsághelyzeteket és azt, hogy az embercsempészet komoly bevételt jelent a bűnözői köröknek. Hozzátette, hogy az Európai Unió politikája is „vonzerőt jelent” az útrakelést tervezőknek.

A migrációt befolyásoló körülmények akkor változhatnak meg, ha változás történik az Európai Unió vezető testületeiben, változik az Európai Parlament összetétele – közölte, jelezve, hogy erre a közelgő uniós választások adnak lehetőséget.

Bakondi György felidézte, hogy az Európai Unió elfogadta a migrációs paktumot, amely a többi között tartalmazza az illegális bevándorlók kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamokban.

Megjegyezte, hogy az európai és a magyar baloldali pártok korábban azt mondták, nincs ilyen elképzelés. „Most már le is van írva, hogy van kvóták szerinti elosztás” – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára a legfontosabb az emberek biztonsága, a külső határok őrizete. E nélkül nem lehet belső biztonságról beszélni

– mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország különbséget tesz a háború és az üldöztetés elől menekülők, valamint a szervezett bűnözői csoportok által a „határhoz szállított, jogszabályokat semmibe vevő, ismeretlen személyazonosságú” migránsok „beáramlása” között.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében a lehetőségeihez mérten segítséget nyújt a válsághelyzetben lévőknek – jegyezte meg Bakondi György, megerősítve: a kormány álláspontja az, hogy segítséget nyújt, ahol baj van, hogy „ne a bajt hozzuk be Európába”.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása